Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 7979 visningar

Ont i vänster knä vid löpning över 10 km

1964 • sköndal
#1
9 oktober 2011 - 15:40
Gilla 
Jag undrar om det är någon som kan hjälpa mig att få reda på varför jag får ont i vänster knä vid löpning över 10 km. Det känns som en väldigt skarp smärta rakt in i knät direkt iknäskålen harsökt att leta på internet på liknande symptom men hittar inte något som verkar stämma in riktigt.... Det konstiga är att det inte känns något om jag springer rundor som är 7-8 km.
Har någon ett bra tips om vad det kan vara och vad man kan göra åt det?

Tacksam för svar
Mvh Mia Sjölander
1974 • Upplands Väsby
#2
9 oktober 2011 - 17:05
Gilla 
Jag har fått nåt liknande ibland och det har i mitt fall berott på felvinkling fot/underben. Barfotalöpning, tunna skor och fotbäddar är alternativen som hjälper mig, allt beroende på distans förstås.
Anders Bergström
1978 • Ljusdal
#3
9 oktober 2011 - 17:07
Gilla 
Löparknä.
För mej så gick det bra 4-6 km beroende på underlaget. Sen kom smärtan. Slutar det göra ont direkt du slutar springa?
Lars Carlfors
1957 • Sigtuna
#4
9 oktober 2011 - 17:38
Gilla 
Låter som löparknä, googla it band syndrome. Vila stretching och massage fixar det på en månad;-)
1972 • Söderhamn
#5
9 oktober 2011 - 17:49
Gilla 
Löpaknä gör ont på utsida knä, inte knäskålen.
1981 • Göteborg
#6
9 oktober 2011 - 18:32
Gilla 
Jag tror det har med knäskålssenan att göra, jag ska se om jag kan hitta något bra om det på nätet. Jag skulle rekommenera att träna upp muskulaturen runt knät. Men inte genom klassiska benspark de ska du undvika. Gör lyft med rakt ben då du sitter på golvet, svårt att förklara ska se om jag hittar något om det också Sen ska du träna upp baksida lår och gör övningar som draken. Det handlar om överbelastning tycker jag det låter som, knäskålssenan klarar inte av belastningen som blir, du kan även öka sakta och viktigt vilket underlag du springer på, undvik astfalt. Återkommer om jag hittar mer info.
1981 • Göteborg
#7
9 oktober 2011 - 18:40
Gilla 
Patellar tendiopati, sök på det och se om det stämmer med va du känner? Kallas även hopparknä. Hittar ingen bra länk på övningen jag tänker på på nätet än så länge. Men om du har haft besvären en tag tycker jag du ska söka upp en sjugymnast och få träningsprogram av henne/honom.

/Lycka till.
1956 • PARTILLE
#8
10 oktober 2011 - 05:42
Gilla 
Känner igen symptomet eftersom jag har det själv. Läkaren sa Chondromalicia Patella. Googla på det. Läkerans råd avr just det som Rebecca är inne på - att styrketräna muskulaturen runt knät.
1975 • Varberg
#9
10 oktober 2011 - 08:14
Gilla 
I den värld vi lever i med massor av info på nätet vill man gärna ställa sin egen diagnos av sina problem.
Uppsök någon som kan ställa diagnos istället så som läkare, naprapat, kiropraktor (jo dom knäcker faktiskt inte bara ryggar) eller någon annan som har kunskap att utföra tester som mer ger en klarhet i var problemet ligger. Beroende på vilken diagnos som ställs kan man lägga upp ett rehabprogram och det kan se väldigt olika ut, bara här i tråden har du fått två olika "diagnoser" med helt olika saker man ska göra och inte göra.

