Foruminlägg av Tage Ericsson

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
30 januari 2011 kl 11:14
Gilla
För två veckor sedan plötslig smärta under höger fot som kom strax efter ett parti där man fick hoppa lite fram och tillbaka delvis på tå pga isigt underlag. Var tvungen att stanna och vid test att springa senare har det inte gått. Även smärtor vid gång, men bättre nu.
Smärtan lokaliseras under fotens insida strax framför hälbenet där navicularebenet sitter. Var något svullet i anslutning till plantarfascians fäste i början. Jag hoppas att det är något godartat som ligamentbristning/blödning och inte stressfraktur. Kan balansera på tå och får inte fram någon distinkt ömhet över navicularebenet så det borde tala emot fraktur. Har sprungit mycket tiden före skadan och med dubbar.
Någon med erfarenhet av detta?
#2
30 januari 2011 kl 11:19
Gilla
Du kommer att ha mycket nedsatt kondition och risken är förstås att du försöker köra som vanligt. Baserat på sunt förnuft tycker jag du ska "aktivt" ta det mycket lugnt i träningsstarten.
#3
30 januari 2011 kl 12:33
Gilla
Om det är sk Mortons neuralgi med intensiv nervsmärta ut i 3:e och 4:e tån brukar man försöka med inlägg. Fungerar inget annat och det är mycket besvärligt kan man operera med resektion av nerv/nervknuta.
#4
30 januari 2011 kl 14:10
Gilla
Låter som ett mycket bra upplägg Hilde.
#5
31 januari 2011 kl 08:57 Redigerad 31 januari 2011 kl 09:19
Gilla
Tack för alla svar.
Det är riktigt - symptomen brukar komma smygande, men man kan få stressfraktur i navicularebenet (fotens båtben) som sitter precis framför hälbenet. Eftersom jag kan en del idrottsmedicin har jag försökt undersöka det, men det är inga typiska symptom i nuläget (smärta framför och nedanför inre fotknölen t ex är typiskt samt smärta vid vridning av foten som du hade Ida). De främre benen (metatarsalbenen) har inga symptom.
Precis Ida - om man vill få detta bra undersökt bör det vara en idrottsläkare. Vilken behandling fick du? Immobilisering?
Provgick med löparskor några km igår och det kändes OK så blir det bättre kan man väl hoppas på en godartad bristning i sena och/eller muskel under foten och ha lite tålamod.
Köpte akut en träningscykel :-) och det är väl det bästa surrogat man kan ha, men snacka om att man längtade ut i solen igår.
#6
1 februari 2011 kl 08:20 Redigerad 2 februari 2011 kl 12:25
Gilla
Tack Roland. Låter som riktigt bra övningar - även för den friska foten att förebygga problem och stärka löpsteget.
#7
1 februari 2011 kl 10:30
Gilla
Låter som en bristning i quadricepsmuskeln (knästräckaren). Isåfall ska du nog ta det lugnt ett antal veckor och undvika att belasta muskeln. Finns säkert fler här som kan tipsa om hur du ska förhålla dig och ev rehab.
#8
2 februari 2011 kl 12:35
Gilla
2½ vecka nu. Kör rehab med träning av foten och massage samt vanlig gång. Igår med mina vanliga väldämpade Nike Vomero kunde jag trycka på i steget, men med lite hårdare walkingskor idag kom smärtan under foten tillbaka så att man frestades att gå på tå. Börjar misstänka att skadan sitter i plantarfascians infästning på calcaneus (hälbenet) - partiell bristning? Kan ju förstås bli plantarfasciit-hälsporre av det. Hoppas det inte blir långvarigt. Undrar hur man mått utan träningscykeln.
#9
4 februari 2011 kl 12:10
Gilla
Kom smärtan plötsligt som tecken på muskelbristning? Isåfall bör man väl räkna med ett tidsperspektiv på 6 veckor gissar jag.
#10
7 februari 2011 kl 09:38
Gilla
Martin: Jag gick från hälisättning till isättning längre fram i kombination med att jag bytte från pronationsskydd till neutrala dämpade skor för 10 år sedan (Nike Vomero). Detta gjorde jag på vinst och förlust när mitt ena knä blev bara sämre och sämre. Det gjorde underverk och sedan dess inte haft några knäbesvär och löpsteget blev bättre. Sitter din smärta motsvarande metatarsalbenen? Dessa ben kan man ju greppa och belasta och vid fraktur bör man väl få fram en indirekt smärta. Navicularebenet kan man trycka på framför inre fotknölen och testa med pro-supination av foten. Sedan finns det ju några fler ben också.
Roland: Ja stressfrakturer är ofta svåra att se på röntgen. Du hade ju andra metatarsalbensfraktur och där kan man ju greppa huvudet på benet och rucka på det - måste väl utlösa ganska svår smärta vid fraktur tycker jag. Bra träningstips för foten du gav - har startat med 1 meter crabwalk + kulor och tåövningar.
Ida: Surt. Hoppas det läker bra. Min diagnos? - se nedan.
Eric: Bra diagnosförslag. Har inte haft klart för mig att senan fäster så diffust. Kan inte finna frakturtecken på metatarsalbenen eller naviculare så jag har lutat åt en partiell plantarfasciebristning. Jag kände en hel del kramp i vaden när det debuterade vilket skulle kunna tala för tibialisposterior tendinit också.
Jag kan gå 5 km i bra takt med löparskor utan problem nu så man får hoppas. Det som är surt nu är att det blivit ont i hö knä sannolikt av all träningscykling som jag inte är van vid ;-(
#11
8 februari 2011 kl 08:42
Gilla
Det är ju omöjligt att säga säkert på din beskrivning, men det låter som en sk exostos dvs en benpålagring utgående från hälbenet. I så fall är det i princip godartat och betydligt bättre än om det skulle vara något som utgår från hälsenefästet t ex. Om det är en exostos ska du undvika skor som trycker på den och sköta huden. Det bildas lätt förtjockad död hud ovanför som ökar trycket. Denna bör avlägsnas försiktigt (blötlägg före och gör inga sår) och sedan kan man gärna smörja med något mjukgörande.
#12
8 februari 2011 kl 10:19
Gilla
Det är ju en häftig skada. Hur gick det till? Patellarsenan är ju avslutningen på kroppens starkaste muskel och det kan säkert se olika ut vid olika skador och du ska absolut fråga din ortoped hur hårt och snabbt du kan öka belastningen. Som du beskriver det så utvecklas det bra tycker jag.
#13
9 februari 2011 kl 12:25
Gilla
Eric: Skulle kunna vara en möjlighet eftersom det kändes kramp djupt i vaden i samband med skadan. Det borde väl vara svårt att stå på tå i så fall?

