Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1830 visningar

Låront efter vurpa.

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
1 februari 2011 - 09:59
Gilla
Hej hej!

Jag gjorde en kullerbytta i en nedförsbacke i söndags. Landade med knäet bakom mig och spände antagligen låret rejält för att försöka förhindra att jag rullade in i trädet som låg tvärs över vägen en bit fram.

Jag kände ingenting direkt efter och kände inte heller något under resterande löpning (sprang ungefär 6 km efter vurpan).

Söndagkväll började jag känna mig stel i framsidan av vänster lår och både igår och idag gör det rätt ont. När jag går som vanligt känner jag ingenting men så fort jag belastar benet i böjt läge (framförallt rörelser av typen "gå nerför trappa") så gör det riktigt ont.

Jag antar att jag sträckt mig, eller? Hur behandlar jag detta på bästa sätt? Har inte provat springa men jag antar att det är uteslutet? Kan jag promenera eftersom det inte gör ont, om jag undviker backar?

Något annat jag bör tänka på?

Stort tack på förhand!

//Jenny
1952 • Varberg
#2
1 februari 2011 kl 10:30
Gilla
Låter som en bristning i quadricepsmuskeln (knästräckaren). Isåfall ska du nog ta det lugnt ett antal veckor och undvika att belasta muskeln. Finns säkert fler här som kan tipsa om hur du ska förhålla dig och ev rehab.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#3
1 februari 2011 kl 18:44
Gilla
Tack Tage!

Har läst lite om muskelbristningar och vad jag förstår så ska man gärna använda muskeln så att den hålls igång, men inte göra något som gör ont (vilket innebär att man belastat för mycket).

Det borde innebära att jag kan vara ute och gå så länge jag undviker branta backar samt att alla yogaövningar som inte gör ont borde vara okej?

Eller? Känns ju inte vettigt att ligga med benet i högläge i några veckor, direkt. :p
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#4
1 februari 2011 kl 20:09
Gilla
Sträckning, bristning eller lårkaka....någonting som gett en blödning i muskeln låter det som. Eftersom du inte har ont vid vanliga promenader så är min gissning att det rör sig om en mindre skada.

Visst kan du belasta muskeln precis som du säger så länge det inte gör ont. Det svåra är att successivt öka belastningen itakt med att skadan läker men utan att man för den sakens skulle slår upp skadan.

Redan nu kan du dessutom börja med rörelseövningar (inte stretching). Sitt på golvet och böj sträck knät med hälen i golvet, ligg på magen och dra hälen mot rumpan. Se bara till att du håller dig i ett smärtfritt rörelseintervall.

I takt med att smärtan försvinner lägger du på mer och mer belastning, gärna genom legextension om du har tillgång till gym. Du kommer märka att du får tillbaka en god styrka relativt snabbt. Det som kommer sist och som tar längst tid är snabbheten i muskeln så vänta med att köra övningar som bygger på explosivitet.

För att hålla hunmöret uppe kan du också ta tillfället i akt att träna bålstyrka och lite annat som man så gärna prioriterar bort till vardags. Det är också fullt möjligt att du kanske kan använda dig av en wet-west redan nu? I alla fall i lugnare intensitet?

Ha tålamod och återhållsamhet så blir det hur bra som hellst!

Lycka till
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#5
1 februari 2011 kl 21:27
Gilla
Tack Carl!

Att träna med låg intensitet oavsett aktivitet är jag tack och lov väldigt bra på, så jag har inga problem med att ta det lugnt bara jag får göra nånting. Var nyss ute och gick och låret känns mycket bättre nu när muskeln är varm, men jag var noga med att undvika backar och tog det lugnt i de få backar jag stötte på under rundan.

Jag har tillgång till gym och jag ska absolut använda det på det sätt du föreslår! Jag har styrketränat liiite så jag vet ungefär var min normalstyrka ligger, så där har jag ju faktiskt nåt att utgå från och jämföra mot.

Jag har faktiskt lekt med tanken att lägga några veckor på min katastrofalt svaga överkropp (bål och rygg är bra, men armar, axlar och bröst är rent pinsamt svaga) så jag ska utforma nåt litet program för det. Tillsammans med promenader och överkroppsfokuserad yoga så ska nog det här gå bra.

Men alltså... Jag har ju inte svårt att jogga ungefär lika sakta som jag går (kan gå i 6,5 km/h, har inga problem med att jogga i 7 km/h). Jag vet att skillnaden ändå är stor eftersom rörelsen är helt annorlunda, men jag kände ju inte av muskeln idag när jag t.ex. joggade över ett övergångsställe, så hur ska jag resonera där? Jag upplever inte löpningen som extremt framlårskrävande så länge jag håller mig på relativt platt mark, eller är jag för optimistisk?

Tack än en gång!

//Jenny
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#6
1 februari 2011 kl 21:55
Gilla
Varsågod,

När du börjar styrketräna kör gärna första setet utan vikt så att du känner att rörelsen går att göra. Öka på därefter, skriv ner eller kom ihåg vilket motstånd du hade.

En skadad muskel är känsligare än en oskadad. Det är lättare att göra en liten skada större än att skada sig från början. Om det är så att det inte gör ont att jogga lätt och försiktigt är det mycket möjligt att det går bra. Men smärta i samband med akrivitet eller mer smärta efter är klara tecken på att du tagit i för mycket. Sedan är det givetvis helt omöjligt att sitta 70 mil från dig och göra bedömningar av vilken belastning du klarar. Men varför chansa? inflammationsfasen efter en skada varar i 48-72 timmar. Det tycker jag definitivt att du skall vänta innan du prövar något mer utmanande. Du kan alltså ta det lugnt någon dag till och sedan bli frustrerad och prova gränsernar. Kom ihåg att det trots allt under återhämtning kroppen byggs upp.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
1 februari 2011 kl 22:01
Gilla
Det du säger låter rimligt. :) Har ju inte tränat så mycket i mina dagar och inte sprungit mer än ett halvår och jag har varit befriad från skador, så det här är nytt för mig.

Jag är överlag inte mycket för att göra saker som gör ont och plåga mig själv, så jag kör på mitt vanliga "path of least resistance"-tänk så borde det här gå bra. :)

Total paus på allt vad jogg heter under veckan i alla fall, så får vi se mot början av nästa vecka hur det känns. Sprang för sjutton över 80 km i januari, jag tror inte en veckas vila gör någon som helst skada, utan kanske tvärtom. :D

Tack igen!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.