Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 10305 visningar

Bruten fotled - rehabilitering

#1
27 september 2015 - 21:10
Gilla 
Hej,

Har brutit fotleden (endast det yttre benet) och tog av gipset för en vecka sedan. 6 veckor med gips då (upp till under knät)

Tränar nu fem pass om dagen, rörlighet framförallt men försöker även få hjärtat att jobba lite genom roddmaskin och träningscykel. Frakturen var nog relativt "fin" då ingen operation behövdes.

Jag känner att det går framåt men inte riktigt så fort jag hade hoppats. Rörligheten är hyfsad. Jag kan även belasta foten bra anser jag, kan stå på balansplatta tex.

Är väldigt angelägen att få tillbaka styrka och rörlighet då jag rör mig mycket och har ett fysiskt arbete (brandman)

Mitt problem just nu är att jag får ont vid själva frånskjutet när jag går. Alltså om jag står på den främre delen av foten på berörda fot så smärtar det på den delen (övre delen av foten, bakom tårna liksom)Har ett par frågor.


1) Är det normalt att ha problemet beskrivet ovan eller är det något jag bör uppmärksamma?

2) hur mycket kan man pressa sig? Har ganska hög smärttröskel och vill, så att säga, återhämta mig efter skadan så fort som möjligt. Antar att lite smärta får man räkna med under rehabiliteringsövningarna. Men när bör man dra öronen åt sig?

3) några som har egna erfarenheter eller som har kunskap om hur lång tid det "brukar ta" vid en sådan skada innan man är så pass återställd att man kan börja jobba med fysiska arbeten (i mitt fal brandman) Planerar att vara tillbaka i arbetet om 2 veckor. Har varit gipsfri i 3 veckor då. Är detta mål realistiskt för en som jag som har ett fysiskt arbete?


4) någon som har bra tips på bra övningar vid sådan rehabilitering?


Man får ju ingen hjälp från sjukvården förutom ett standardprogram som även Agda 83år får. Känns som man skull kunna anpassa rehabiliteringen utifrån olika förutsättningar och motivation, därav mina frågor.


Väl mött/ J (lånat inloggningen av en god vän)
#2
28 september 2015 - 15:18
Gilla 
Här var det inte mycket aktivitet.

Kan dock rekommendera boken "nya motions och idrottsskador och deras rehabilitering". Finns mycket matnyttigt och det känns som om författarna vet vad de skriver om.

Lånade boken på sjukhusbiblioteket.

Må ni aldrig skadas. Hatar livet som sjukskriven och relativt omobil.
Pär M
1969 • Umeå
#3
28 september 2015 - 17:33
Gilla 
Ta kontakt med en sjukgymnast (kanske ni har nån via jobbet) och stressa inte tillbaka till jobbet (viktigt jobb som är "väldigt" fysiskt enl mig) för att klara normal dag som brandman med vad jobbet kräver är ju en utmaning även när man är i form....ju.

Tips NOLL värktabletter närmaste tiden!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.