Löpning Avancerad träning 38 inlägg 4902 visningar

Behöver gå ner ett par kilo men hur???

Magnus Johansson
1976 • Frölunda
#1
19 maj 2009 - 23:58
Gilla
Hej!

Har funderat på hur jag skall löpa lättare å snabbare. Är 185 cm lång och väger ca 83-84 kg. Skulle vilja komma ner under 80 kg. Springer milen på runt 40 min och gjorde nyligen gbg-varvet på 1.31. Har sprungit på 1.26 fyra år i rad tidigare men det va några år sen. Tränar mer löpning idag men börjar fundera på vilka pass som "bränner" mest. Ska jag köra mer långpass eller mer intervaller?? Brukar köra ca 1.5 - 2 mil på långpassen och intervallerna kan variera ibland som fartökningar under mina vanliga distanspass. Kör även lite backträning ca en gång per vecka. Har inget strikt träningsschema tyvärr men kör så ofta jag kan per vecka ca 4 - 5 dagar. Kan styrketräning vara receptet??
< < < 1 2 > > >
Carl R
1974 • Nyköping
#2
20 maj 2009 kl 00:08
Gilla
Enklast är ju att äta mindre portioner mat. Inte ta om ifall du inte är väldigt hungrig. Ta bort allt småätande du inte behöver pga hunger. Ät så mycket frukt du vill.
Inga snacks eller grejer på helgerna.

Energi in jämfört med energi ut avgör. Det är *mycket* lättare att minska på energiintag än att öka på energiåtgång.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
20 maj 2009 kl 00:14
Gilla
Långpass bränner förmodligen bäst, det är ju då man kör på fett+glykogen. Ännu längre långpass långsammare bränner nog mera. Men jag har samma problem, tror det hjälper att inte äta annat än exv morötter de två-tre timmarna före läggdags. Äta mindre under vilodagar än när man har spungit. Köra lite enligt GI-metoden, alltså låta bli alla snabba kolhydrater utom måltiden före eller direkt efter tunga pass. Protein och fett ger mättnadskänsla. Med mycket träning får man i sig allt man behöver i form av näringsämnen bara kosten är lite blandad. Mycket grönsaker är bra, lagom mycket frukt men inte så mycket banan som är väldigt energirik. Hålla igen på mellanmålen - mellanmål är ett bra sätt att kolhydratladda, dvs lägga på sig. Det man inte bränner snart blir fett.

Att jag inte lyckats så bra beror på att jag inte lever som jag lär. Nu ska jag t ex ner i köket och ta en nattmacka och kanske lite glass!
1984 • Göteborg
#4
20 maj 2009 kl 00:44
Gilla
http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf om du inte provat det tidigare.

Fungerar riktigt bra med träning. Vet jag att jag ska vara ute över 90 minuter äter jag lite kolhydrater några timmar innan men aldrig annars. Kilona bara rinner av och jag mår mycket bättre än innan, även sötsuget är som bortblåst.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#5
20 maj 2009 kl 08:03
Gilla
Hmm... får börja med att ställa frågan: Varför? Du är normalviktig och gör sub 40 på milen. Vad är problemet?

Annars sällar jag mig till Carl. Energi in - energi ut = upp eller nedgång i vikt. Vilken typ av motion eller vilken typ av kost spelar väldigt liten roll. Förutsatt att den är allsidig, såklart.
Roger Andersson
1964 • Tyresö
#6
20 maj 2009 kl 09:00
Gilla
Låter inte som du egentligen behöver förlora några kilon. Om du vill göra det ändå kan ett tips vara att hålla koll på kolhydratintaget. Försök att få in lite mer protein istället. Lätt att äta kolhydrater är det, proteiner mättar och minskar suget. Allsidig kost är trots allt viktigast!
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
20 maj 2009 kl 10:44
Gilla
Normalviktig person=tyngre löpare, jag förstår problemet. Har dessutom upplevt skillnaden. Två gånger de senaste sex åren har jag genomgått operationer med den vanliga bieffekten att jag tappade ca 6kg under läkningstiden; den metoden rekommenderas dock inte ;-)

Efteråt, när jag tränat upp mig igen, har jag sprungit lättare och snabbare än tidigare. Tyvärr har ju kroppen tyckt att den saknat "de vanliga" energireserverna och sett till att jag gått upp igen. Hittills har jag dock lyckats stanna på hälften efter senaste (sista?) gången.

