Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 7947 visningar

Smärta i hälen.

Ulf Svedberg
1969 • Västervik
#1
16 juli 2012 - 17:10
Gilla
Hej ! Jag är en kille som tränar mycket varierat , bland annat löpning. Sedan ett par månader har jag haft problem att löpträna ordentligt eftersom jag drabbats av smärtor i foten under hälen. Det går inte trycka och känna exakt vad det är som smärtar. Det sitter inne i foten. Själv misstänker jag att det är något med en nerv ? Någon som har erfarenhet av detta och vad kan man göra åt det? Har provat med vila och att smörja med voltaren på tub och det har inte blivit bättre
Ulf Svedberg
1969 • Västervik
#2
16 juli 2012 kl 17:20
Gilla
Ska tillägga att smärtan känns som ett tryck inne i hälen !
Ulf Svedberg
1969 • Västervik
#3
16 juli 2012 kl 22:35
Gilla
Har kollat runt här på forumet en del och upptäckt att det verkar vara ett ganska vanligt problem, med ömande hälar. Det som får en att tappa humöret lite är att det verkar vara efterhänsna problem som tar lång tid att bli av med....trist. Har även sett att en del påpekar sambandet hälproblem med användandet av Asics skor. Jag använder Asics gel nimbus 11.?? Har aldrig haft liknande problem tidigare innan jag köpte dom skorna. Har kollat lite på lite sidor om idrottskador och har väl dragit slutsatsen att jag antingen har drabbats av hälsporre eller skadad hälkudde. Tacksam för tips vad man gör åt det och erfarenheter från andra med liknande problem! Har kört ett lätt pass med stavgång uppför en backe ikväll och lätt jogg nerför på tå, hälen känns inte sämre i alla fall ! I morgon kör jag ett löppass i full fart, måste testa hur det känns!!
Christian
1980 • Gävle
#4
16 juli 2012 kl 23:05
Gilla
Om det är hälsporre så finns det speciella inlägg för att avlasta. Finns på apoteket mm. Stretch brukar kunna hjälpa. Metoden att rulla en golfboll eller tex pet-flaska under foten som massage, ska tydligen vara bra också. Är det fetkudden så finns det också inlägg och skor med mycket dämpning. Personligen så skulle jag gå till en sjukgymnast eller ortoped för att kolla upp det...
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#5
17 juli 2012 kl 17:42
Gilla
Antar att du läst tråden om hälsmärtor; http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=24557&sida=2
Plantar fasciit eller hälsporre som det populärt kallas är en överansträngning i senplattan under foten och kan smärta rejält. Själv har jag haft problem i ett år, försökt med stärkande övningar, massage o mycket alternativ träning, men inte lyckats bli av med problemen annat än i kortare perioder. Tänker dock inte bli uppgiven. Det finns säkert sätt att bli bra, verkar dock som man måste hitta individuella lösningar.
Jag tycker du ska be en idrottskadekunnig sjukgymnast/läkare/naprapat kolla o ge dig en diagnos först, så du vet vad för slags skada det är. Lycka till!
1936 • Västra Frölunda
#6
17 juli 2012 kl 18:51
Gilla

