Löpning Kläder, Skor & Prylar 33 inlägg 7168 visningar

Val av vintersko

1980 • Linköping
#1
8 november 2018 - 18:00
Gilla 
Inte särskilt unik rubrik för denna årstid, jag vet. Men förhoppningsvis fångade den någon kunnig persons intresse!

Ska köpa mitt första par dubbskor...

Kör för det mesta skogsstigar, men det händer att jag kör på asfalt. Vill alltså ha skor som fungerar OK för båda underlag. Funderar även på att satsa på lite avancerad trail efter vintern, så om skon kan återanvändas för detta syfte vore ju perfekt!

Kikar just nu på Salomon Speedspike CS, Inov-8 Artic Claw 300 och Icebug Anima3 Bugrip.

Mina tankar efter lite efterforskning:
*Salomon ser ju ut att vara ganska så trevliga trailskor som fungerar bra för halka och OK för asfalt.

*Inov-8 verkar all-around, alltså ett bra alternativ för båda underlagen och även potentiella trailskor.

*Icebug kollar jag främst på eftersom att jag har hört om att de ska ha bra grepp samt fungera bra på asfalt, känner mig dock lite omotiverad med tanke på att jag vill ha möjlighet att använda skorna som trailskor efter vintern...

SÅ! Finns någon med erfarenhet av dessa skor som kan bekräfta/dementera mina tankar, och inflika med mer info? Vore hemskt tacksam så jag kan komma ur denna djungel och ta ett beslut :)

Ps. rekommendationer av andra modeller som verkar passa mina behov uppskattas lika mycket!
< < < 1 2 > > >
1981 • Bagarmossen
#2
8 november 2018 - 18:12
1 Gilla 
Icebug pytho alla dagar i veckan
Jan Nilsson
1967 • Boden
#3
8 november 2018 - 18:38 Redigerad 8 november 2018 - 18:39
Gilla 
Det är svårt att tipsa andra om specifika modeller, de har olika passform som passar olika fötter, jag har tidigare använt Icebug Pytho 2, Asics Fujisetsu, och mitt senaste inköp är Salomon Speedspike CS.

Mina favoritskor på sommaren är Salomon och nu är mina favoritskor på vintern Salomon, passar mina fötter klart bäst, det som skiljer mest mot de övriga är att de övriga är så trånga fram och klämmer ihop tårna och är rätt så stela, greppet på is är ganska likvärdigt på alla.

Nästa gång blir mest troligt Salomon igen, men jag är lite sugen att testa VJ Sarva Xante också, alltid kul att testa nåt nytt -
https://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=51459
Irene
1968 • Åstorp
#4
8 november 2018 - 18:44
Gilla 
Dubba själv. Best-grip.se.
Jan Nilsson
1967 • Boden
#5
8 november 2018 - 18:58
Gilla 
#4 Har man skor som funkar att dubba så "go för it" men inga av mina trailskor är lämpade att dubba, för små dobbar och för luftiga ovansidor, men när jag nött ner mina Sense Ultra så måste jag testa, ska bli intressant att se om man får ner dubbarna så långt att dubbutsticket blir så pass lite att dom inte viker sig så greppet blir svajigt.
1980 • Linköping
#6
8 november 2018 - 21:08
Gilla 
#3 Håller med! Tänkte mest på egenskaperna av skon, sedan hur de passar återstår att se... Skulle du säga att Speedspike är OK till användning för trail under vår/sommar/höst? Och hur upplever du dem när du stöter på asfalt under passen?
#7
8 november 2018 - 21:13
Gilla 
Icebug skon passar nog lika bra som Salomon som trailskor på vintern. Själv gillar jag Icebug med Bugrip på vintern, bra grepp på alla underlag. Av Salomon så har jag bara testat Spikecross men den hade för få dubbar för att vara en bra vintersko.
Dubba själv är ok men aldrig lika bra som skor gjorde för dubbar, alla sulor jag testat är alltid mjukare & därför viker sig dubben lite. Bästa resultat har jag haft på Nike Pegasus men då ska man nog ha shield-modellen för att slippa bli blöt om fötterna.
1971 • Nykvarn
#8
9 november 2018 - 08:57
1 Gilla 
Orienteringsspecialisten (butik i Stockholm som också säljer över nätet) marknadsför själva VJ Sarva Xero som "världens bästa vintersko". Nu när version 5 har släppts (1650kr) så rear de ut version 4 för 950kr. jag är själv intresserad av den som vintersko och det låter ju som om den skulle motsvara det du är ute efter Oscar,
http://www.olspecialisten.com/sv/
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#9
9 november 2018 - 09:23
Gilla 
Håller med ADHD i #2
Bästa vinterskon! Springer många mil i dessa typ hela vintern. Tillbringar mycket tid i Sälen vintertid där det krävs bra vinterskor. Är inne på mitt andra par Icebug pytho. Toppensko! Och jag tycker inte det är några problem att springa lite på asfalt med dom heller, om det nu blir partier där man eg inte behöver dubb.

