Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 1800 visningar

Datafält vid löpning

Humlan
1987 • Kungälv
#1
29 juni 2020 - 15:16
Gilla 
Hej,

Har nyligen köpt en löparklocka som jag bekantar mig med. Ser att jag kan ställa in datafält så jag under löpningen kan få välja vilken information jag vill se.

Just nu har jag total tid, distans och tempo (vet dock inte vilket tempo) samt puls.

Hur har ni gjort?
Vilken info vill ni helst se och varför?

/Humlan
1981 • Örebro
#2
29 juni 2020 - 15:29
Gilla 
När det gäller tempo brukar det vara rätt värdelöst att ha är min uppfattning då det hänger på hur bra GPS:en funkar. Däremot kör jag med ett fält för varvtempo, då jag ser det tempo jag håller för det varv jag springer. Det är mer relevant för mig då jag kanske siktar på en tid på ett lopp och vet vilket tempo varje kilometer bör ligga på för att fixa tiden. Övriga fält är distans, timer och medeltempo.

Springer jag på bana är det däremot helt andra datafält som gäller.
1991 • Norrköping
#3
29 juni 2020 - 15:36
1 Gilla 
På skärm 1 har jag samma som dig(tempot är det totala tempot). Varför? På de allra flesta pass räcker den infon. Idag sprang jag ett tempopass och då ville jag ha ett jämnt tempo rakt igenom och då kunde jag se vilket tempo jag snittade samt hur långt jag hade kvar, det räckte. Ikväll kör jag ett lugnt distanstpass och då behöver jag knappt se något alls men om det är något som är intressant så är det det totala tempot och distansen.

Enda gången dessa inställningar inte riktigt duger är vid intervaller. Jag skapar egna intervallpass i Garmin Connect och kör då med de datafält som man automatiskt får upp då.
Humlan
1987 • Kungälv
#4
29 juni 2020 - 15:49
Gilla 
Intressant, tack för era svar!

Har satt varvtempo nu. Vet egentligen inte om jag behöver se tempo alls då jag inte använder det till något mer än att lära känna vad "fort" eller "långsamt" blir. Är en riktig nybörjare! Ska fundera lite på det.
1991 • Norrköping
#5
29 juni 2020 - 15:53
Gilla 
Om du har varvtempo på samt har aktiverat att din klocka signalerar vid varje sprungen km så kommer du först att se vad du håller för tempo på respektive km. D.v.s. först visar den vilket tempo du håller på km 1, sedan på km 2 o.s.v. Om du istället väljer "average pace" så visar den snittempot för hela passet.

Jag tycker precis som du att det är intressant att se vad en viss ansträngning genererar för tempo.
1971 • Nykvarn
#6
29 juni 2020 - 16:52
2 Gilla 
De flesta klockor har ju flera skärmar idag som man kan växla mellan med ett swipe på skärmen. Min första skärm visar puls, distans och varvtempo enligt ovan, det är det jag använder mest. På pass som ska vara riktigt lugna använder jag ibland en annan skärm som bara visar puls i zon, då jag helst bara vill ligga i zon2. På intervaller vill jag ofta se varvtempo, varvtid och sträcka om jag t ex vill vila en minut mellan intervallerna så ser jag det på skärmen.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#7
29 juni 2020 - 17:44
2 Gilla 
Jag kör total tid, distans och tempo på en skärm. Puls och klocka på nästa.

Tempo är ju som redan nämnts inte helt pålitligt, men jag brukar kolla till ibland och märker om det verkar helt galet. Har alltid varv inställt på 1km och det är för lång sträcka för mig att vänta på att få tempot.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#8
29 juni 2020 - 19:48
Gilla 
Jag har total tid, distans och senaste km-tid (som ju är typ tempo) på första skärmen, allt jag behöver.
Sen har jag en skärm med puls och kadens, någon med klocka och sånt, men de kikar jag aldrig på, orkar inte pillra på klockan när jag springer, det kollar jag upp när jag sitter framför datorn istället, om ens då.
Kadensen är lite kul att kika på, liksom pulsen, men jag gör inga djupare analyser, det blev vad det blev, träning eller tävling.
Km-tid på auto är dock bra.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#9
30 juni 2020 - 08:31
Gilla 
Jag har en skärm som visar Höjd och Puls också, kan ju vara intressant när man springer i skogen
Mr. B
1963 • Hemma
#10
30 juni 2020 - 12:24
Gilla 
På en tävlingsdag visar jag bara ett fält: Före loppet en vanlig klocka, så att jag har koll på exakt när starten går. Under loppet vill jag bara ha totaltid (om det finns kilometerskyltar).

På träning säger jag som nästan alla andra. Distans, tempo, tid och ev.puls.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#11
30 juni 2020 - 13:48
Gilla 
På den skärm jag använder 99 procent av tiden har jag genomsnittstempo per varv (vanligt tempo är för fladdrigt), totaltid och distans per varv. Har sedan autolap vid varje km så att de tre värdena summeras då. Under tävling kör jag dock manuella varvtider vid varje kilometermarkering. Jag har även en skärm som främst används vid ultralopp utan kilometermarkeringar som visar distans, totaltid och vanlig tid, dvs vad klockan är. Det senare är bra att veta för reptiderna.

Jag börjar för övrigt fundera över vad det egentligen är för antikvitet till klocka jag har när jag läser om svajpande och färgskärmar ovan. Min är en gammal Timex från 2012 men den funkar bra och jag har därför inte brytt mig om att uppgradera. Man springer ju trots allt inte med klockan.
1980 • Mölnlycke
#12
30 juni 2020 - 16:07
Gilla 
Jag har olika skärmar baserat på vilken aktivitet jag skall köra.
Lugna Pass: Puls + kadens
Tröskel Pass: Momentan hastighet, snitthastighet, puls, tid eller sträcka.
Intervaller: Momentan hastighet, snitthastighet för intervallen, intervalltid och intervall sträcka.
Tävling: Momentan hastighet, snitthastighet, puls, totaltid.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#13
30 juni 2020 - 21:16
Gilla 
Bild uppladdad av Henrik Ortman
Det här min standarsida som jag nästan alltid kör med.
Puls, tempo, kadens.
Total tid, distans
Batteri och klockslag.

I kuperad terräng brukar jag även ta med en sida med höjd och ackumulerad stigning mm.
1972 • Umeå
#14
2 juli 2020 - 16:19
Gilla 
klockslag är bra på långpass, förutom distans, puls och varvtempo
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.