15 oktober 2019 kl 11:01
Susanne har rätt, förstås.
1. Vill du springa sett lugnt långass, ta med vatten och stick. Beroende på hur ovan du är kan det att börja kännas tungt nånstans efter 20 km
men man kan vänja sig vid det mesta. Bra träning.
2. Vill du prester på en mara eller annat över 3 mil och är vältränad för långa distanser kommer du att vara energibegränsad.
Det finns en vetenskap om hur man maxar sina glykogendepåer men grunden är:ät extra myckdt långsamma kolhydrater dagarna före loppet.
Natten före loppet går en del av glykogenet i levern åt för att drömma mm, det bör man ersätta genom att äta en bra frukost. Ofta är 3h före loppet lagom. För udda starttider får man vara kreativ-prova gärna innan.
Under loppet gäller det att fylla på med så mycket magen kan ta upp.
Maurten har en specialare för att skicka ner energin i tarmen utan att magsäcken "vet om" det. Alla elitlöpare på maraton använder den, det finns alltså en anledning.