Löpning Tävlingar & Motionslopp / Zurich Marató de Barcelona 53 inlägg 5041 visningar

Barcelona marathon 13/3 2016

Gällivare
#1
7 januari 2016 - 12:46
Gilla 
Hej!
Undrar om det är någon som ska eller har sprungit Barcelona marathon? hur var banan? och hur har vädret varit?

Blir en utmaning att springa en mara så tidigt på året då jag bor 10 mil norr om polcirkeln och idag visade termometern -34 grader, spännnande att få till långpassen om kylan håller i sig:-)
< < < 1 2 3 > > >
Jesper Claesson
1969 • Stockholm
#2
7 januari 2016 - 13:28
Gilla 
Jag ska förhoppningsvis också springa Barcelona i år, är i alla fall anmäld och klar. Har haft lite knäproblem men nu är jag på gång igen så just nu ser det ljust ut.

Långpassen får bli som dom blir, tänker mest satsa på att ta mig runt. Lättare med långpass kanske om man bor i Stockholm än i Gällivare. Har en cykelbana nära mig som alltid hålls snöfri så jag har alltid tillgång till fri asfalt. -34 då får man lubba snabbt om man ska hålla värmen...

Jag tar också gärna emot tips. Är det något speciellt man ska tänka på, funkar logistiken bra osv...
Henrik Stridh
1984 • Johanneshov
#3
7 januari 2016 - 13:48
2 Gilla 
Hej,

Jag sprang detta loppet i våras (2015) och tyckte det va super! Enda negativa var att det inte fanns så mycket plats att värma upp på innan start.

På fredag och lördag har de en stor mässa vid starten av loppet där man hämtar sin nummerlapp. Ingen kö då jag va där på lördagen och ganska stor mässa där man kunde inhandla diverse som man glömt packa med sig.

Jag fick kramp i magen redan efter 10-15 km och fick en ganska jobbig resa därifrån. Kunde därmed inte ta in så mycket av omgivningen men minns litegrann:

Första halvan är lite kuperad och sen blir det platt i 15-20 km har jag för mig. Det va ca 5-10 grader när jag tog min till starten på morgonen men steg snabbt till 15-20 grader under loppet. Minns att jag hade vantar första halvan men slängde dem vid halvmarapasseringen.
Jag hade en gammal tröja som jag slängde i startfållan men har för mig att man kunde lämna överdragskläderna i en påse vid starten.
(Starten görs sedan om till mål) .

Under första halvan springer man vid några passager där det är lite mindre publik men från 20 km och in i mål är det mycket publik och de hejar på en rejält. Undatag för 2-3 km som går vid vattnet i slutet där det va lite mindre publik.
De delade ut gel vid de flesta av vätskestationerna och vattnet serverades i drickflaskor (pet 33 cl) så det var ganska smidigt att dricka i farten och man jämför med mugg.

Kan vara bra att tänka på att sista 2 km är en lång svag uppförsbacke som kan kännas väldigt lång (om man väggar). Dock full av publik som hejar.

Jag tyckte generellt att det var väldigt bra arrangerat. Bra vätskestationer och bra merkeringar längs banan. Positiv stämning längs hela banan.
1981 • Sundsvall
#4
7 januari 2016 - 14:44
Gilla 
Jag ska springa och tänker gå för PB. Satte igång med den specifika mara-träningen i december och har haft bra kontinuitet sen dess. Det jag oroar mig mest för är de snabbare fartpassen som kan bli svåra att få till nu i vinter, det är ju inte riktigt samma sak att springa de på löpband som på asfalt.

@Henrik: vet du om banan är känslig för vind? Var det nåt som störde ifjol?
Henrik Stridh
1984 • Johanneshov
#5
7 januari 2016 - 15:55
Gilla 
@Anders: Jag märkte inget betydande när jag sprang men det kanske var vindstilla. Kanske den biten som går längs kusten. Resten är mestadels inne i stan så där bör det inte vara så känsligt. Betydligt mindre exponerat för vind än Stockholm iaf.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#6
7 januari 2016 - 21:04
Gilla 
Jag springer också loppet och är mitt uppe i träningen. Jag gjorde 3.34 i München i oktober och planerar nu att gå för sub 3.30 i Barcelona. Liksom övriga så är jag dock lite orolig för hur vintern kommer att utvecklas men blir den så sträng att den påverkar träningen för mycket får jag väl revidera tidsmålet.

Jag har varit i Barcelona tidigare ett par gånger, dock utan att springa, och utifrån vad jag minns av gatubilden så är det mycket breda och raka boulevarder så förhoppningsvis blir det ingen större trängsel trots att det är ett ganska stort lopp deltagarmässigt.

Banprofilen ser snarlik ut som den i Wien marathon som jag sprang förra våren och det är väl att beteckna som en hyfsat lätt bana. Min största oro för loppdagen är att det ska bli för varmt då jag är ganska värmekänslig och man dessutom inte kommer ha gjort någon träning i värme. Men blir det så så får man väl kanske även i detta fall revidera måltiden.
1987 • Linköping
#7
8 januari 2016 - 18:21
Gilla 
Jag sprang loppet 2015. Tycker det var riktigt bra arrangerat med allt från utlämning av nummerlapp, vätskekontroller och allt annat. Rekommenderas verkligen.

Banan upplevdes som väldigt lätt. Betydligt lättare än Stockholm vilket är den enda övrig bana jag sprungit och den är garanterat bra för er som vill slå PB.

Vädret då var helt perfekt. Runt 8-10 grader och sol på morgonen när starten gick. Sen gick det upp några grader under loppet men inte så att det blev jobbigt varmt. Jag kände aldrig av någon vind under loppet, finns några delar som skulle kunna vara vindkänslig då du springer en del längs vattnet men inte jättelångt. Mestadels springer du ju inne i staden och då är det ju lugnt hur som helst.

Rätt så mycket svenskar nere och kör så utnyttja det genom att ta på dig något svenskt eller rita en svensk flagga på kinden etc så slipper du massa "Heja Finland" som jag fick, då folk läste ens namn på nummerlappen. Bara förnamnet är tryckt där och mitt namn är tydligare mer finskt än vad det är svenskt:)

Lycka till!
Gällivare
#8
8 januari 2016 - 21:52
Gilla 
@clas då måste vi kanske slå följe?? jag sprang på 3.35 i Berlin (sep) å har åxå sub 3.30 som mål i Barcelona.
Jag har Sverige T-shirt med mitt namn på!!! funkade super i New York å Berlin alltid kul att få heja rop efter banan.
Tack alla för bra info??
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#9
9 januari 2016 - 01:42
Gilla 
Lyckades med 3h trots skador och obefintligt med långpass så jag skulle säga att det är en lätt bana eller så hade jag bara tur. Har iofs hört att vädret kan slå väldigt olika i stil med Sthlm, den tiden på året.
Jag upplevde det inte som en jobbig bana utom sista kilometrarna. Visst det var lite psykologiskt jobbigt att springa uppför (tror det var 2 st gator) och sedan vända ner igen. Men det var inga tunga backar som jag upplevde det, mer som motlut. Sätt skygglapp till höger så du slipper glo på de som springer lätt nedför.

Utöver det så är ju Barcelona en grym stad och jag kan tänka mig att springa den igen någon gång.
1975 • Alingsås
#10
9 januari 2016 - 09:02
Gilla 
@Åsa: Var beställde du den t-shirten?
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#11
9 januari 2016 - 16:08
Gilla 
Jag sprang 2014 och höll mitt tänkta tempo 5:45 ungefär halvvägs, sedan tappade jag ork och det var delvis självförvållat (inget träningspass över 27 km), dels blev det väldigt varnt när de tände lampan och det kändes - ett par plusgrader hemma, 25 i solen under andra halvan av loppet.

