Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 15 inlägg 8283 visningar

Tnkar runt mitt första marthon! Tar tacksamt emot tips!

1976 • Kävlinge
#1
26 maj 2016 - 06:42 (Redigerad 26 maj 2016 - 06:53)
Gilla
Den 4:e juni är dagen D. Dagen jag laddat för sen jag insåg att mitt första marathon inte skulle bli Helsingborg marthon förra året. Fick efter en sommar med massor av löpträning problem med benhinnorna. Så då bestämde jag mig att jag skulle springa Stockholm Marathon istället. Något att ladda för under vintern. Tog det lugnt med löpningen, endast 2 löppass i veckan, och satsade på att bygga upp min styrka istället. Sen öka till 3 pass under våren. Laddade ner ett maratonprogram, som jag skulle börja träna efter. Tyckte jag gjort allt rätt, så att jag skulle vara i bästa form i Juni och undvika skador.

I februari hände det otänkbara. En tidig morgon när det var väldigt mörkt sprang jag in i en stor sten och trillade och bröt båda benen i underarmen. Opererades och gick på rejäla smärtstillande, så det var soffliggande i 2 veckor som gällde. Första korta löprundan med gips var extremt tung och då undrade jag om jag verkligen skulle vara redo för mitt först maraton i juli. Men jag kom igång rätt bra och efter 2 veckor kände jag mig i fas igen med löpningen. Styrekträningen blev ju inte som vanligt då jag inte kunde belasta armen.

Så hände det igen! I april sprang jag och stukade foten. Svullnade upp rejät och var svullen en lång tid efter, så jag fick vila foten en vecka efter min sjukgymnasts råd. Sen dess har jag varit igång, men det känns inte riktigt så lätt som jag önskat. Men jag har fått in några lång pass. Det längsta på 31 km. Så nu vill jag gärna ha lite tips inför loppet! Vad ska jag tänka på när det gäller mat så här tiden innan och under dagen för loppet? Kläder ? Jag hade först som mål att ta mig under 4 timmar, men nu vill jag bara ta mig runt utan att gå (förutom vid vätskekontrollerna för då vill jag ha i mig rejält med vätska). Så hur ska man lägga upp loppet? Långsamt till att börja med för att sen sakta öka för varje mil, eller ? Mycket frågar och tankar inför den stora dagen.

Min målbild är Stockholm Stadium och springa in där till en stor publik och att få sträcka upp händerna i luften när jag går i mål och glädjas åt att jag gjorde det! Mitt första marathon!
1969 • västerås
#2
26 maj 2016 kl 06:55
Gilla
Första maran även för mig, stort och spännande.

Jämför med min träningsdagbok, jag har fått rådet att hålla rygg på 4.15 flaggan. Detta till en början åtminstone, tydligen ligger flagglöparna lite före i början.

Jag har en idé om att springa varje kilometer på 5.40 och ta den tid som behövs för energi och vätska. Jag hoppas det ska räcka till fyra timmar.



1994 • Västerås
#3
26 maj 2016 kl 07:10
Gilla
Kring maten har jag själv fått tipset att äta kolhydrater men inte steka i olja eller äta tomatbaserade såser. Har inget belägg för detta, men min placebo uppskattar det iaf. Men jag skulle nog inte frångå den vanliga kosten för mycket, ifall din mage reagerar.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#4
26 maj 2016 kl 07:13
Gilla
Jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen när jag läste "trillade och bröt båda benen.. "

Angående intag innan loppet så rekommenderar jag en tömning där bak så att man slipper springa omkring med en baddare i ändtarmen som extra ballast. Jag använder Laxoberal som jag tar ca 24h innan start. Rekommenderas att man har koll på dosering och tid, så att det inte får fel effekt. Men jag har gjort det ca 20 ggr innan lopp på skidor och löpning och har hittills inte misslyckats på den punkten. Sedan är man några hg lättare och har ett bekymmer mindre att oroa sig för under racet.

Lycka till!
Bo Tendell
1936 • Angered
#5
26 maj 2016 kl 08:13
Gilla
Jämn fart är det bästa för vissa!

Ligg och gosa med 53 på första
milen och därefter 55-tempo
på de 3 följande milen !
De avslutande 2195 meterna
klämmer du på 12.00 !
MÅLTID : Cirka 3 timmar 50 minuter

Som 36-åring löpte jag min första mara!
Själv hade jag ca 1.41 på första 21,1 km
och ca 2.14 på resterande 21,095 km !

3.55.47 blev resultatet för brådskan
i början! Borde satsat på
ca 1.53 + ca 1.56 = ca 3.49.50
DET ÄR LÄTT ATT vara efterklok !

LYCKA TILL !
Mvh Bolt den äldre
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#6
26 maj 2016 kl 11:31 Redigerad 26 maj 2016 kl 11:31
Gilla
Visst kan man ta det lugnt i början och inte bränna ut sig för tidigt. Samtidigt ska man nog vara beredd på att det inte säkert räcker för att undvika att tempot sjunker sista milen. Riktigt så enkelt som det emellanåt låter här på jogg är det ju inte.
1985 • Tyresö
#7
26 maj 2016 kl 13:39
Gilla
Mat på maradagen: en vanlig frukost, kanske nån extra macka men håll inte på att trycka i massor av extraenergi, frukosten ska väl ätast senast 3h innan start.
Sen kan man ha med sig en banan man tar timmen innan eller så.
Experimentera inte med kosten (eller laxerande), lär inte vara kul om ens bestående minnen från maran blir magproblem..

