Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 9143 visningar

Fortsatta problem med benhinnor, pronation eller ej?

1987 • Halmstad
#1
9 augusti 2018 - 21:29
Gilla
Hallå! Efter två diskbråck har jag äntligen kommit tillbaka i löpningen och det känns bra förutom mitt vanliga fortsatta problem, benhinnorna. Jag har tidigare haft problem med benhinnorna och har då bytat skor, minskat löpningsmängd, tränat löpteknik osv men fick alltid ont i benhinnorna.

Nu när jag tog mig tillbaka och skulle börja springa igen så har jag börjat extremt långsamt och lugnt. Föll sig ganska naturligt med tanke på dom skador jag haft. Dröjde dock inte länge innan jag fick känningar i benhinnorna igen och nu när min mängd börjat öka (fortfarande bara 2-3 gånger i veckan) så blir det verkligen ett problem. Det är dock så att jag har alltid blivit rekommenderad efter en fotanalys hos team sportia att använda skor med pronation. Förra gången jag köpte skor (dom jag använt nu efter rehab) så fick jag t.om specialgjorda sulor + skorna. Det får mig att undra om jag inte får lite väl mycket stöd då? Dubbelt upp så att säga.

Jag har läst mycket där det finns artiklar om att det är en myt med skor att det ska behövas så mycket extra stöd och att om man har rätt löpteknik så överpronerar man inte osv. Stämmer detta? Vore kanske det kanske smartare för mig att välja ett par neutrala skor och sen isåfall lägga in en sula om jag får fortsatta problem? Vad har ni för erfarenhet av detta? Vill verkligen få bukt med benhinne problemen, testat allt nu. Tränar för övrigt vader och gör övningar osv så tror inte styrkan är problemet.
1966 • Västra Frölunda
#2
10 augusti 2018 kl 01:29
Gilla
När jag började springa på senare delen av 90-talet fick jag också rekommenderat "stabila" skor eftersom man ansåg på Löplabbet att jag överpronerade.

Efter ett tag fick jag hyfsade problem med benhinnorna, eller i alla fall ömhet på skenbenens utsida. Ungefär så att det räckte att en fluga satte sig där så visste jag knappt vad jag hette.

Jag bytte skor; ingen effekt.

Jag gick till sjukgymnast, som sa "du har benhinneinflammation". Jo tack.

Jag provade formgjutna inlägg från Löplabbets ortopedtekniker och det blev till min förvåning etter värre.

Då tog jag paus under vintern. Sedan tänkte jag att det kanske är läge att göra tvärt om, så när det töat sprang jag en stump på asfalt i mina vanliga kontorsskor. Inga problem. Därpå skaffade jag New Balance 82x-vaddenuhettepådentiden för neutralt löpsteg och har sedan varit helt fri från alla benhinneproblem.

En deltagare på dåvarande marathon.se-forumet förmodade att jag genom träning hade förändrat löpsteget och nu borde använda neutrala skor. Tydligen ett helt riktigt råd för mig (tack Bo E!)

Vi är alla individer men byte till neutrala skor hjälpte alltså för mig.
1972 • Umeå
#3
10 augusti 2018 kl 08:55
Gilla
...och jo, stabila skor plus gjutna sulor blir kaka på kaka både i sidostabilitet och i drop
1982 • Stockholm
#4
10 augusti 2018 kl 13:21
Gilla
Jag hade kraftiga problem med benhinneinflammation när jag återupptog löpningen för ca 7 år sedan. Jag kunde knappt springa 100 meter innan jag var tvungen att avbryta, allt kändes hopplöst. Då använde jag Asics GT 2000.

Lösningen för mig var inte gjutna inlägg eller annat, löpsteget ska vara naturlig så jag googlade runt och kom in på något som heter ”poserunning”. Enkelt förklarat är det att man har en högre stegfrekvens (ca 180-220), och det medför att du landar med på framfoten eller hela foten, snarare än hälen. Det i kombination med att jag bytte upp mig till Kayano har tagit bort allt vad benhinneinflammation heter för mig.

Det känns lite ovant till en början med en betydligt högre stegfrekvens än vad jag var van vid, men efter någon månad så slutade jag tänka på det.
Lycka till, hoppas du blir av med det.
1987 • Halmstad
#5
10 augusti 2018 kl 20:45
Gilla
Läste igenom era svar och åkte iväg till löplabbet och köpte mig ett par neutrala skor som jag ska testa efter jag sprungit lopp imorgon. Låter som att det iallafall kan vara värt att testa så jag har slut på idéer och löpning är något jag vill kunna fortsätta med!

Jag kör redan 180 stegfrekvens då det var tips jag fick från systern som även kollade igenom min löpteknink som var bra. Så tyvärr hjälper inte det heller! (hon är föredetta elite löpare med många SM guld och medaljer så får lita på att hon har rätt!).