Sen gillar jag även Saucony Peregrine Ice
En vintersko utan dubb. Kan väl typ jämföras med bilens friktionsdäck. Ett riktigt bra komplement när man springer i stan och inte behöver dubb men ändå vill ha lite bättre fäste. Funkar inte lika bra på is som Icebug Pytho och dubbat så klart, men fäster över förväntan på snö.
1964 • Motala
#10
9 november 2018 - 10:28
1 Gilla 
#9
Gillar också Peregrine Ice. Fungerar perfekt under de förutsättningarna du nämner. Kör själv Icebug Anima när det är riktigt besvärlig ute.
1965 • Täby
#11
9 november 2018 - 11:36
Gilla 
Inov-8 Artic Claw 300 gick sönder för mig, efter bara 13 mil. Dubbarna lossnade. Felkonstruktion, tycker jag. Riktigt dåligt!

En fråga är *hur* mycket asfalt det blir. Ingen sko är perfekt på allt. Jämför med dubb-fritt. Inov-8 212 är ju knappast någon asfaltssko, tex. Å andra sidan så är ett par racing-flats ingen vinnare i blöt skog.

När jag springer i "ren" skog (dvs bara asfalt till och från skogen) så blir det gärna Inov-8 Arctic Talon 275, VJ Integrator eller liknande.

När jag springer till och från jobbet, som är blandat (4 km skog, 4 km grusväg, 4 km asfalt) eller rena väg-pass på vintern så blir det någon vinter-asfalts-vänlig skog. Typ VJ Sarva Xero, Icebug Anima eller Icebug Pytho. Alla dom tycker jag funkar på asfalt, trots metallen.
1981 • Bagarmossen
#12
9 november 2018 - 11:54
Gilla 
Pytho har jag kört med i skog och fjäll både sommar och vinter. Och även som promenadskor på vintern. Jag började tappa dubbar efter två år av nästan daglig användning.

Asfalt är ju generellt sett jävligt oskönt att springa med dubbar på men det blir det ju oftast men Icebugs bugrip tycker jag är minst oskönt. Förra vintern kände jag mig snål och köpte bestgrip. Väldigt dålig idé men såklart bättre än inget alls.
1965 • Täby
#13
9 november 2018 - 12:41
Gilla 
"Asfalt är ju generellt sett jävligt oskönt att springa med dubbar på men det blir det ju oftast men Icebugs bugrip tycker jag är minst oskönt"

Håller med. Förut gjorde Icebug skillnad på "dynamisa dubb" och "fasta dubb". Jag hittar inte längre den distinktionen på deras websida men jag tror att den fortfarande gäller. Dynamiska är dom som rör lite på sig, och det är dom man vill ha på asfalt. Dom fasta dubbarna hittar man på dom mer renodlade skogs-skorna.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#14
9 november 2018 - 14:34
Gilla 
Mina första Phyto 2 gick 90 mil. Det fanns många dubbar kvar, men jag ansåg ändå att dom var förbrukade och nedslitna och lyxade till med ett nytt par Phyto3 när dom sålde på rea.
1980 • Linköping
#15
9 november 2018 - 15:21
Gilla 
Tack för alla hjälpsamma svar!