Många vill ju bli bättre oavsett hur bra de är - jag skulle inte ens sätta upp sub40 på milen som långsiktigt mål med mindre än att någon tog på sig att sponsra heltidsträning i tre år, typ. Det är naturligt att snegla även på vikten, men jag tror det finns annat som kan ge större utdelning. Läste om någon coach som sa att varte sjunde år händer det något, då når man en ny nivå i sin träning. För mig är det dags nu då.....
Carl R
1974 • Nyköping
#8
20 maj 2009 kl 12:06
Gilla
Oldboy, hur menar du med att den såg till att gå upp i vikt?
Det är inte så att du äter lika mycket innan som efter och då naturligt återvänder till jämviktsförhållande på energi in-ut? En större kropp bränner ju mer än en mindre.

Kort och gott, om du väger mindre så får du äta mindre eftersom energibehovet har minskat något.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
20 maj 2009 kl 17:09
Gilla
Kroppen låter hjärnan skicka signaler om att "jag" är hungrig. Det finns många mekanismer vi inte är så väl bekanta med. Den största boven är ofta sockersuget. Sluta med socker så går du ner, men det tar ju tid att bli av med sockersug, och kräver en enorm disciplin av de flesta. GI-kost eller LCHF eller stenålderskost osv ser jag som metoder för detta, vad som funkar bäst vet jag inte.
Men om jag har fem kilo fett mer eller mindre spelar försumbar roll för mitt kaloribehov (även om en tyngre kropp rent teoretiskt kräver mer energi för att släpas runt), det som är avgörande är just energi in - energi ut. Hur mycket jag rör migär viktigast. Cykeln till jobbet i stället för bilen gör mycket, även om jag springer typiskt fem mil i veckan.

Man äter ju ändå "på känsla", inte med brevvåg och kaloritabell. Så man måste motarbeta det onödiga ätandet: extra portion för att "det är så gott", mat före läggdags, snabba kolhydrater som inte ger mättnadskänsla (särskilt som mellanmål) och onödiga mellanmål. Frukt ja, men inte hur mycket som helst, den innehåller ju ofta just snabba kolhydrater. Lämplgast som efterrätt. Och absolut bättre än kaffebröd till mellanmål.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
20 maj 2009 kl 17:11
Gilla
PS Läsk, juice, sportdryck i onödan, öl, vin innehåller också lättkonsumerade kalorier. Ransoneras.
Inger Walfridson
1964 • Torsby
#11
20 maj 2009 kl 21:30
Gilla
Själv gick jag ner oavsiktligt, hade inga tankar på att tappa vikt, men jag gick ner 4 kg när jag sprang 5-8 km varannan var tredje morgon innan frukost i 6 veckor.
åt som vanligt.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#12
20 maj 2009 kl 22:37
Gilla
Magnus: Jag har gått ner i vikt ett antal gånger och senast nu i våras och då använt mig av kaloriräknings tjänster på nätet (ex: www.viktklubb.se) . Det funkar varje gång. Läste lite i runnersworld om viktnedgång för löpare och där tyckte dom att man skulle ha en försiktigare approach till hur mycket man gick ner man att man räknade kalorier och sen drog man av lite kalorier i perioder tillls man kommer till den punkten att man börjar minska i vikt.

Det är dock svårt att använda vågen som måttstock när man försöker gå ner lite i vikt eftersom följande faktorer påverkar vikten avsevärt:
* Mängden mat i magen
* Mängden vätska i kroppen (kan minska mycket efter svettigt långpass)
* Mängden sheise i tarmarna

Har läst om rekomendationer att inte tappa mer en 1kg i veckan men om man tränar mycket så kanske man skall nöja sig med mindre än 0.5 kg i veckan för att inte riskera att bränna muskler.

Men har man dissiplin och faktiskt räknar allt man förbränner och konsumerar och följer en kalorimängd per dag så går man ner i vikt och man kan själv styra över hur snabbt det skall gå.

I verkligheten leder detta till följande:
* Mindre portioner
* Äter mer av saker med mindre kallorier
* Äter mindre godis

