Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 16988 visningar

Smärta Insidan Hålfot/Nära Hälen

#1
28 maj 2018 - 20:47
Gilla
Hej! Drog igång med löpning igen efter vintern i mars och har tappat en 10kg och snabbt trappat upp min löpning från ett fåtal km till att nu springa ett antal mil i veckan + 1-2 intervall pass så har ökat mängden och intensiteten ganska snabbt och åkte härom veckan under ett 1km intervall pass på en liten smärta i hålfoten/hälen på högerfoten och tänkte inte så mkt på det förutom att jag tog 2x dagar av helt från träning, körde en längre löptur på 1.35min och någon gång under denna löptur fick jag en extremt smärta i hålfoten, tänkte om någon har en idé om vad det kan vara som är fel?
Har läst en del trådar tidigare ang Plantar Fasciitis och när jag känner under foten är det kring den senan/ledan som det gör ont men en annan märkbar skillnad mellan vänster/höger fot är att när jag trycker på den leden/senan så klickar det till som när man knäcker sina fingrar typ vilket inte sker på vänsterfoten, har tyvärr ingen aning om det har med skadan att göra men tänkte jag skulle försöka lägga in så mycket information jag kan.
Kan även tillägga att smärtan är som absolut värst när jag använder framsidan av foten, typ går i brant backe, gå i trappor etc. Min läkare sa att jag skulle vila foten 1 vecka till och om det fortfarande är problem skulle jag återkomma så tänkte kolla här om ngn har en idé om vad det kan vara? Ursäkta för den långa texten!
Mvh Johan
< < < 1 2 > > >
1978 • Skåne
#2
28 maj 2018 kl 21:00
Gilla
Grattis, låter som klassisk begynnande hälsporre. Boka tid hos fysioterapeut - och följ instruktionerna du får slaviskt. Det gjorde inte jag.
#3
28 maj 2018 kl 21:09
Gilla
Har du blivit av med din hälsporre?
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#4
28 maj 2018 kl 22:08
Gilla
Kör följande övningar: https://m.youtube.com/watch?v=gXdlPuKfyXs
#5
28 maj 2018 kl 22:24
1 Gilla
Tack! Satt precis och kollade tidigare posts och hittade den där videon från dig, kommer testa detta under ett par dagar!
2001 • Bromma
#6
29 maj 2018 kl 11:50
Gilla
Har i princip exakt samma sak. Förra sommaren träning gick åt skogen med samma problem, senan under foten och hålfoten alltså. Blev bättre under vintern och för att komma tillbaka nu på våren.
Efter att ha besökt löplabbet i fredags hittade jag orsaken till smärtan, nämligen mina skor. Har använt helt fel modell i över ett år vilket gjort att skorna har tryckt mot foten konstant. Det försvann under vintern eftersom jag använde andra skor men det fattade jag aldrig... nu har man i alla fall gått från Asics Kayano till Nike Zoom Fly. En viss skillnad.
Vad jag skulle göra för att bli bättre i foten är:
Träna lite lugnare ett tag för att smärtan ska dämpas lite. Spring gärna i skogen, känns skonsammare.
Se över skorna och fötterna. Kanske en analys?
Gör fotövningar för att stärka foten lite. Tåhävningar är bra.
Stretcha vaden brukar fungera.
Stå på ena benet på en balansplatta.
Sitt ner och ha foten på en handduk. Försök att dra handduken mot dig genom att sträcka fram tårna och dra in dem igen.
Och favoriten, lägg en tennisboll under foten och tryck! Massera, rulla, pressa, mjuka upp. Känns som fan i början men blir bättre ju mer man kör. Perfekt att göra framför Tv:n :)
Lycka till!
#7
29 maj 2018 kl 14:07
Gilla
Tjena Erik, var själv på löplabbet tidigare och köpte med mig ett par Hoka skor då dem tidigare skorna var rejält slitna från 2-3 års löpande men jag får så pass ont när jag löper att det är en omöjlighet att löpa mer än ett par hundra meter sedan blir smärtan så pass extrem att det inte funkar, har tyvärr såpass bred fot att jag inte kan använda Nike och har aldrig kunnat göra det under dem år jag spelat fotboll/innebandy.
Kommer definitivt att testa med olika stretch/övningar för att se om det hjälper och blir inte smärtan bättre inför kommande helg kommer jag nog ta kontakt med en fysioterapeut.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#8
29 maj 2018 kl 14:46
Gilla
Har du möjlighet att springa på myr så testa det,mjukt och skonsamt mot fötterna. Eller kör cykel ett tag,det knepiga med hälsporre,smärta under foten är att det finns olika lösningar,det gäller att inte deppa ihop utan testa olika sätt för att hitta det som funkar för dig.
1978 • Skåne
#9
29 maj 2018 kl 20:49
Gilla
Nej, min hälsporre är kvar efter snart ett år. Bättre nu efter stötvågsbehandling! Min fot plågas dock inte nämnvärt av löpning, kanske för att jag inte landar på hälen så mycket. För mig är det långt värre att gå. Jag springer också i Hoka, har också testat Altra som jag också gillar. I dem får stortån mycket utrymme och den är också viktig för plantarsenan eftersom den fäster där. Och så har jag oftast specialsulor, funkar för mig. Lycka till!
Lena
1966 • piteå
#10
30 maj 2018 kl 17:49
Gilla
Vaknar på morgonen och hoppas att min pf häl bara var en jävla mardröm, men nej. Har sprungit i kayano i flera år, men efter ett uppehåll i vintras fick jag ont efter en runda på isen.
Har prövat gå i hoka bondi i en löpbutik, och kände inte av hälen.
Vad tror ni, vågar man testa löpning om man inte känner smärta i just dom skorna ? Riskerar man att förlänga eländet ?
1978 • Skåne
#11
30 maj 2018 kl 19:24
Gilla
Enligt min fysioterapeut är det ok för mig att springa. Jag är inte så snabb och har korta små steg... kan ha med det att göra. Däremot ska jag ta det lugnt med att gå, hellre cykla. Alltså, känns det ok så är det ju oftast ok! Får du ont så prova något annat.
#12
1 juni 2018 kl 14:54
Gilla
Jag har så fruktansvärt svårt för att köra lite eller långsamt, känns det bra så är det väldigt lätt att jag börjar köra lite för hårt etc, så kör spinning just nu och har börjat med korta promenader som jag sakta förlänger och kanske testar en kort sträcka av jogg för att se om något har förändrats
#13
1 juni 2018 kl 14:56
Gilla
Kan ju dock säga att när jag testade mina Hoka skor i butiken på löpbandet hade jag inga känningar alls i jämförelse med när jag springer ute i naturen så är det just backar som brukar starta smärtan, så får nog börja springa plana ytor eller dylikt
2001 • Bromma
#14
1 juni 2018 kl 21:09
Gilla
Byte av skor kan absolut hjälpa. Om det inte känns skulle jag våga köra lite mer, testa
1967 • Tungelsta
#15
27 juni 2018 kl 23:17
Gilla
För mig gör det aldrig ont när jag springer, men hemma, när jag sitter stilla och lutar foten utåt t ex. På morgonen när jag vaknar. Inget superont men oroande och sakta ökande sen i mars. Det gör ingen skillnad vilka dojjor jag använder när jag springer - har m olika drop och dämpning. Kände dock lite lättnad när jag stretchade som på youtube-videon. Frågan är om det ändå är hälsporre-varning? Ingen annan som bara har problem endast i vila?
1971 • Nykvarn
#16
28 juni 2018 kl 09:15
Gilla
#15 jag rehabar hälsporre sedan en dryg månad tillbaka, är igång och springer lite igen och för mig har det hela tiden varit smärtfritt att springa, däremot har det gjort efter passet/i vila varför jag avstått löpning.