Martin: Du kan kolla en anatomibild över fotens ben - det låter som att det är metatarsalbenen du menar dvs de lite längre rörbenen som sitter innanför tårna. De är ju lättare att undersöka och det ben som är besvärligast när det gäller läkning är 5:e vad jag förstår. Återkom och berätta.

Tommy: Ja, det var väl vad jag hoppades på också. Mina besvär startade efter mycket löpning på snö- och isunderlag med dubbar som gav grym träning av vader och övrig baksida. Skadan kom när jag hoppade lite hit och dit på tå och känslan var ungefär som att något brast under foten. Kändes bra vid snabb gång igår så jag testade lite lätt med löpsteg, men det blev bakslag direkt. Har klämt och undersökt så gott jag kan och gissar på plantarfascians infästning i calcaneus (hälbenet), men med detta bakslag får jag gå vidare och låta specialist undersöka det.
#14
9 februari 2011 kl 12:55
Gilla
För drygt 10 år sedan började jag få mer och mer problem med ett knä som gjorde att jag trodde att jag var tvungen att sluta med löpning. Hade Asics med pronationsuppbyggnad helt enligt vad som skulle vara rätt för mig. Gjorde ett sista försök med att ha en neutral sko med maximal dämpning (Nike Vomero nu) och sätta i mer på framfoten vilket var helt fel då. Sedan dess inte haft några som helst problem med knä.
Har relativt kort löpsteg med hög frekvens och kan känna att jag ökar hastigheten genom att luta mig framåt. Kan komma ner under 4,15/km på milen som bäst. Om det är POSE vet jag inte, men det har varit en hållbar teknik för mig.
#15
9 februari 2011 kl 13:00
Gilla
Johan: Håller med de andra - skulle inte ta cortisoninjektion där. Vad har du för skor på jobbet? Jag skulle prova väldämpade neutrala löparskor.
#16
10 februari 2011 kl 12:35
Gilla
Eric: Helt rätt. Precis som jag trott själv och som du föreslår - ruptur av plantarfascian. Har fått det undersökt av specialist i idrottsmedicin och förhållningsregler:
Ingen löpning på på 4 veckor till. Gång med hälisättning hur mycket som helst med mina väldämpade löparskor. När jag börjar springa måste jag återgå till det sätt jag sprang på för 15 år sedan med hälisättning och rullning. Börjar varannan till var tredje dag i lågt tempo (bakom hustrun blir perfekt:-) . Det kommer att göra rejält ont. Prognosen bedöms som god. Min teknik med isättning längre fram på foten är ju skonsammare för knäna och har gjort baksidan relativt starkare. Detta förklarar också knäbesvären efter ett par veckors cykling som jag var helt ovan vid.
I övrigt får man väl träna överkropp och crabwalk som Roland tipsade om.
#17
11 februari 2011 kl 09:41
Gilla
Ja, framförallt viktigt att veta när det är OK att träna trots smärta.
#18
18 februari 2011 kl 11:18
Gilla
Det låter som plantarfasciit. En stor senspegel som utgår från hälbenet och fäster längre fram på foten. Du kan känna senan och fästet i hälbenet och om du är distinkt öm där så är det sannolikt. Jag har själv en bristning i fästet för 5 veckor sedan och måste avstå från löpning ytterligare tre veckor. Sedan får vi se hur det går, men det kommer att göra ont.
Du kan finna många tips om fotträning, massage, tejpning och inlägg och ha tålamod.
#19
19 februari 2011 kl 09:40
Gilla
Låter som en lite annorlunda skada än stressfraktur även om mekanismen kanske är likartad. Osteokondrit innebär att bendel kan avlösas och störa ledfunktionen. Vad jag förstår sitter problemet i leden mellan metatarsale 1 och stortån där du också känner smärtan.
Ja det är bara att köra hårt med alternativ träning för min del också.
#20
19 februari 2011 kl 09:53
Gilla
Peter: Du kan försöka kolla så att det inte är en stressfraktur i navicularebenet. Prova att trycka precis framför inre fotknölen och kolla om det smärtar. Låt en annan person rotera hela foten utåt och inåt till ytterlägena och jämför allt med andra foten. Det går också att känna igenom metatarsalbenen (de långa som tårna sitter på). Greppa varje ben var för sig och kolla om du kan provocera fram smärta från dem.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >