Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 21195 visningar

Bruten fotled - hur komma igång?

Maja-Lisa Broersma
1986 • Uppsala
#1
19 juni 2011 - 20:02
Gilla
För 6 veckor sedan bröt jag fotleden (talus och calcaneus), hade dock turen att slippa operation, och gipset planeras bli avtaget om 2 veckor.
Har kollat igenom lite trådar här, men inte hittat nåt om hur man återupptar träningen efter en skelettskada, så jag får väl posta en egen fråga helt enkelt :)

Är det nån som har erfarenhet av en liknande skada? Har ni några tips på hur jag bäst gör för att komma igång igen? Helgen innan jag bröt foten hade jag sprungit 18 km, laddade ör Gbg-varvet. Jag inser att det kommer ta lång tid att komma tillbaka till formen (har inte tränat nånting under konvalescencen) men jag är både rädd för att vara för försiktig och för otålig.. kan jag börja springa lätt ganska snart eller ska jag hålla mig till mindre stötande träning, typ cykla och simma ett tag framöver?
Såvitt jag vet är det alltså en ren skelettskada, inga mjukdelar involverade (dock var brottet intra-artikulärt, så risken för artrit finns ju också).

Alla tips tas tacksamt emot! :)
1952 • Varberg
#2
20 juni 2011 kl 12:17
Gilla
Det du beskriver är ingen vanlig fotledsfraktur. Hur snabbt och hur mycket du bör belasta måste din ortoped ta ställning till. För att hålla konditionen kan du skaffa en träningscykel och sedan kan jag tänka mig att det tar sin tid att bygga upp muskelstyrkan i fot och ben. Tålamod och envishet kommer nog att krävas.
Hur ådrog du dig en sådan skada?
1996 • Saltsjö-Boo
#3
20 juni 2011 kl 12:56
Gilla
Jag tycker att det är bäst med att du börjar träna simning för att få upp rörligheten i foten. Lycka till! :)
1972 • Falsterbo
#4
20 juni 2011 kl 14:56
Gilla
Bröt själv fotleden för ett par år sedan. Mitt tips är att verkligen ligga på och få en bra sjukgymnast. Det jag hade jobbat hårdare med hade varit rörlighet och stabilitet. Jag satsade nog för mycket på styrka.
Lycka till
Maja-Lisa Broersma
1986 • Uppsala
#5
28 juni 2011 kl 21:06
Gilla
tack för svaren!
jag var på återbesök på ortopeden för en vecka sedan och blev då av med gipset..! har nog aldrig varit så lycklig. eller jo, men det är en topp-tio-känsla iaf :)

Du har rätt i att det var en ovanlig fraktur - ortopeden hade aldrig sett nån likadan förut, och det tog dem en vecka att komma fram till att konservativ behandling (gips, ingen operation) var det bästa. Det var en komminut (dvs med ett fragment) fraktur av talus, men utan att fragmentet hade dislocerat (varför jag inte behövde operation), sen hade jag sprickor i hälbenet och talus (fast längre fram mot tårna) också.

Jag bröt benen när jag bouldrade, en form av klättring där man inte har rep, men inte heller klättrar så högt, så att man ska kunna hoppa ner. Jag landade bra på båda fötterna på en tjock madrass och hade en kompis som tog emot mig lite dessutom.. så jag antar att det var ren otur och kanske en sten under madrassen som gjorde det :/

Jag cyklar ganska mycket och det verkar som det bästa, om jag ska gå enligt hur det känns i foten. Tänkte försöka simma nån gång i veckan också, men det är ju lite bökigare att ta sig iväg till :)
Fotleden är konstant svullen och varm, men jag tror att svullnaden sitter mycket runt om, inte i själva leden. Tydligen så är det vanligt att fotleden lätt svullnar efter ansträngning i upp till ett år efter brottet, men det skulle inte vara farligt så jag fortsätter som jag gör nu :)
Jag kan gå utan kryckor, till och med i trappor (!) men det märks att foten är svag, och den blir lätt trött. Jag rör och stretchar på foten/leden konstant. Som sagt, nu har det gått en vecka utan gips, och ganska stora framsteg känns det som, så det är väl bara att traggla på :)

Tack för svaren!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.