Skor för vinterlöpning (trail) - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 816 visningar

Skor för vinterlöpning (trail)

1988 • Huddinge
#1
3 november 2018 - 00:01
Gilla 
Hej,

Jag ska nu köpa ett par skor att använda under vintersäsongen. Mitt mål är diverse traillopp nästa år, max halvmaror.

Vad anser ni att jag ska titta på för skor för utelöpning nu under vintersäsongen? ”Vanliga trailskor” med goretex eller skor med dobbar?

Tack på förhand!
0 • Stockholm
#2
3 november 2018 - 01:43
Gilla 
Hannes, du kommer få bra svar av folk som löpt under många säsonger. Jag fyller på med egna erfarenheter från förra vinterns väldigt snörika säsong i mellersta Norrland.

- Är backen isig behöver man metalldubb eller broddar.

- Springer man på speglad asfalt är det rätt kört. Välj hellre annan rutt.

- Springer man på snömodd funkar terrängskor med sina grova sulor.

- Skare som lätt bryts kan räknas som jobbig snömodd.

- Det är en ny svårighetsgrad i att slappna av. Kroppen spänns väldigt lätt när man känner av minsta halka.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
3 november 2018 - 08:50 Redigerad 3 november 2018 - 08:53
Gilla 
Är absolut ingen löpexpert, men "det beror på". Terrängtyp, om det är skogsstigar eller mer av typen spår, hur kuperat, hur långa rundor (i tid eller sträcka), hur mycket dämpning önskas/behövs, kommer det mest att vara snö och barmark eller mycket på is, ...

Ett bra komplement tycker jag är en tunn neoprenstrumpa, så är beroendet av goretex eller annat tätskikt på skon mindre. Många skor med goretex brukar vara både tyngre och framförallt stelare i känslan.
Löpstrumpor i merinoull är inte heller dumt, håller småfuktiga fötter hyfsat varma.

Många vanliga skor har gummiblandningar i sulan som blir hårda och hala i kallgrader, svårt att förutse dock. Men jag har läst några som är jättenöjda med t ex Salomon Speedcross i plusgrader, men de blir hala i minusgrader, typ.

Jag har 2 par dubbade skor för vinterterräng, löppartnern 1 par:
Inov-8 Oroc 280 och Arctic Talon 275. Den första har kort dubb och är bra för blöt terräng, den andra har längre dubb och är lite tjockare med mer dämpning, vinterbonad.
VJ Sarva Xero, verkar vara ett bra mellanting av mina ovanstående.

Sen köpte jag ett par Saucony Peregrine 7 ICE+ för hårda vinterspår eller snöig asfalt, den skon är jag inte helt nöjd med känslan i dock. Vet inte om jag fått ett måndagsexemplar-par, eller om jag har måndagsfötter. Sulan ger något märkligt tryck på trampdynan fram på ena foten. Men en del andra verkar nöjda! Överdelen är inte helt vattentät, men relativt tät jämfört med en vanlig luftig joggingsko, så den värsta blötan slipper man känna.

Jag har en favvo-butik för terrängskor, nu verkar du ju bo lite väl långt ifrån, men bra översikt ändå kanske? Mycket kunniga och hjälpsamma! https://smsport.se/
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
3 november 2018 - 09:00
1 Gilla 
Den här nya ser intressant ut som vintersko! VJ Sarva Xante. https://www.outnorth.se/vj/vj-sarva-xante-men-s#GreyBlackWhite
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#5
3 november 2018 - 10:47
1 Gilla 
VJ gör bra grejer, nu blev jag nyfiken!
Ante
1971 • Stockholm
#6
3 november 2018 - 15:29
Gilla 
Se en liknande tråd. Scouta alternativa modeller och gör ett klipp nu på black Friday. https://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=51414
Jan Nilsson
1967 • Boden
#7
3 november 2018 - 15:53
Gilla 
Skaffa ett par sköna dubbade, dessa är oslagbara då det är isigt men fungerar även då det inte är isigt. Vanliga terrängskor fungerar på vanligt vinterväglag men fungerar inte på ren is, så som vi har uppe i norr just nu, man får nästan otäckt bra grepp med dubbade löparskor.
Det är svårt att tipsa andra om specifika modeller, de har olika passform som passar olika fötter, jag har tidigare använt Icebug Pytho, Asics Fujisetsu, mina nuvarande är Salomon Speedspike.
Mina favoritsidor på sommaren är Salomon och nu är mina favoritsidor på vintern Salomon, passar mina fötter bäst, de har även bästa löpkänslan, greppet på is är likvärdigt på alla.
Irene
1968 • Åstorp
#8
3 november 2018 - 16:17
Gilla 
Dubba själv. Best-grip.se.
0 • Östermalms IP
#9
3 november 2018 - 16:33
Gilla 
Asics Fujisetsu. Very good!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.