Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 12220 visningar

Ont i vänster knä efter löpning

1977 • göteborg
#1
15 februari 2010 - 10:53
Gilla 
Hej alla

Jag är en ganska van löpare som tränat löpning i ca 3 år. Jag skulle dock nu vilja ha er hjälp med en skada jag drabbats av.

Sprang för en vecka sedan ett lägre löppass i vintervädret, det var ca –7 C ute. Hade då under första kilometern lite lätt stelhet eller värk i vänster knä men det avtog. Slutförde passet på 17km i hyfsat högt tempo och allt kändes bra. Till saken hör att ökat min distans i träningen sedan nyår från ca 25km/vecka till 35km/vecka.

Efter att ha varvat ned hemma i soffan började det att göra ont i vänster knä strax nedanför knäskålen. Detta blev värre dagen efter och jag hade svårt att stödja på vänster ben. Nu efter en vecka gör det fortfarande ont, mest på morgonen och när jag går utför trappor. Det känns bättre när knä/muskler är uppvärmda. Upplever dock ingen generell förbättring på de senaste ca 5-6 dagar.

Finns det någon som har nån ide vad jag kan ha drabbats av och hur jag kan behandla det?

Ska jag uppsöka läkare?
Lena Österlund
1965 • Nacka
#2
15 februari 2010 - 11:16
Gilla 
Jag är inte alls lika van löpare som du (klarar max 10 km och har tränat upp mig från 1km till 10km på ca 2 år, inkl skador).

När jag sprang lidingö tjejloppet förra året fick jag en liknande symptom efter loppet. och min sjukgymnast säger: löpar/hopparknä och överansträngning eftersom jag hade tränat upp mig till 7 km utan smärtor och sen sprang loppet och ökningen där blev för hastig och stor (för mig).

Jag fick ordinationen balansträning när smärtan gått över, samt aktiv vila, dvs träna men inte det som gör ont. Det tog 2 månader för mig och nu tränar jag som vanligt. Det finns en bra sida "hemovningar", men den kanske du redan känner till.
Lycka till med knät.
1977 • göteborg
#3
15 februari 2010 - 11:22
Gilla 
Tack för svar!

Tror ni jag ska helt vila till all smärta är borta(+kanske nån extra dag)? Eller ska jag prova lite balansträning etc?

Jag har inte direkt ont när jag går inomhus på golv utan att belasta för hårt. Det är nedför trappor och när jag suttit i bilen och går ut i kylan som det gör ont. Antar att det är nån inflammantion i mukelfäste vid knät/lår.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#4
15 februari 2010 - 11:36 Redigerad 15 februari 2010 - 11:41
Gilla 
Sitter det på framsidan, precis under knäskålen? Låter i såna fall som hopparknä (löparknä sitter mer på sidan av knät).

Om det är det, så bör du i såna fall träna upp och stretcha lårmusklerna.
Jag tycker inte du ska vila helt, utan du kan fortsätta springa men du bör minska ner det en del och ta det lugnt. Det är inte heller någon fara om det gör lite ont när du springer, det viktiga är att det inte förvärras till nästa gång. Om det gör det så har du sprungit för långt eller tagit i för mycket.
Det kan ta väldigt lång tid att bli av med hopparknä, men du har ju precis fått det så det borde kunna gå över hyffsat fort för dig...

Vill du, så kan du även besöka någon idrottsinriktad sjukgymnast, så kan du få tips på övningar att göra...
1977 • göteborg
#5
15 februari 2010 - 12:14
Gilla 
Tack för hjälp!

Det sitter på utsidan av vänster knä, lite under knäskålen.

Smärtan kommer som sagt direkt när jag går utför en trapp, går ut i kylan eller sitter i bilen länge. Det "sticker" även lite svagt liksom eller "pirrar" i knät sedan nån dag tillbaks.
ulrika enskog
1975 • Göteborg
#6
15 februari 2010 - 14:01
Gilla 
Det där känner jag igen, fick samma skada när jag hade joggat lite längre än vad jag brukade. Det dök även upp när jag var ute och gick i snabbt tempo ett längre tag. Just att gå nerför ett berg/trappor var det som smärtade mest.

Jag tog inte tag i det snabbt nog, så till slut gick jag till sjukgymnast och fick massa bra övningar för att mjuka upp knät + stärka muskulaturen. Nu känner jag ingenting längre, men har å andra sidan inte joggat på ett tag (har precis registrerat mig och har tänkt bli en ny, bättre mer tränad människa igen...).

Lycka till.
1977 • göteborg
#7
15 februari 2010 - 14:07
Gilla 
Hej,

Vad var det för övningar som du gjorde för att mjuka upp och stärka knät?