Skillnaden mot att göra detta på egen hand är att man har mer kontroll och det är väldigt lätt att få i sig mer kalorier än man tror.
2006 • Alingsås
#13
21 maj 2009 kl 01:49
Gilla
Det finns många sätt, men www.viktklubb.se fungerar till 100% om man följer det till 100%. Det är väldigt enkelt, och lite roligt också. Det kräver dock disciplin, men det kräver alla dietprogram och träning.
1965 • Alingsås
#14
21 maj 2009 kl 22:26
Gilla
Mina egna erfarenheter säger att motion har mindre påverkan på viktnedgåmg än förändring av kosten. Min "mirakelmetod" är att exkludera socker. när jag vill ha snabba resultat.Annars så ge f** i pasta, potatis och majs så skall du se på resultat.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
22 maj 2009 kl 01:08
Gilla
Kommentar om vägning: jag väger mig ofta, minst varje dag (och jag är inte viktfixerad, vill bara ha en tidig varning om jag håller på att öka). Innan jag kliver upp brukar jag gisa min vikt. Oftast stämmer det på ett hg när - men ibland gissar jag fel ett kg.
Pålitligast är efter tömning av blåsa och tarm men före frukost, då är det mest eventuell vätskebrist efter gårdagens långa pass alternativt kvällsmacka osv som inverkar.
Jag har ett sving på ca 3 kg mellan "mätt efter extra god middag" och "urlakad" efter ett 30 km-pass med tömda glykogendepåer och vätskebrist.
Det här att jag väger mig titt och tätt gör att jag får en känsla för min "genomsnittsvikt denna veckan" med en helt annan säkerhet än den som kollar en gång i veckan och utsätts för alla nämnda och glömda felkällor. Kvinnor påverkas ju av menscykeln också.
Emma Stawåsen
1988 • Borås
#16
22 maj 2009 kl 13:59
Gilla
LCHF är helt klart den bästa metoden att gå ner i vikt. Du äter mest fett och protein. Gå in på www.kolhydrater.ifokus.se och läs lite mer!! eller kostdoktorn.se som en annan föreslog.

LCHF (lite kolhydrater och mkt fett) är baserad på vad människan är byggd för att äta, och människan är precis som vilket annat djur som helst, inget djur går upp i vikt eller får sjukdomar på den mat de är avsedda för att äta. Så du kan vräka i dej smarriga köttbitar med mycket smör och grädde o massa grönsaker ovan jord. Ät inget bröd, pasta, ris, potatis, frukt (högst en om dan), socker.

fungerar verkligen!!!!
Carl R
1974 • Nyköping
#17
22 maj 2009 kl 19:48
Gilla
Sorry Emma men du har fel. Man kan inte vräka i sig hur mycket kött och grädde som helst och gå ner i vikt. I praktiken funkar LCHF för de som tar sig igenom det första helvetet av blodsockerkoma genom att man helt enkelt inte pallar att äta hur mycket kött och grädde som helst för att det inte är lika gott längre.

Angående ditt påstående om att inte djur går upp om de får den kost de är avsedda för så kan du fråga vilken hästägare som helst när en häst slutar att äta och vad som händer.

Det finns flera poänger i att dra ner på kolhydraterna, och flera poänger i att välja bort lightprodukter, men att tro att man kan äta hur mycket som helst bara det är protein eller fett är tyvärr helt galet. Dessutom är insulintåligheten relevant för hur LCHF fungerar.
M F R
1975 • Uppsala
#18
13 oktober 2009 kl 19:06
Gilla
Carl R,

Varför ska man "palla att äta så mycket kött och grädde som helst"?
Man äter när man är hungrig och slutar när man man är mätt, så enkelt är det.

Grejen är den att fett/proteiner är väldigt mättande, och när man vant sig efter en tid klarar man sig 4-5 timmar mellan målen. Mellanmål är inte lika viktiga när man kör LCHF (blodsockernivån blir stabil ändå).

Har man lite tålamod och tränar tränar lågintensiv pulsträning (med pulsklocka) kommer man dessutom se att farten ökar, för en och samma pulsnivå.

Dessutom, strunta i vågen, använd måttband istället, mycket mer rättvist.

Dessutom utesluter LCHF inte kolhydrater helt och hållet. 5% av energin får komma därifrån.

Sist men inte minst, drick vatten regelbundet!
1969 • Karlstad
#19
15 oktober 2009 kl 21:10
Gilla
Tallriksmodellen : )
1960 • Kullavik
#20
15 oktober 2009 kl 21:43
Gilla
Det är egentligen otroligt enkelt - kroppen är en integrator. Stoppar vi i mer kalorier än vi tar ut (gör åt) så kommer överskottet att lagras. Stoppar vi i oss mindre än vi förbrukar så minskar lagret. Jämför med ett badkar där bottenproppen är öppen och kranen rinner. Om du fyller på vatten fortare än det rinner ut så höjs nivån i badkaret. Vill du minska den så kan du antingen öppna bottenventilen lite mer eller stänga kranen lite så att tillförseln blir mindre.

Vill du minska i vikt så får du antingen förbruka mer energi eller stoppa i dig mindre (eller en kombination). Hur du gör det spelar mindre roll, men att skära ner mängden tomma kalorier (=socker) är väl en god idé. Springa lite mer kanske är ett trevligare alternativ än att skippa den goda söndagsmiddagen.

En rejäl infektion brukar också göra susen eftersom man sällan orkar äta speciellt mycket när man har hög feber. ;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.