Klickade just hem ett par pytho3, eftersom att så många pratar väl om dem, och ett par Speedspike. Förhoppningsvis så passar någon av dem bra. Återkommer med en liten review så småningom, ifall det råkar finnas någon som är intresserad!
1980 • Linköping
#16
12 november 2018 - 17:22
Gilla 
Nu kom Pytho3. Står 201602 på förp. så jag antar att det är tillverkningsdatumet, och det där om att skor inte håller mer än 2-3 år i kartong har jag läst. Är det först och främst märkbara skillnader i dämpningen efter att skon legat orörd ett par år? Och är det lika relevant för dessa skor som för ett par som ska användas i huvudsak på asfalt? Tänker att just dämpningen ändå inte är det viktigaste för denna typ av löpning (mest trail), eller har jag fel?
1981 • Bagarmossen
#17
12 november 2018 - 18:02
Gilla 
Tror inte skor åldras så mycket i kartong.. har de utsatts för mycket sol och värme lan säkert gummit spricka men annars tror jag det äg lugnt
1965 • Täby
#18
12 november 2018 - 18:08
1 Gilla 
Jag tog fram ett par bunkrade Brooks Puregrit v1 just i morse, faktiskt. V2 kom ut 2013,så dom jag tog fram lär ha tillverkats ca 2012, eller tom tidigare. Inga konstigheter alls. Hur bra dämpning som helst.

Jag har andra stenåldersskor bunkrade, med samma erfarenhet. Så det där med att dämpningen degraderas i garderoben tror iaf inte jag på, alls.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#19
25 november 2018 - 16:27 Redigerad 25 november 2018 - 16:33
Gilla 
Jag köpte ett par Saucony Peregrine 8 Ice+ idag och det här är mitt första intryck efter en runda; de känns lite som en snöversion av Saucony Kinvara! Relativt lätt, skön passform (iallafall för mina fötter), lågt dropp, snygg! När det gäller vinteregenskaper är de varma och man verkar hålla sig hyfsat torr, även om det inte är gore tex. Nu var det ju inte särskilt halt idag, så kan inte riktigt uttala mig, förutom att de var mycket trevliga att springa med i dagens väder både på asfalt och elljusspår. Jag misstänker att de är rätt värdelösa på blank-is, i och med att skon saknar dubb. Jag valde faktiskt mellan de här och Asics Fujisetsu GTX 2 idag, vilket ju är en helt annan typ av sko. Den kändes jäkligt välbyggd, men jag blev inte kompis med hälkappan och misstänker dessutom att de typen av sko kan framkalla plantar fasciit hos mig igen. Dock är nog Asics:en ett mycket bra val om man ska springa på is.
Niklas
1986 • Jönköping
#20
25 november 2018 - 19:39
1 Gilla 
#19, jag sprang i mina Peregrine 8 Ice+ idag för tredje gången på motions+elljusspår, och jag är nog till stor del inne på samma linje som dig. Jämförelsen mot Kinvara kan jag inte säga något om, däremot upplever jag skon som lätt, skön passfrom, bra uttrymme vid tåboxen och har dessutom ett lågt dropp. På snö och stig är skon (enligt mig) väldigt bra. Den är som sagt skön att springa i och den har bra grepp. Däremot upplever jag att den inte klarar av partier med is speciellt bra, vilket för mig är ett litet litet minus med tanke på att det ändå ska vara en sko anpassad för vinterväglag. Visst, den saknar dubbar så det kan givetvis vara mina egna förväntningar som leder till detta mindre missnöje totalt sett över skons egenskaper.

Överlag är jag annars väldigt nöjd med skon!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.