Löpning Kom igång 6 inlägg 523 visningar

Löpträna på hård mark

1994 • Ystad
#1
20 januari 2024 - 09:53
Gilla
Hejsan är en glad löpare som oftast springer ute i skogen och om jag inte tar ut mig allt för hårt så håller sig kroppen prima.
Brukar få ont i benhinnorna om jag trycker på för mycket har jag lärt mig.
Nu är det så att jag är intresserad över att springa broloppet 2025 och jag brukar oftast få ont i knäet när jag springer på asfalt.
En teori jag har är att om jag detta och nästa år bara springer på asfalt kanske jag inte får ont i knäet?
Då jag tränar upp kroppen att hantera det underlaget.
Sedan har jag fråga angående skor, vilka borde man kolla efter om det är asfalt som gäller
1966 • Ystad
#2
20 januari 2024 kl 10:49
Gilla
Du kanske behöver andra skor om du får ont i knät .Kanske du behöver köra nån styrketräning .Men kan bero på mycket
#3
20 januari 2024 kl 10:50
Gilla
Din teori bör stämma mycket bra om du fasar in asfaltslöpningen istället för att tvärt byta till den. Sen är det tråkiga svaret att träna styrka också; det vill jag nästan påstå kan hjälpa dig mer. Då kommer du att redan ha en bra grund för att vänja benen med det nya underlaget.

Det finns inget korrekt svar på din skofråga. Alla här springer i väldigt olika modeller. Om du bara vill införskaffa en sko så bör du nog kolla efter en vanlig daily trainer, ofta kallad medeldämpad distanssko på svenska. Du bör kolla på alternativ som INTE har någon form av platta i sig för det är dumt att vänja sin kropp med att alltid springa med ett sådant hjälpmedel.

Det bästa du kan göra för att hitta ett par skor som du trivs i är att åka till en löparbutik och prova igenom deras sortiment. Gå på din känsla så har du störst chans att hitta rätt sko.
1994 • Ystad
#4
20 januari 2024 kl 11:43
Gilla
Tack för alla svar hittils, tänkte på det där med styrketräning.
Har ni förslag på bra övningar för knäna och hur ofta och många reps man bör göra 👍
1966 • Ystad
#5
20 januari 2024 kl 11:51
Gilla
Utfallsgång är en bra övning som du kan göra överallt och kräver inga vikter .Själv kör jag benspark på gymmet för att stärka upp musklerna runt knäskålen
#6
20 januari 2024 kl 16:42
Gilla
Bra övningar för knäna är antagligen allt som har med benen att göra. Det bästa är att välja övningar med fria vikter. Då lär du dig att kontrollerna alla dina leder under hög belastning, och bara det kan vara bidragande till att minska dina knäproblem.

Knän kan man få ont i av att vara svag var som helst mellan fötter och bröstrygg, så det är svårt att ge dig specifika övningar. Därmed är styrkeövningar som tar med stora delar av hela benen att rekommendera. Squats med skivstång och marklyft är populära som får med en stor del av benen. Jag själv vill förespråka hip thrusts för att de flesta brukar vara svaga i rumpan och just hip thrusts kommer åt den yttersta delen av rumpans rörelseutslag, som för en löpare är mycket viktigare än den delen av rörelsebanan som squats tar mest på musklerna i.

Antal repetitioner och belastning beror på vad du vill få ut för typ av styrka. Uthållighetsstyrka eller maxstyrka är att rekommendera för löpare, själv hade jag valt maxstyrka då man behöver nyttja en mindre andel av sin totala styrka under utsatt tid. Då är det få repetitioner som gäller (kanske 5-6 st) och det ska vara så tungt att du har blodsmak sista 1-2. 5 min setvila, 5-6 set. Jag kan tyvärr inte sitta här och lära dig allt om styrketräning men dessa är grundstenarna som jag själv skulle gå efter om jag skulle börja.

Vill du verkligen förändra din träning för att uppnå ditt mål så vore det bästa om du själv skapar din egen uppfattning om hur träning fungerar, så att du kan forma din planering efter dina mål osv. Kanske ta hjälp av en löpartränare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.