Löpning Kom igång 83 inlägg 7736 visningar

Dina näras atityd.

H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#1
29 juli 2012 - 11:11
Gilla
Ändrade mina vanor vid årsskiftet. Gick ner från 80-70kg den första tiden. Trevligt tyckte alla.
Började springa den 10e mars & är nu nästan uppe i 50mil.
Nu till saken...
Jag gav nästan upp i början då allt man fick höra från kolleger och vänner var att: Akta så att du inte skadar dig, du kan inte träna mer än ett par dar i veckan, spring inte för långt eller för fort, ät mer kolhydrater... bla bla bla
När jag hade ont (tränar något varje dag så jag har alltid ont någonstans) sa dom att nu måste du hålla upp ett tag...
jag bestämde mig för att göra precis tvärt om! Med strålande resultata (sprang nyss 5km på 24,14 utan att ta i).
Känner ni igen folks varningshysteri?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#2
29 juli 2012 kl 11:21
Gilla
De som röker, super, sitter på soffan och i övrigt allmänt löst folk oavsett om de är "nära" eller icke är experter på hur man ska träna...Fortsätt kuta H-G! Det är vad du själv väljer att göra som är viktigt, inte vad andra anser :-)
1983 • Karlstad
#3
29 juli 2012 kl 11:26
Gilla
Ja i mångt och mycket. Dras med hopparknä och folk var på mej att jag skulle ta det lugnt. Men gjorde tvärt om, jag körde på och visst är jag fortfarande öm men i löpning känner jag inte av knät i det stora hela. Någon gång, något pass kan jag få fm känning men inte som jag hade innan då jag vissa fall inte kunde ta ett steg utan att knät vek sej och smärtan var hemsk.

Nu har ligamenten i vristen gett upp lite efter fel underlag och direkt får jag höra inom simhopp att jag ska ta det lugnt. Men nä, det har jag inte tid med och trots min träning har ligamenten blivit mycket bättre.
H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#4
29 juli 2012 kl 11:31
Gilla
Kutas ska det (springer min första mara nästa år)!
Tycker bara att detär så märkligt med allt skadesnack bland vanliga svensons som lirar lite boll eller racketsport någon gång i veckan. Var och varannan verkar ha gamla skador i "salmingklass" som gör att dom inte kan göra en det ena en det andra.
Helt plötsligt visar det sig att dom "förr" sprang, hoppade och var skolmästare men var tvungna att lägga av efter skador och nu bara kan gå från ytterdörren till bilen... men träningsexperetr är dom och varnar för farorna med att röra på sig en timme varje dag.
Rädslan bland folk för att svettas, ta i och ha ont är helt otrolig.
(häpnade häromveckan när jag för första gången satte min fot på ett gym över att inga svettades eller stönade... borde ju låta som en damtennismatch bland de fria vikterna)
HR
1972 • Stockholm
#5
29 juli 2012 kl 11:34 Redigerad 29 juli 2012 kl 11:35
Gilla
H-G,
det är alla som ska tala om för dig hur du ska göra som sänker dig. Även om de menar väl.

Jag är i din ålder och var lite av en raket som yngre. Nu när jag börjat om så får man höra att man "inte är ung längre" att man kommer "gå sönder" och att man aldrig kommer bli lika snabb som när man var 25.

Jag har varvat att ta det lugnt med att "chocka" kroppen med lika intensiva pass som för femton år sedan och det har fungerat finfint. Jag är medveten om att jag ligger på gränsen för att skada mig och visst har jag ont på nya spännande ställen, men resultaten kommer därefter.

Igår morse sprang jag ett medellångt pass som avslutades "snabbt" och som jag fick lite känningar av. Imorse sprang jag 15km med ont i utsida knä och i säte under de fyra första kilometrarna och med risk att behöva avbryta så stod jag på istället och fick det att släppa runt kilometer fem/sex. Mina 15km rasslade förbi på 57min. Innan frukost, vilket är min sämsta tid på dygnet att springa. Jag drar mig för att köra uppvärmning men har insett att kroppen inte vaknar till förrän tre-fyra kilometrar om jag ska nöta strax under fyra min/km tempo.


Så känn efter själv och spring efter bästa förmåga. Du utvecklas inte av att vila bort mindre krämpor. Oavsett ambition så kommer du inte vidare utan att ta en liten skaderisk. Däremot så får du se till att lyssna på kroppen om det är någon av långtidsproblemen som dyker upp och då får du agera därefter så du inte springer sönder dig. Varierad löpning och hellre långa lugna pass i början och var lite försiktig med hårda intervaller.

