Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2098 visningar

Total vila eller ej?

charlotte
1973 • stockholm
#1
4 februari 2011 - 12:05
Gilla
Skadade vaden för 4 v. sen, naprapaten bedömde det som överansträngning, jag vilade 1 v, var hos naprapat 2 ggr för massage. Körde sen igång med löpträningen men antar att jag körde för hårt då värken är kvar. Idag tom ont när jag går! (i trappor och ute i snön med hunden)
Är en strålande smärta även om den inte är knivskarp som i början.
Ska man testa total vila eller vad göra för att bli av med detta? Jag stretchar både djupa och ytliga vadmuskeln 3 ggr/dag.
Jag ska ju springa lopp och grejer i mars och har tänkt satsa ordentligt nu, så kommer detta i vägen :( vet att det finns många trådar med skador men tar gärna emot tips.
1952 • Varberg
#2
4 februari 2011 kl 12:10
Gilla
Kom smärtan plötsligt som tecken på muskelbristning? Isåfall bör man väl räkna med ett tidsperspektiv på 6 veckor gissar jag.
1956 • Lund
#3
4 februari 2011 kl 12:23 Redigerad 4 februari 2011 kl 12:23
Gilla
Vid min senaste gubbvad (mitt i vaden) förra hösten, så satt smärta/obehag kvar en längre period. Det gick bra att träna men med återhållsamhet. Omöjligt att bedöma din situation men stressas inte av uppgjort program och därmed pressa vaden till upprepade skador.

Jag gjorde en stretchövning dagligen där man står på ett trappsteg, halva foten eller mer utanför, och sänker ned hälen så mycket som möjligt under 15 sek. Sedan upp på tå lika länge. Upprepas tre gånger och du kommer längre ned med hälen vid tredje försöket. Jag kör denna övning efter varje löppass och den är bra. Helst ska man ju vara uppvärmd vid stretchingen.
Graeme
1982 • Sundsvall
#4
4 februari 2011 kl 12:34
Gilla
if you have injured/strained you calf muscle, you can put a small shim underneath the innersoles (heel) to raise the heel and take any excess strain off the calf while walking around. Also, ICE ICE ICE ICE
Ice is man's (and womans) best friend.
charlotte
1973 • stockholm
#5
5 februari 2011 kl 17:13
Gilla
Hej!
nej smärtan kom snarare smygande under ett längre pass då jag kört längre hårdare pass några dagar i rad. Tror inte det är en bristning, det small inte till eller så..
Jag vet, man får lägga träningsprogrammet åt sidan och ta det lugnare. Nu har jag vilat från löpning fem dagar och känns betydligt bättre. Hoppas bara inte det ska bli som sist att det går upp igen så snart jag börjar löpträna. har lite svårt att inte dra på tempomässigt men nu ska jag verkligen tänka på det o ta det LUGNT.
Graeme, I haven´t tried heel shims or ICE. thanks for the tip!
csaba
1973 • Malmö
#6
5 februari 2011 kl 17:46
Gilla
Jag vet hur det käns när man börjar komma i form, frustrerande.
Prova lite Spinning/cykling, det sliter inte like mycket på vader och knä har jag märkt, så håller du igång kondisen någorlunda.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#7
5 februari 2011 kl 19:26
Gilla
Hej,
Jag fick ont i min vad i augusti efter ett snabbt pass. Valde att ändå springa Stockholm halvmara. Det gjorde aldrig jätteont, utan lite ont och obehagligt bara efter ca 4-5 km. För mig hjälpte inte att vila (provade två veckor). Under hösten och vintern har jag sprungit mest långsamt och stretchat under passen. Har även börjat träna vaden. Ingenting verkade hjälpa, det onda kom tillbaka efter ca 5-6 km, men långsamt tog det längre och längre tid. Det som till slut hjälpte var att springa i snömodden hela december och januari. Jag antar att det blev samma effekt som med balansplatta, att jag stärkte andra muskler. Eller också så tog det helt enkelt fyra månader att läka. Det jag egentligen vill säga är att jag tror på att springa långsamt, kort och relativt ofta samtidigt som du stretchar, får massage, samt stärker vaden och kringliggande muskler.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.