Löpning Övrigt 16 inlägg 10951 visningar

Sömn inför tävling

Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#1
28 mars 2015 - 09:39
Gilla
Hur mycket tycker ni att sömnen natten/nätterna innan tävling påverkar prestationsförmågan?

Många lopp, särskilt långlopp i varmare länder går ju tidigt på morgonen och det är ofta svårt att få till en ordentlig natts sömn innan loppet.
1984 • Stockholm
#2
28 mars 2015 kl 09:57
Gilla
Inte testat så mkt olika själv men såg nån studie där man inte såg nån skillnad på prestationsförmågan med olika sömn natten innan. Kommer dock inte ihåg var jag läste det eller de exakta siffrorna. Har för mig att man bara jämförde 6 vs 8 timmar dock.

Känslan för egen del är att jag skulle börja påverkas nånstans <5 timmar just natten innan. svårt att säga om det är mentalt eller fysiskt dock. Tror egentligen att sömnen efter pass påverkar träningseffekten mer än vad sömnen före tävling/träning påverkar prestationen. Men vore intressant att höra andras tankar om det också
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#3
28 mars 2015 kl 10:03
Gilla
Jag är inne på samma spår Johan, har många gånger upplevt mig trött och sömnbristig på morgonen inför tävling men sedan väl uppvärmd och med tävlingspepp har jag inte tyckt att prestationen blivit lidande.
#4
28 mars 2015 kl 12:07
Detta inlägg har raderats
1956 • Lund
#5
28 mars 2015 kl 12:25
Gilla
I samband med skid-VM i Falun så var det flera av guldmedaljörerna som berättade om dålig nattsömn (några få timmar) innan loppet.

Och även efter loppet.... men antagligen av andra skäl.
#6
28 mars 2015 kl 13:21
Detta inlägg har raderats
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#7
28 mars 2015 kl 14:07
1 Gilla
Prestationsångest kan nog finnas även hos den glade motionären Bo! Apropå gäsparen du nämnde så kan det ju vara en effekt av nervositet. När man är stressad/nervös blir ofta andningen hastig och ytlig, vilket innebär för mycket syre kontra koldioxid i blodet, vilket förändrar ph-värdet och drar ihop blodkärl, vilken i sin tur paradoxalt nog leder till sämre syretillförsel till organen (bl.a. hjärnan), vilket ofta skapar "lufthunger" och en känsla av att behöva gäspa. Vilket i sin tur vidmakthåller syreobalansen. Bättre att hålla andan i några sekunder ;) Vanligt problem i samband med långvarig stress och ångest men kan säkert skapa en och annan gäspning i startleden också.
Christer Tinnerholm
1968 • Grillby
#8
28 mars 2015 kl 14:24
Gilla
Under mitt senaste 24h lopp på Bislett så sov jag i stort sett ingenting natten innan. Inför starten så var jag ganska loj inför uppgiften och hade sänkt mina förväntningar rejält. Under själva loppet hade jag en trötthetssvacka som jag fick hantera. Men i övrigt fungerade kroppen galant. Slog pers med rejält mycket och genomförde mitt första 24h helt utan oplanerade pauser.
Kroppen är fantastiskt anpassningsbar inför uppgifter. Oro är däremot något som sänker prestationsförmågan.
Som Johan Olsson uttryckte det: "Ahh jag har inte sovit något inför detta VM-lopp, det betyder att min kropp är taggad. Det här kommer att gå bra"!
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#9
29 mars 2015 kl 09:01
Gilla
Jag tror långvarig sömnbrist påverkar mycket mer än om man bara sovit dåligt natten innan ett lopp. Och jag tror absolut att sömnbrist och hur alert man är vid tiden då loppet går (tänk Midnattsloppet) spelar in. Sedan är det bara en komponent och andra viktiga komponenter är kost och dagsformen. Tror jag.
1985 • Pussen
#10
29 mars 2015 kl 12:11
Gilla
Oooh jag gjorde en mindre litteraturstudie över detta under min magisterutbildning i Biomedicin. Kikade på hur 1 natts sömnbrist där man sovit mellan 0-5 timmar påverkar följande dags prestation.

Sitter vid telefonen nu men ska leta fram resultaten och skriva ner här. Har för mig att din prestation tidigt under efterföljande dag är sänkt men är tävlingen under eftermiddagen sågs ingen påverkan. Fanns någon kompensatorisk effekt där.
1985 • Pussen
#11
8 april 2015 kl 21:59
Gilla
Bloggat färdigt så varsågod att läsa. Överlag så kompenserar kroppen en del av sömnbristen under dagen efter så är tävlingen framåt lunch/eftermiddag så är det chill.

Handlar det om några få timmars mindre sömn så är effekten rent fysiskt väldigt minimal, den kognitiva förmågan påverkas dock mycket fortare.
http://umarasports.com/somn-och-prestation/
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#12
8 april 2015 kl 22:13
Gilla
Intressant läsning Tommy. Hur ser det ut med studier angående längre tids sömnbrist och prestationsförmåga?
1985 • Pussen
#13
9 april 2015 kl 12:24
Gilla
Där är det en helt annan femma. Min undersökning sträckte sig till folk som varit vakna upp till 30h i sträck. Men mer sömnbrist än så, och framförallt om du sovit dåligt mer än en natt i rad ger en betydligt större påverkan på prestationen.

Här finns en som kikade på 36 timmars vakenhet och effekterna var 5-40% sänkt prestation (stora individuella variationer) - http://link.springer.com/article/10.1007/BF02332962

Men även här verkar det främst vara den egna upplevelsen av att allting blir jobbigare som påverkar och inte rent fysiologiska faktorerna per se (så som puls, ventilation etc).

Sen finns ju en drös med faktorer som kan ge en negativ påverkan över sikt. T.ex sänkt immunförsvar med ökad risk för sjukdomar som i sin tur gör att du inte kan träna lika mycket och får sänkt träningseffekt därigenom.

Det verkar som att upp till 30-36h vakenhet är helt ok vid ett enskilt tillfälle och påverkar inte din prestation nämnvärt, men längre vakenhet än så börjar ge mer tydliga negativa effekter. Vill du fördjupa dig så rekommenderar jag den här studien som faktiskt är öppen för alla: http://www.entrepatients.net/sites/default/files/dossiers/reilly-2007.pdf

Ett citat som summerar det hela gannska fint:

"...suggesting that the primary need for sleep is located in
nerve cells rather than in other biological tissues."

Så en rent fysiologisk påverkan kanske inte sker, men känner du dig trött i skallen spelar det ingen större roll om energin i musklerna är på topp och allt funkar finfint på ett muskulärt plan. En degig skalle är aldrig positivt :)
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#14
9 april 2015 kl 12:54
Gilla
Tell me about it, jobbar som psykolog ;) Tack för input och lästips!
csaba
1973 • Malmö
#15
9 april 2015 kl 15:20
Gilla
Själv så tror jag att det är viktigare att få en god sömn 2 dagar innan (dvs. inte natten innan loppet, utan dagen innan).

Man kan ha svårt att sova av olika anledningar, natten innan.
Nervösitet, tidig start på loppet. Har även råkat ut för att grannarna har fest just den kvällen (om loppet går lör,sön.)
Då är det bra att kunnat sova ut dagen innan och då tror jag det kan räcka.
1985 • Pussen
#16
9 april 2015 kl 21:24
Gilla
Csaba - Ja en natts dålig sömn har ju ingen större effekt så per definition så är ju näst sista natten inför tävling absolut viktigare ;)

Men sover du dåligt då så blir ju sista natten desto viktigare. Överlag så kan man ju försöka sova ut ordentligt samtliga nätter. Sömnen är viktig, om än inte lika avgörande som dina energidepåer, energitillförsel och framförallt all träning inför loppet :)

Utöver min artikel så kolla igenom studien (fulltextaren) jag länkade. Finns sjukt mycket matnyttig information för alla där.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.