Vila sig i form går inte om man inte kört riktigt jäkla hårt först. ;)
H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#6
29 juli 2012 kl 11:34
Gilla
Rätt attityd Zandra. Såg en dokumentär om våra elitfriidrottare på svt2 häromdan.... Kluft kräktes och höll på att börja gråta i backträningen...
Så hårt behöver man kanske inte köra... men att vara helt slut i benen och veta att man gett allt är en kick.
H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#7
29 juli 2012 kl 11:39
Gilla
Skönt att höra Henrik. Före 10mars i år hade jag inte sprungit på 20 år (typ i lumpen) och vägde 20kg för mycket. Nu har jag anmält mig till Stockholm Maraton nästa år. När man glad meddelade detta fick man ju höra hur oerhört långt och tungt det är och jag fick panik och tänkte... fan, bara 300 dar kvar! Men har konstaterat att jag redan nu är i form för att ta mig runt (osagt på vilken tid).
1983 • Karlstad
#8
29 juli 2012 kl 12:10
Gilla
H-G såg programmet. Många tycker jag ska vila pga de små krämpor jag fått, men som Henrik säger så blir man ju inte bättre av det. Jag tror ( kan ha fel och kanske inte stämmer för alla ) men att jag har hjälpt kroppen att få ordning på krämporna fortare men min träning än om jag skulle lyssnat på folk och tagit fram en påse chips och lagt mej på soffan och sett på film dagarna i ända och väntat ut problemet. Jag borde fått gensvar från kroppen mycket tidigare att min taktik varit fel ( om jag nu först och främst tänker på hopparknä ) och att jag skulle fått tillbaka den extrema ömhet och smärtan än jag nu har. Även vristen är mycket bättre än tidigare, visst går på delvis egen behandling, men det gäller tror jag att lyssna på kroppen och välja vad man vill försöka med- vila eller träna. Blir valet fel så märks det och då får man göra något åt det då.
HR
1972 • Stockholm
#9
29 juli 2012 kl 12:23
Gilla
Kör på Zandra.

Hopparknä är lite lömskt och det blir ju extra viktigt att springa "avslappnat" vilket inte är så lätt om smärtan stjäl fokus.

Se till att hitta någon duktig idrottsmassör och/eller naprapat där du bor så du kan få hjälp att komma förbi problemet. Lite riktad träning, elak massage och RÄTT stretch tar hand om det medan du fortsätter köra på.

Jag är kroniskt dålig på att stretcha men skärper mig vid behov och skadekänning och har fri tillgång till professionell hjälp. För varje gång jag hamnar i farozonen så tröttnar jag ännu mer på tillfällig rehab och skäll från mina professionella "skadereglerare" och sköter mig själv bättre. Med tiden så märker jag att jag behöver stretcha mindre, men jag behöver fortfarande vara noggrann med mina problemområden.

I princip så springer jag mig starkare och minskar behovet av kompletterande benträning genom att variera löpningen istället. :)

(Dock skulle marklyft och utfall hjälpa mig förbi mina återkommande problem.)
1983 • Karlstad
#10
29 juli 2012 kl 13:25
Gilla
Henrik: Har en massör som kan idrottsmassage som jag trivs med och med tiden ( just nu har dom semester stängt, även en sjukgymnast på Idrottshälsan som jag alltid kan vända mej till) prata med henne vad jag behöver för att fixa knät men just nu känns det väldigt bra och som sagt är det inte ofta jag känner av knät längre. Men tiden får utvisa vad som händer och vad jag måste göra. Tyvärr är oftast naprapater för dyra för min del och helt vad min massör kan vet jag ej, men hon är öppen och så så om jag bara vet mer om vad som krävs för knät är jag säker på att massören löser det. Ev be henne ringa sjukgymnasten så de får pratar med varandra.
1955 • Enköping
#11
29 juli 2012 kl 13:26
Gilla
Har blivit stöttad av mina barn när jag drog igång min comeback våren 2011, arbetskamraterna har nog lite varit lite raljerande och noga påpekat att jag inte är så ung längre....precis som om det skulle stoppa mig - Hehehehe!

Exfrun däremot har väl inte direkt varit positiv - gamla gubbar ska inte hålla på som jag gör - är väl en ganska typisk reaktion, jo visst är väl bättre att skita i hur man ser ut och åldras i förtid.....ser väl allt för många sådana "äldre".....finns också gott om "yngre" som är i ruskigt dålig form vilket ju givetvis är tragiskt....

Men nog har kroppen protesterat mot att dra igång träning för mkt och för snabbt på - vadskada + långvarig virusinfektion...har jag genomlidit...

Men nu så har jag kommit igång på allvar och det känns mkt tillfredsställande måste jag säga - ser fram emot varje träningspass!

Ser fram emot nästa års tävlingar och utmaningar....och faktiskt så börjar kroppen bit för bit att se ut som en kropp som är fysiskt aktiv och det är ju också en stor bonus!
HR
1972 • Stockholm
#12
29 juli 2012 kl 13:32
Gilla
Zandra; låter som ett bra upplägg. Är problemen i avtagande så behöver du nog inte naprapat alls. Du kan säkert springa dig frisk. Kanske ska prova ett par varierade pass? Terräng utan fokus på farten men ändå en lagom sträcka?

Anders: kör på bara. Femtiosju är det nya fyrtio. ;)
1983 • Karlstad
#13
29 juli 2012 kl 14:06
Gilla
Henrik: Kör varierat, typ i alla fall. Det har väl börjat bli rutin nu. Mån: tempo-intervall på gym, ons: intervall på gym och tors: ute på motionsspår vid en camping ( när/ sön ute på området- inte varje helg ). Vill få in mer ute pass, men vet ej hur jag ska få dagarna att räcka.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#14
29 juli 2012 kl 14:18
Gilla
En mycket överviktig person i min närhet tycker alltid att jag tränar för mycket och blir nästan arg på mig.
Men vadå? Jag har BMI 21 och inte ont nånstans, så vad är problemet?? Blir dessutom mycket gladare att att springa.

Varför är det ok att klaga på någon som tränar men om man påpekar att en överviktig, stillasittande person kanske borde ut och röra lite på sig, då blir man lynchad?
HR
1972 • Stockholm
#15
29 juli 2012 kl 14:39
Gilla
Zandra: låter fint. Kanske får byta ut ett annat träningspass någon lämplig dag och köra längre på löpning?

Johanna: ja, det känns lite konstigt att få påhopp för att man rör på sig och månar om sin hälsa. Avundsjuka kanske? Även om hon säkert inte menar något illa med det. Jag har själv bevittnat en nära väns sambo som är rätt kraftig och som börjat springa 3-4km nästan varje dag. Hennes sambo blev lite orolig och försökte få med mig på att hon skulle ta det lugnt men efter par enkla, ledande frågor så kunde jag ju bara ställa mig på hennes sida: får du ont någonstans av att springa? Nej. Känner du dig starkare efter att du börjat springa? Ja. Är du orolig för att tröttna på att springa? Nä, jag springer ju inte så långt egentligen. Då fick jag säga åt min kompis att inte prata ner hennes motivation med negativt prat om "eventuella" skador som hon "kan få".

Hon gick ner rätt ordentlig på sex veckor och fick inga krämpor, sedan så har hon sprungit lite mer sporadiskt pga tidsbrist men kroppsformen har ändrats imponerande på såpass kort tid och löpmässigt ändå en liten insats. Skulle hon springa fem kilometer varje dag så är det ju egentligen inte mer än vad en frisk vuxen kropp SKA klara i egen takt, utan att ha en krämpa, dag ut och dag in, året runt.

Anna Widlund
1989 • Jakobsberg
#16
29 juli 2012 kl 14:41
Gilla
Gränsen för vad som är att träna för mycket är ju väldigt olika satt berodende på vem man frågar. De flesta i min omgivning tycker att jag tränar ovanligt mycket (ca 4-5 gånger i veckan, mest löpning) och då är man antingen träningsnarkoman eller "jätteduktig". Men kollar man på folk här så tränar jag nog inte så mycket. Har genom åren haft en del övertränings-skador och har på så sätt lärt mig känna mina egna gränser bättre. Jag tycker ofta att kroppen" säger ifrån" om det är helt fel att träna t.ex. kort efter en förkylding eller om man har ont i knäna. Känns det någorlunda bra så stärks man bara av det tycker jag! har just blivit av med knäproblem genom att TILLFÖRA mer löpträning men med större variation på underlag, variation av barfota/skor och styrketräning=) förkyldingar som "kör fast" försvinner ju bara när man börja träna tycker jag.
1983 • Karlstad
#17
29 juli 2012 kl 15:23
Gilla
Henrik: Skulle gärna plocka bort både styrketräningen och rehab ( de är så tråkiga jämfört med löpningen. ;D ), men skulle jag plocka bort dom kommer det problem. Visst har jag en tid slarvat med dessa tbå, men risken finns att mitt vänster skulderblad inte hänger med fullt ut igen. Det är inget jag märker, men det syns. Fick kraftig tillsägning om att inte slarva med rehab just pga skulderbladet ( fm simhopps olycka för 2 år sen. ). Så redan idag kör jag dubbel pass mån, ons och fre. Ledig tis och vissa fall helger beroende på hur jag känner. Så ja. Svårt att veta hur jag ska lägga upp det hela.

Gud så mycket lättare det är att lägga upp träning till en travhäst än till mej själv. ;D
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#18
30 juli 2012 kl 00:00
Gilla
När någon tycker jag lägger för mycket tid på min löpning brukar jag fråga dem hur många timmar de tittar på tv varje dag.

1974 • Gävle
#19
30 juli 2012 kl 00:05
Gilla
@Mikael Eriksson : Bra replik till dom,hehe..
1965 • Kungsholmen
#20
30 juli 2012 kl 07:46
Gilla
Jag har aldrig någonsin hört någon säga något negativt om att jag tränar. Men de kanske mumlar bakom min rygg :-)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.