Lycka till!
1964 • sköndal
#10
10 oktober 2011 - 18:19
Gilla 
Tack för alla bra tips!
Jag ska kolla upp dem innan jag kontaktar någon naprapat eller liknande. Helst vill jag ju slippa att gå till någon naprapat/läkare.
Ja det slutar att göra ont så fort jag slutar springa, då är det som om smärtan aldrig varit där.... Stretchar också varje gång (nästan) som jag har sprungit.
Mvh Mia Sjölander
Mats Collin
1968 • Haninge
#11
10 oktober 2011 - 18:52
Gilla 
Liknande symptom har ja med sen idag... fast det är mest utför å gå nerför trappor som gör ont.
Fick avsluta dagens pass vid 7 km... trist, men va ska man göra?
Tur i oturen man ska till företagsläkaren på torsdag för hälsokoll... hoppas dom e kunniga...
Mats Collin
1968 • Haninge
#12
10 oktober 2011 - 19:10
Gilla 
http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm

kändes som en bra artikel om Löparknä.. alla symtom stämmer, men kör en dubbelcheck med läkare på onsdag...
Rickard Redebo
1980 • Stockholm
#13
10 oktober 2011 - 19:12
Gilla 
Hoppas att det löser sig Mia!! Vi har ju några gemensamma bekanta som har haft en hel del problem med knän. Vi får lyssna med dom om de har några tips. Vi ses!
1972 • Söderhamn
#14
11 oktober 2011 - 07:47
Gilla 
Mats, i den artikeln du länkar så står det överst bland symptomen ont utsida knä, jag förstår det som att Mia inte hade ont på utsidan? Hopparknä ska det finnas något som heter också där smärtan ska vara mer under knäskålen.
Affi Samuelsson
1968 • Linköping
#15
11 oktober 2011 - 07:54
Gilla 
Hej - sök på knäkontroll på nätet.. MIn 12-åriga dotter som tränar både handboll och fotboll har börjat köra det det senaste året. Jag kollade in vad de gjorde på träningarna. Jättebra övningar. Har gjort dom själv i ett halvår nu. MYCKET bättre i knät. Aldrig ont. Hade ont som du beskriver det förut,(efter ca 1 mil) och fått hjälp av sjukgymnast. Men dessa övrningar - knäkontroll - är superbra. Det handlar om att många unga tjejer pajar knäna tidigt, och man har forskat fram att just tjejer behöver stärka knäna extra. kör på och lycka till!
1981 • Göteborg
#16
11 oktober 2011 - 18:38
Gilla 
Vid löparknä är det senan tractus ilitibialis som går från gluteus medius (rumpmuskeln på sidan) och går ner till smalbenet och fäster på utsidan av benet strax nedanför knät som det är problem med ofta kan det bero på överbelastning eller att den senan är kort men då har man som sagt var ont på utsidan av benet och nedanför knät inte inne i knät som Mia pratar om så tror inte att det är det.

Utan tror som sagt var på hopparknä=Patellar tendiopati, kan även vara Chondromalicia Patella som Stefan pratar om. Om du är öm precis under knäskålen när du trycker tror jag det är hopparknä annars är det nog Chondromalicia Patella tycker jag det låter som men tror mest på hopparknä.... Vid Chondromalicia Patella har man oftas mer ont av att benen böjt, sitta länge, köra bil, och smärtor nerför trappor.... Stämmer detta på dig?

Oavsett vilka av det här det är så är det viktigt att stärka upp musklerna baksida och framsida lår och om det är hopparknä kan man behöva vila. Kom precis på att man kan även testa att "tejpa upp knäskålen" då sätter man en tejpbit tex coachtejp under knät. Du har benet böjt på en stol slappnar av och försöker lyfta upp knäskålen genom att dra tejpen underknäskålen man trycker alltså in knäskålsenan lite. Är svårt att förklara men detta kan göra att man avlastar senan som sitter mellan knäskålen och smalbenet för den är irriterad och detta kan göra att man får mindre ont. Att prata med mig är nästan som att gå till en läkare, jag är bla sjuksköterska, massör, styrkesträningsinstruktör och har i stort sett haft alla knäskador man kan ha bla både hopparknä och Chondromalicia Patella .... ;-) Så vill nästan säga att jag kan mer om knän än en vanlig allmänläkare ;-)
1956 • PARTILLE
#17
12 oktober 2011 - 05:53
Gilla 
Just nu bor jag på gymmet. Men det går alldeles ypperligt att spinna med chondromalacia patella :-)
Körde Rosa Dygnet i helgen. Hade ont nästan överallt - utom i knät.
Skall tilläggas att man kan ha löparknä i kombination med detta, vilket jag åkt på enligt tant doktorn. Men det har jag lyckats fixa med stretch, massage och lite övningar. Bara patellan kvar :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.