Hur lång tid tog det för att bli av med det hela?
1984 • Göteborg
#8
15 februari 2010 - 14:50
Gilla 
Det kan nog vara lite individuellt. Jag fick råd av en sjukgymnast att, utöver att strecha iliotibialmuskeln, stärka högerlåret samt jobba med balansövningar, typ benböj på balansplatta. Det finns något som heter "foam roller" som han också nämnde. Den kan man massera iliotibialgrejen med. Jag hoppar dock det då jag tycker att det bara blir värre. Detta då om löparknä som det låter som att du har, eller?
1971 • Nykvarn
#9
15 februari 2010 - 15:03
Gilla 
Kristoffer, en klockren beskrivning av löparknä!! En sökning här på forumet bör ge en hel del bra länkar och tips!

Mina råd att vila i det "akuta skedet" sedan börja löpa försiktigt igen men avbryt direkt om det börjar smärta! På Marathon.se finns dels webb-tv inslag där övningar visas, dels finns det en övning som Malin Ewerlöv visar som hjälpt mig båda gånger att bli av med detta gissel. Jag tror jag postat en länk i en annan tråd om löparknä.

Övningarna går ut på att stretcha ITB - Iliotibialbandet, som Andreas skriver, men det är ingen muskel utan en sena som går från höften ner på utsidan av knät, den har irriterat en slemsäck som sitter där det gör ont.
Kolla också in denna länk: http://berglundbloggar.files.wordpress.com/2008/03/loparkna_-_ett_nodvandigt_ont.pdf

Lycka till!
1977 • göteborg
#10
15 februari 2010 - 15:03 Redigerad 15 februari 2010 - 16:37
Gilla 
Ja. jag misstänker löparknä kanske i kombination med överansträngning. Troligtvis en liten inflammation på nåt sätt.

Tack för all bra info! Har köpt antiinflammatorisk gel och ska köra igång med strech.
1969 • Vessigebro
#11
15 februari 2010 - 22:02
Gilla 
Hej Kristoffer! Jag fick mitt löparknä efter Göteborgsvarvet -09. Det va en på tok för hastig ökning av distansen, det gick några veckor innan jag tog mig till en läkare. Läkaren skickade mig till en sjukgymnast och det blev till att stretcha varje dag. Jag försökte länge med att springa kortare men smärtan kom vid 2 km varje gång. Tillbaka till läkaren i september då fick jag en kortison spruta. Det onda försvann direkt. När jag började springa igen så kom smärtan tillbaka redan efter 3-4 pass så ett nytt uppehåll. Körde ett 5vekors nybörjar program från Marathon.se men inte det heller funkade. Nu har jag varit hos läkaren igen och fått tid till OP, Ska in på måndag 22/2 får hoppas att detta funkar.
Cj
1977 • Åva
#12
16 februari 2010 - 09:54
Gilla 
Det låter som en vanlig överansträngning av muskler/senor runt knät, värme under träning och kyla efter om det gör ont, minska något på träningen ev byt ut något pass i veckan till skidor/cykel/spinning, som sagt backa lite i träningen så du inte får en jobbig inflamation i knät som kan vara långdragen, enligt min erfarenhet så är helt tränings uppehåll det sämsta för detta. Mina knän blir lätt irriterade av att springa i modd.

/Christian
1977 • göteborg
#13
16 februari 2010 - 15:16
Gilla 
Hej,

Tack för svaren!

Det har gjort ont i knät vid ansträngning hittils så det har hindrat mig från all träning. Dock har två dagar av stretch och antiinflammatorisk salva gjort det hela avseevärt bättre.

Har "vilat" 9 dagar nu. Hoppas kunna återuppta träning snart!
Gustav
1988 • Umeå
#14
22 februari 2010 - 18:03
Gilla 
Jag har fått precis samma sak. Gör ont när jag går en längre stund, trappor och sluttningar känns av(speciellt nedför). Har inte sprungit sedan dess utan vilar. Kan antiinflammatorisk salva vara något att investera i? Vill börja träna igen! :)
1977 • göteborg
#15
1 mars 2010 - 13:41
Gilla 
Hej,

Jag har varit ifrån löpningen i tre veckor nu men tänker börja så smått denna vecka då jag känner mig nästan bra nu.

Körde med antiinflammatorisk salva, voltarentabletter och mycket stretch i ca en vecka. Minskade stretchen och började med cykel och styrketräning för benen veckan därefter. Nu börjar det kännas normalt men jag tror på en försiktig upptrappning av löpningen.

Jag tror jag fick en inflammation av att löpa för långt pass i modd. Att inte ha 100% grepp med foten, kylan och lång distans(kanske för fort) blev nog mer än mina knän klarade.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.