Det som hjälpt mig är att med hjälp av sjukgymnast:

- arbeta med rörligheten i både fotled och stortåled
- mycket "tågympa", spreta med tårna åt olika håll
- sluta vara så mycket barfota hemma och istället använda mjuka tofflor,
- använda mjuka vardagsskor på jobbet,
- rulla mycket golfboll under foten för att massera foten och slutligen, -
börja använda inlägg (ej formgjutna) för hälsporre som avlastar senan.

Stretchen i videon ger jag, och sjukgymnasten, inte mycket för, den kan möjligen har lite förebyggande effekt men är hälsporren väl ett faktum fungerar det inte.
1978 • Skåne
#17
28 juni 2018 kl 12:11
Gilla
#15: jo, det gör mest ont i vila. Då hugger det som värst - men när det har gått längre gör det också ont vid aktivitet. För mig har det hjälpt att massera djupt och hårt på insidan av vaden (jo, det blir blåmärken..), eller liksom mellan benet och muskeln. Det surrade ner i foten och plantarsenan kändes mer avslappnad. Har också fått triggerpunktsbehandling med stötvåg där. Ett annat litet tips - sov med raggsockar! Då är systemet lite uppvärmt redan när man vaknar och smärtan de första stegen lindras något. Min är äntligen bättre nu, efter stötvågsbehandling, rehab, massage mm, men kan fortfarande hugga till i vila. Då hjälper tåspret ganska bra.
1967 • Tungelsta
#18
29 juni 2018 kl 07:46
Gilla
Tackar! Det känns som om jag behöver se över mitt barfotaliv ett tag, ska prata med en fysioterapeut och testar lite tåspret och massage till dess. Frågan är hur jag ska överleva att dra ner på springandet ??
Lena
1966 • piteå
#19
29 juni 2018 kl 16:46
Gilla
Man överlever men livet går i svart vitt.
1961 • Stockholm
#20
29 juni 2018 kl 23:21
Gilla
Jag tycker också att det låter som hälsporre (som egentligen är ett felaktigt namn då väldigt få utvecklar en kalksporre som i sig aldrig gör ont).
Nej det är ju senorna emellan hälen och framfoten som blir inflammerade, när man kanske har gått för mycket i platta skor på hårda ytor. I skor utan support. Plantar Fasciitis är därför ett mer korrekt namn, men jag säger också hälsporre ofta.

Stötvågsbehandling gjorde ingen nytta för mig. Däremot var isbehandling en jätteviktig del av allt som botade min hälsporre!
Den expert på hälsporre som jag köpte video och rehab-program av lovordade också isbehandling.
I detta forum beskriver jag en hel arsenal med åtgärder, där isbehandling är en viktig del.
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=38766

Jag körde väldigt mycket med ren isbehandling. Jag hade alltid frysta petflaskor i frysen som jag tog fram och behandlade hela hälen och hela hålfoten med, flera gånger per dag.
Dessutom körde jag också med Hot and Cold Hydrotherapy som blir mer och mer erkänt i idrottsvärlden.
Strassburgstrumpan som stretchar foten och Plantar fascian skonsamt när man sover var också en fantastiskt bra pusselbit i min rehabilitering. (Märkte det ju redan efter första natten).
Jag botade ju mig själv på nån månad med alla dessa saker 2013 och har inte haft problem sedan dess!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.