15 juli 2021 kl 13:11
Har googlat en stund och det finns massa vetenskapliga studier publicerade om stegfrekvens! Lurigt dock att utifrån dessa hitta svar på den specifika frågan om hur löparens längd påverkar eller bör påverka stegfrekvens.
180-stegsteorin verkar komma från Jack Daniels och är ju mer en erfaren tränares observationer och tyckande än strikt vetenskap. Lite märkligt att sådant kan få så starkt fäste i löparvärlden. Tycker dock det finns betydligt värre exempel, t.ex. tramset om att 10 % ökning av träningsdos skulle vara nåt slags universellt tak för vad vi klarar av..
180-stegs teorin verkar heller inte vara allmänt övergiven, men fokus ser ut att vara mer skadeprevention än att springa snabbare.
Hittar inga experimentella studier där man kunnat påvisa effekt av medveten manipulation av stegfrekvens. Däremot flera där det visas att sådan belastning av kroppen som är associerad med skaderisk kan minskas mha högre stegfrekvens. Och det verkar alltjämt vara så att på gruppnivå är stegfrekvensen högre hos snabbare löpare. Och längre löpare tenderar att ha något lägre stegfrekvens än kortare.
Det verkar som att motionärer kan minska skaderisken genom ökad stegfrekvens och att bättre löpekonomi (lägre puls vid samma hastighet) kan uppnås genom ökad stegfrekvens men att den senare effekten är marginell.
I ditt fall så tycker jag 150 låter lågt. Att höja med 20 steg kanske är för mycket, blir märkligt och massa energi går åt till just att tänka på stegfrekvensen. Kanske du kan pröva med en mindre förändring några gånger och mäta pulsen, om du har samma puls eller lägre vid samma hastighet borde du vara på rätt väg!
En studie från 2011 visar att 5% ökning av stegfrekvens gjorde att knäna fick signifikant mindre stryk och att 10% ökning av stegfrekvens också gjorde löpningen mer skonsam för höften.
https://runnersconnect.net/running-cadence-injury/