Som Anders nämnde finns det två tarmar - i princip raka där man kutar typ 3 km lätt uppför med mötande löpare som varit uppe och vänt. Det tyckte jag var tungt.. En annan gobit är efter 40 km då det också är en lång raksträcka mot mål - och lätt uppför.

Ett plus för att det gick smidigt att hämta och lämna grejor, ett plus till för att de lämnar ordentligt mellanrum mellsn startgrupperna (tex 5:30 och 5:45) så att det inte blir trångt. Kändes som att vi hade banan för oss själva!

Springer gärna igen men inte i år. Lycka till!

Ps. Mer om min mara hittar du i min blogg. http://running.tobycat.se/2014/09/12/ska-inte-bara-skylla-pa-solen/ (Inlägg från september 2014 finns publicerade även här på jogg men imte just denna post)
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#12
9 januari 2016 - 16:12
Gilla 
Ps. Bästa sättet att ta sig till start och hem är tunnelbana (flera linjer går till Placa Espana). Återigen, lycka till! Är avis för det är min favoritstad!
Gällivare
#13
10 januari 2016 - 21:46
Gilla 
@Liselott jag åkte med Springtime till New York (2014) å sprang där och då fick jag en tischa av dom som jag sedan bad tryckeriet trycka mitt namn på.
Sprang med dem även i Belin i höstas.
Gällivare
#14
10 januari 2016 - 22:00
Gilla 
@Liselott kolla in damlandslaget (fotboll) tröjor! Tror de finns på fotbollsaffaren.se.
1975 • Alingsås
#15
10 januari 2016 - 22:19
Gilla 
Oki! Tack, ska kolla :-)
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#16
9 februari 2016 - 21:13
Gilla 
Bara knappt fem veckor kvar så det börjar bli dags att toppa formen. Själv är jag nöjd över att vintern håller sig ganska mild och snöfri så att jag kan träna på som planerat.

För de av er som är intresserade av att gå på fotboll så kan jag meddela att matchen Barca-Getafe nu är fastställd att spelas klockan 16.00 lördagen den 12 mars, dvs dagen innan loppet.
Per S
1970 • Norrköping
#17
10 februari 2016 - 17:44
Gilla 
Själv laddar jag med en förkylning den här veckan och sen var jag magsjuk ett par dar förra veckan. Fast det är ju en dryg månad kvar så det går förhoppningsvis komma tillbaks utan att det gör allt för mycket med uppehållet
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#18
11 februari 2016 - 08:17
Gilla 
Unnar er denna syn. Då är det väldigt nära :-)
1988 • Göteborg
#19
11 februari 2016 - 12:56
Gilla 
Jag ska springa! Hade ett gäng förskottssemesterdagar att utnyttja, så en vecka i Barcelona och en tidig vårmara passade perfekt.

Vinterträningen, fokus på mängd och på slutet en hel del pass i marafart. Egentligen ingen överfart alls, bara hederlig grundträning.

Det blir intressant att se hur kroppen reagerar på distansen, ställer in mig på att det blir jobbigt sista milen, som sig bör.

En månad kvar, två riktiga nyckelpass som jag tänkte bränna av de två kommande veckorna, det längsta långpasset på omkring 35 km/2:30 h och dryga två mil i min tänkta marafart. Det blir roligt tänker jag.
Gällivare
#20
11 februari 2016 - 19:31
Gilla 
Här blir det uppladdning med fotboll dan innan maran??
Tränar på rätt bra här uppe i Gällivare, dock mest på löpbandet då det varit rätt kallt och sen då det blivit lite mindre vräkt ner snö (122 cm i snöbas).
Nu ska jag bara prova att hålla mig frisk sista månaden.....lär bli kämpigt när alla på mitt jobb snorar å hostar.

Ni som sprungit tidigare, när har ni fått ert startnummer?
Finns det ngn app eller sms tjänst där man kan följas live?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.