Ulf Svedberg!
Börja med besök hos idottsläkare/ortoped innan du fortsätter träningen.
Skaffa snarast inlägg.
Ta hälproblem på stort allvar. Senplattan underfoten kan ge s.k. hälsporre. Fortsätt inte din hårda backträning utan samråd med läkare.
Har nyligen blivit bra efter hälsporre men det tog 9 mån. Fick även s.k. stötvågsbehandling hos sjukgymnast samt inlägg. Ta aldrig ett löpsteg i fortsättningen utan ett bra inlägg. Håller tummarna för dig!
Ulf Svedberg
1969 • Västervik
#7
17 juli 2012 kl 21:22
Gilla
Tack alla snälla för era råd och tips. Jag avstod mitt löppass idag och körde lite rullskidor istället, känner inte av hälen då. Tänker åka till apoteket imorgon och se vad dom har att erbjuda i inläggsväg. Har faktiskt provat det där med golfbollen 2 ggr idag och det känns faktiskt riktigt bra efter det. Vet ju inte än hur det känns efter ett pass ännu. När jag rullar bollen under hälen kan jag känna att det smärtar på ett speciellt ställe lite extra. Som sagt tack för era råd.
Sara
1975 • Västerås
#8
18 juli 2012 kl 06:01
Gilla
Hej!
Jag har haft precis samma problem. Uppstår ofta pga ökning av löpmängd/intensitet, överansträngning helt enkelt. Sen hänger det ihop med hur du är skapt, höga fotvalv gör att vid varje steg töjs senan ut "ner mot marken" liksom.
Fösrt och främst; avstå från löpning helt! Så länge di känner av senan på morgonen och under prov-löp!
Min sjukgymnast sa "den senan kan aldrig bli starkare en vadmuskeln", så tåhävningar är bra för att stärka. Jag har kört det på gymmet regelbundet sen jag fick problem och det har inte återkommit...Så länge det gör ont ska du inte löpa men absolut använda foten. När du sen känner att det inte längre är "inflammations-ont" (det är ju antagligen det fortfarande hos dig) utan mer "känning" så är det helt ok att löpa och när du känner av senan helt enkelt stoppa.
Min sjukgymnast sa också så bra (när det började kännas ok igen): "Träna så som du vill träna (jag var räddd för att träna för hårt efteråt..), så som du vill att senan ska hålla för, ligg inte i underkant utan träna för det du vill att den ska klara av!"
Känner du av senan i början av ett pass är det för att den inte är tillräckligt varm, men känner du av den efter en stund är det för att den återigen är känslig. Känn dig fram.
Före all vidare löpning är det dock bara att avstå som jag förstår det. Det tar tid det här.
Mat som sägs hjälper är chili, lax, ingefära...Ha ha!
Sulor och skor är ju viktigt men sen också att du bygger upp egen styrka i foten.
Hoppas detta kan vara till hjälp. Jag är aboslut ingen expert, detta var hur jag fick ordning på min "plantar fachit", kan ju vara annorlunda från din...
Lycka till! Håller tummarna!
(Kan tillägga att jag springer helt utan problem idag!)
1952 • Varberg
#9
18 juli 2012 kl 09:30
Gilla
@Rebecca: "Den senan kan aldrig bli starkare än vadmuskeln". Det fick jag erfara förra vintern när vaderna var extra starka efter löpning med dubbar på snö och is. Fick en bristning i plantarfascian. Drivlinan i löpning är ju inte starkare än sin svagaste punkt och där tror jag fötterna är en vanlig sådan.
Den rehabträning som betytt mest för att snabbt komma tillbaka är crabwalk: Stå barfota rakt upp och dra dig framåt med tår och hålfot utan att hoppa. Många klarar inte det i början och kan sitta på stol och rulla in en handduk med tårna istället. När man klarar 1 meter crabwalk börjar det bli hyfsat. På köpet blir det som nya fötter.
I övrigt är bra sulor viktigt för hälkuddarna som ofta är en del i problemet.
Sara
1975 • Västerås
#10
18 juli 2012 kl 10:39
Gilla
Låter som en bra övning, den ska jag börja med! Låter klokt det du skriver, bra att bli påmind om att det inte bara finns EN lösning. Lycka till med träningen!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#11
18 juli 2012 kl 10:45
Gilla
Även stretching av undersidan av foten genom att dra tårna uppåt kan hjälpa vid risk för återfall.
Ulf Svedberg
1969 • Västervik
#12
18 juli 2012 kl 13:09
Gilla
Många fina tips det där. Jag har semester just nu så jag ska testa en del av de tips jag fått. Har köpt inlägg idag och så har jag kört med golfbollen, det gör att det känns lite bättre. Löpsugen är man ju, har inte kört ett riktigt pass sedan i slutet på april i hopp om att bli av med besvären. Har kört ett par lätta pass med stavgång och lätt jogg, men problemen finns kvar. Det är inte kul att vänta..hmmm! Ska verkligen testa det där med crabwalk! det låter intressant. Tack för ditt långa och ingående svar Rebecca. Kan säga att mina besvär började i mitten av april, då hade jag löptränat ganska intensivt, efter att ha åkt mycket skidor, rullskidor och vasaloppets öppet spår! Så det kan nog vara resultatet av någon överansträngning!
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#13
18 juli 2012 kl 20:50
Gilla
Hej!
Själv håller jag på att bli tokig på min smärta som är på baksidan av hälen på båda sidor om hälsenan. Blir stel och öm när jag suttit still eller när jag kliver upp på morgonen, får halta mycket på hälen innan jag lyckas gå upp på tårna och gå mera normalt. Varit iväg och gjutit inläggs sulor. Haft dom nu i 3 veckor med ytterst lite förbättring. La nu i även häl kil för att avlasta men tycker man kommer upp så högt. Men funkade bättre att springa lite då. Såg att det finns nån slags gele häl kil som går upp på häl kappan på skon funderar om den skulle funka. För det gör ju ont når häl kappan sitter åt och trycker vid varje löpsteg mot det onda. Är det någon som har samma symptom som jag
Ulf Svedberg
1969 • Västervik
#14
18 juli 2012 kl 22:05
Gilla
Hej Björn ! Känner inte igen mig riktigt i dina symptom, förutom smärta och stelhet efter passen! Körde 8 km lätt jogg ikväll med inlägg med kil. Kändes riktigt bra under tiden jag sprang och hade i stort sett inga problem. Nu efter ett par timmar har jag ont i hälen och är ordentligt stel. Jag måste förmodligen ta kontakt med någon ordentlig medicinman(kvinna) och få ordentligt utrett vad som är fel. Känns bara jobbigt att behöva gå igenom vårdcentral och husläkare, sedan tar det väl flera månader innan man får tid hos någon ortoped??
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.