Försök att inte drivas för hårt av adrenalinet vid starten, lätt att man bränner mycket energi där.

Lycka till och njut av loppet!
1956 • PARTILLE
#8
26 maj 2016 kl 15:27
3 Gilla
1. Skit fullständigt i tiden! Speciellt när Du är maradebutant, sådant där kan Du hålla på med nästa mara då Du vet hur det är och hur du reagerar.
2. Spring i ett tempo som känns behagligt. ett tempo där Du trivs i och det känns gôtt helt enkelt. Ointressant om Du springer i 5 minuterstempo, 7 minuterstempo eller långsammare (8:32/km ger exakt 6 timmar). Du skall springa i "bekvämtempot" HELA tiden.
3. Ät inget med fiber, fullkorn eller liknande samma dag.
4. Undvik att äta efter kl 18-19 dagen innan så slipper Du lång kö till bajamajan på Östermalms IP. Då har Du det fixat innan Du drar iväg :-)
5. Bylta inte på Dig för mycket kläder. Jag har sett otaliga värmelopp där folk spring i svart, med långa ärmar och långa ben - helt obegripligt. Kolla väderprognosen när Du vaknar och gå efter den, inte bara vid start utan även 6 timmar framåt.

Några enkla regler och Du kommer att få en bra resa... Lycka till! :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
26 maj 2016 kl 16:03
Gilla
Håller med Stefan Manning utom det där med att undvika att äta på kvällen, det är individuellt vad som funkar. Men om du inte vet kan du ju prova innan. Kön är lång på ÖIP men är man där långt innan så funkar det.
Och drick inte alltför mycket vid vätskekontrollerna, bara tills du är otörstig, mer lönar sig inte. Det är inte farligt att fattas ett par liter vätska men att dricka för mycket utan tillräckligt med salt är livsfarligt.

Ät mat du är van vid. Onsdag t o m fredag kan du byta ut en del fett och protein mot kolhydrater och kanske ta ett extra mellanmål på fredagen, om du vill. Krångla inte till det, det här är din första mara, alla funkar vi olika så det här loppet ska du försöka lära dig hur just du funkar inför och under en mara. Gör gärna lite anteckningar efteråt, det är lätt att glömma viktiga detaljer.
Lycka till!
1978 • Göteborg
#10
26 maj 2016 kl 16:07
Gilla
Själv brukar jag moffla i mig en påse ostbågar kvällen innan :)

Skämt åsido, även om det faktiskt är sant, så är det så otroligt individuellt hur man bäst laddar inför en mara men du har fått många bra tips här. Jag har nog fortfarande en del att lära och har ändå betat av 20 maror och lite till vid det här laget.

Lycka till och njut av målgången, men missa inte loppet för det. Vägen är målet!
Mr. B
1963 • Hemma
#11
27 maj 2016 kl 00:16
1 Gilla
Universalrådet: Testa inget nytt tävlingsdagen.


Lite handfasta tips:
- Ställ dubbla väckarklockor tävlingsdagen.
- Packa tävlingskläder även för osannolikt väder.
- Ta med regnponcho, eller sopsäck. Strax före start har du ju inga överdragskläder.
- Använd keps. Bra vid regn, nödvändig vid värme (doppa i vattentunnorna)
- Om man vill kunna byta klädsel på överkroppen under loppet kan nummerlappen vara ett problem ifall den är fastnålad. Då är nummerlappsbälte bra.

Misstag jag har sett:
- Vasst spänne på pulsband. Blodig rygg i flera mil...
- Dålig uppmärksamhet på trottoarer och refuger. Asfalt gör ont.
- Icke tejpade bröstvårtor (manliga) i bomullströja. Blodränder hela vägen till midjan.
1976 • Kävlinge
#12
27 maj 2016 kl 09:28
Gilla
Tack för alla tips! Plockar lite godbitar från er alla. Jag ska försöka låta bli att tänka tider och bara njuta av loppet och att jag överhuvudtaget kan starta. Men drömmen om under 4 timmar ligger hela tiden ovan och svävar...
Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#13
27 maj 2016 kl 12:42
Gilla
Ladda för sista milen. Den är tuff. Då börjar "maran"
Johan Hedberg
1983 • Täby
#14
27 maj 2016 kl 17:49
Gilla
Håller med Jennie. Mellan 30-35km på min första marathon undrade jag vadfan jag hade gett mig in på. Ville bara kliva av för varje steg kändes som att jag inte tog mig framåt alls.

Hade inte sprungit mer än 30km då på träningspass. Hade nog inte spelat någon roll om jag sprungit längre då Maran ändå gick i betydligt snabbare tempo än tänkt.
1985 • Tyresö
#15
31 maj 2016 kl 08:32
Gilla
Och tro inte att det tyngsta är att ta sig över Västerbron på andra varvet, efter den ska man upp Torsgatan och det är både jobbigt och vansinnigt tråkigt.

Men överlag är det ju en upplevelse för livet och jäkligt roligt så försök titta upp, ha ett leende på läpparna och var glad att så många är där och hejar :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.