Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4128 visningar

Knasigt Knä (som vanligt)

1994 • Hägersten
#1
27 juli 2015 - 11:31
Gilla
Hej! Har letat igenom flera inlägg ang. knän här i forumet, men inte riktigt hittat någonting som beskriver exakt det som jag känner...

BÖRJAR MED LITE BAKGRUNDSHISTORIA: Jag har alltid gillat att jogga, älskar det till och med. Men under vinterhalvåret brukar jag skippa mina springrundor (jogga på is + inget sinne för balans = inte sant) och köpte därför istället ett träningskort som jag använde flitigt i ca 4 månader. Gick efter detta ca en månad utan någon större form av motion mer än gå till och från jobbet, gå ut med hunden, etc.

Efter denna månad flyttade jag ner till Danmark, där jag sakta men säkert började jogga igen. Det gick fint, varierade lite med att springa rundor på 5+ km, o en lite mindre runda på ca 3,5km. Allt gick fint i ungefär en och en halv månad. Helt plötsligt började jag få ont under mitt knä, precis under/innanför knäskålen. I början kom det vid slutet av springturen, och efteråt gjorde det ont när jag skulle gå upp för typ trappor. Den satte sig som sagt precis under knäskålen, men samtidigt innanför. Ungefär som när man har avslappnat ben och det känns som man kan stoppa in fingrarna under knäskålen, där brukar det sitta (förstår ni??). Den är väldigt central men den känns ändå som att den strålar utåt varje gång jag böjer på benet. Denna smärta försvann dock efter någon dag så jag tänkte bara att jag nog tog något felsteg utan att vara medveten om det eller något. Men nästa gång jag joggade började det göra ont igen, på samma ställe, på samma sätt.

Efter detta tog jag en paus på en och en halv vecka för att vila lite. Första springpasset gick super, men så fort jag drog ut för att springa igen dagen efter/två dagar efter kom jag knappt 2km. Detta har nu hållit i sig; jag sprang inte på säkert tre veckor för att vila, men nu får jag inte ens EN bra runda efter vila, utan det börjar stråla i knät efter bara 1-2 km. Jag får även ont när jag går i trappor, har på mig klackskor, ska köra bil... Det är som att så fort jag belastar knät en liten smula så blir den överkänslig för allt.

Känns så himla hopplöst då detta verkligen är någonting jag älskar, plus att det nu sätter stop för mig under andra helt vanliga aktiviteter också... Vill helst inte gå till någon doktor om det inte behövs (har inte tid egentligen... plus en liten släng av sjukhusfobi), så om någon har något tips alls, hjälp mig!

Massa kramar,
Sara

PS. Kom på att jag inte skrev att det gäller bara mitt högra knä, inte det vänstra. Prövade också att köpa ett sånt där värmebandage/strumpa/sak man drar över knät, men det hjälpte inte... :(
1973 • Åkersberga
#2
27 juli 2015 kl 12:18
Gilla
Det som jag tror hjälper ganska mycket för att förebygga skador är att bygga lite muskler på ben, bål och vader dvs med hjälp av lagom mycket men allsidig styrketräning och lagom mycket vila efter det så att kroppen hinner återhämta sig och bli starkare.

Åsa
1978 • Tyresö
#3
27 juli 2015 kl 20:00
Gilla
Fick liknande problem med mina knän för något år sedan. Vet ju inte om det är exakt samma, men smärtan du beskriver är densamma. För mig gjorde det eock mest ont i nedförsbackar eller nedför trappor, så är det inte för dig? Fick höra att jag rätt och slätt överansträngt knät (dvs, det var varken hopparknä eller löparknä eller någon annan klassiker).
Botemedlet för mig var excentriska knäböj på ett ben. Du kan säkert hitta instruktioner om du googlar lite. Det plus löpvila. Tog några månader innan jag kunde springa igen.
Men som du säkert vet bör du kolla upp vad det handlar om, inte alls säkert att det är samma.
1975 • Trollhättan
#4
8 september 2015 kl 21:46
Gilla
Är det nya skor?
#5
21 september 2015 kl 11:56
Gilla
Hopparknä! Det blir en bristning i senan underknäskålen som fäster på skenbenet. Börjar som en inflammation som senare kan förvärras. Symptom :smärtor vid sittande med böjt knä bl.a. Orsaken kan vara stela vadmuskler. Vi kan behandla med Stretchpower om du är intresserad av att ingå i en testgrupp, 30 minuters behandling kostnadsfritt! Kontaktuppgifter finns på hemsidan för stretchpower.se
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.