Ska bli spännande att se hur det går med neutrala skor iaf :) tack för svar!
1982 • Tomelilla
#6
11 augusti 2018 kl 20:46
Gilla
Hej!
Berätta gärna hur det gick då jag har liknande problem.

Mvh J
1987 • Halmstad
#7
12 augusti 2018 kl 20:01
Gilla
Körde lopp igår, prinsens minne så nu ska jag vila en vecka och bara köra spinning tills jag testar dom nya skorna. Ska uppdatera sen hur det gått :)
1987 • Halmstad
#8
11 september 2018 kl 17:15
Gilla
Uppdaterar här lite. Har införskaffat nya skor utan pronation vilket jag tycker har gett ganska goda resultat. Jag har fortfarande lite smärta i benhinnorna I vänster Ben men inte lika illa som innan. Jag har också börjat köra lite trail löpning för att stärka fotleder och dylikt och kunde köra runt milen utan problem vilket kändes väldigt bra. Även kört mycket alternativ träning som spinning och även bränt en del tid på löpbandet vilket funkar fint. Så benhinne problemet är inte över men det är på bättrings väg och jag fortsätter att skynda mycket mycket långsamt :)
Elin Fredin
1984 • Falkenberg
#9
12 september 2018 kl 08:04
Gilla
Hej,
Jag har ingen som helst medicinsk erfarenhet, jag är ej heller fysioterapeut eller liknande och mitt svar kanske låter knasigt. Men jag hade också problem med benhinnorna förr i tiden och speciellt på insidan (vilket jag nog har förstått kan höra samman med en lång muskel/sena som fäster under hålfoten). Vad som hjälpte mig var att slänga mina ilägg i soptunnan och hitta de mjukaste och följsammaste skor jag kunde med 0 cm i dropp, köra foam roller på vaderna och öka stegfrekvensen. Jag minskade distansen lite tills jag kände att det fungerade och ökade sedan saaaakta. Jag tänker att allt hör samman med att jag aktiverade foten lite mer...

Lycka till :)
1987 • Halmstad
#10
17 september 2018 kl 08:58
Gilla
Ska testa köra lite med foam roller med! Tänkte se vad eran åsikt är kring liniment? Typ linnex? Är det dumt att använda det?
1982 • Tomelilla
#11
2 oktober 2018 kl 16:15
Gilla
Linnement har jag provat, Linnex.. Aldrig mer!
Vet inte om jag är känslig men fy f... Det gjorde ont. Kör också lite trail, där funkar det bra. Bara lite känning. Gjorde dock något dumt igår, tog mina stabila skor på en sväng. Smärtan kom direkt. Annars springer jag med Kinvara 8 och där känns det bara de första 5 minuterna. Sen känns det bra. Det känns som det är ett långdraget tillstånd, har haft problem sedan Göteborgsvarvet.

Mvh Jimmy
1987 • Halmstad
#12
3 oktober 2018 kl 09:47
Gilla
Har också testat linnex. Gjorde misstaget första gången att dra flera drag, då fick jag typ brännskador på benet! Nu när jag bara kör ett drag så funkar det bättre :). Jag träffade ortoped för någon vecka sen som sa att jag verkligen behöver pronation och att mitt fotvalv är högt på vänstra sidan (där jag har mest problem). Beställt inlägg som ska appliceras i mina neutrala skor så får vi se vad det har för effekt. Vilat bort smärtan helt nu så ska bli intressant att se ifall det kommer tillbaka direkt!

Har samma som dig nu Jimmy, känns dom första 5 minuterna. Sen blir jag dock väldigt öm dagen efter om jag klämmer på en viss punkt.
1969 • Lidingö
#13
5 oktober 2018 kl 10:13
1 Gilla
Hejsan,
Jag har haft exakt samma problem med diskbråck och benhinnor. Kört dyra fotinlägg av specialist på Sophiahemmet, svindyra skor efter löpband etc etc. Kört löpskolning med PT.. ja, det mesta.
Mitt råd:
Testa att springa i neutrala sköna skor. Själv har jag testat och köpt skor i alla dess märken, och tycker att Adidas Ultraboost är underbara och nu är jag trogen Adidas. (byter mellan 3 olika)
Spring i svår terräng, dvs om du har ngt trail/MTB spår med klippor, rötter och annat som kräver att du måste springa på ett annat sätt än bara på ett vanligt spår. När du sedan springer hem så sätter du fötterna i KALLT vatten upp till knäna en bra stund. Detta gör du varje gång du sprungit. Jag är botad! Jag springer ofta tekniskt svåra "rådjursstigar", men också på vanligt Lidingöloppsspår, men aldrig efter varandra. Sedan har jag gått till massör som bara masserar från höft till tår då och då.
1987 • Halmstad
#14
10 november 2018 kl 15:15
Gilla
Fick specialgjorda inlägg till mina neutrala skor genom team olmed för att stödja upp mitt höga fotvalv och förhindra kraftig över pronation och mina benhinne problem är nu borta äntligen! Väldigt skönt :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.