Löpning Avancerad träning 5 inlägg 5274 visningar

Antal set på tusingar

Lennart
1971 • Vallentuna
#1
15 september 2014 - 10:26
1 Gilla
Du kommer få svartet "det beror på vad syftet med passet är", men själv kör jag färre set i högre hastighet. Det du uppnår med att kör fler set i lägre hastiget försöker jag få genom Fartlek/Snabbdistanser och/eller tröskelpass.

Lycka till :-).
1984 • Stockholm
#2
15 september 2014 kl 12:57 Redigerad 15 september 2014 kl 13:03
Gilla
Heter det jag kallar repetitioner set inom löpning? Inte menat att vara dryg om det inte gör det utan jag bara undrar om det är så man säger? Trodde set var en samling av repetitioner.

Vad gäller antalet så gillar jag 6 för egen del. Men det beror som sagt på vad man vill få ut, vad man klarar, när på året och vilken nivå man är på. 8 gav bra effekt för mig men jag blev skadad strax därefter så jag misstänker starkt att det slet för mkt. Tycker också det kan vara ide att öka successivt för det mentala. Jag började på 6 och det tog ett tag innan jag kunde köra 8 på ett bra sätt. Hade jag fått göra om hade jag börjat på 5 och stannat på som allra mest 7 (men idet skulle jag inte köra regelbundet utan bara i en hård period). Det är dock bara min upplevelse.

EDIT: Jag har då kört på en fixed fart - ca tävlingsfart på 5km, oavsett antal repetitioner. Långsammare än så har jag kört i form av tvåtusingar. Började på gåvila 75sek och minskade ner den till 60sek succesivt. Tyckte det gjorde stor skillnad för mig med 70s gåvila kontra 60.
Peter
1985 • Luleå
#3
15 september 2014 kl 13:13 Redigerad 15 september 2014 kl 13:19
Gilla
Skulle nog också säga att antal repititioner är vad vi är ute efter, men ett sidospår. Skulle nog inte hävda att det är gymskadat att uttrycka sig så, utan snarare mer korrekt. ett "set" av någonting kan ju innehålla lite vad som helst. Inom löpintervalltermer pratar man set om man vill upprepa en intervallstege (4x(400, 300, 200, 100 m)), eller bara ta lite längre paus (3x4x400 m).

Förstår jag dig rätt så undrar du om du kan köra tusingarna som snabbhetsträning, snarare än att träna tröskelfart eller sypeupptagningsförmåga.

Jag kan tycka att tusingar är ganska långt att springa riktigt snabbt, i mening att utveckla löpekonomi (Jack Daniels R-fart-ish), i. http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Daniels_(coach)#Repetition_.28R.29_pace

Traditionellt springs väl tusningar som antingen Vo2-max, med vilotid nånstans hälften till 80 % av löptiden, eller som tröskelintervaller med kanske 1 - 1,5 minuts vila. De senare springs det oftast lite fler utav, 8 - 10 st, medans de snabbare är 4 - 6 vanliga, ibland upp till 8.

En parantes angående hur många reps man springer beror ju på hur tränad man är. Dels såklart hur hård man är, men även hur snabb. En genomtränad snabb löpare har ju inte mycket mer än 25 minuters hård löpning på 8 reps, medans en motionär som gör milen på 45 - 50 minuter antagligen överstiger den tiden redan på femste6 reps. Och tid under ansträngning är antagligen ett bättre mått på hur påfrestande träning är än antal meter.
Benny
1972 • Skellefteå
#4
15 september 2014 kl 13:27
Gilla
Själv har jag fått bäst resultat av tusingar när jag hållit ned antalet till 5-6 och kört ett progressivt upplägg med första intervallen i ungefär tävlingstempo på milen och sista intervallen ca 15-20 sekunder snabbare än milfarten Mellan fartavsnitten har jag tillämpat långsam joggvila under så lång tid att jag klarat av att utföra alla intervaller med en "positiv känsla", dvs. utan tendera att tappa teknik och fart på slutet, vilket har inneburit mellan 70-90 s beroende på dagsformen.

Att köra fler repetitioner än 6 tycker jag precis som Johan nämnde sliter alldeles för mycket ifall man inte minskar farten till högst tröskeltempo men då kör jag hellre ett sammanhängande tröskelpass på 5-7 km eller längre intervaller, t.ex. 3-4 * 2 km.
Benny
1972 • Skellefteå
#5
15 september 2014 kl 14:21
Gilla
#9 Precis. Den första intervallen i något mer avvaktande tempo brukar vara bra för att stämma av dagsformen och efterhand lär man sig ganska bra hur mycket man vågar ligga på under övriga intervaller samt hur lång vilan bör vara för att den sista intervallen ska bli den snabbaste men fortfarande med bra känsla. Jag brukar dock se till att aldrig köra snabbare än att det räcker med 90 s vila. Vill man ha tonvikten mot VO2max-träning kan det förstås finnas en poäng med ännu längre vila och högre hastighet enligt Peters inlägg ovan.

Just att köra ett lätt progressivt upplägg och avsluta starkt och med bra känsla tycker jag brukar leda till betydligt kortare återhämtningstid och bättre långsiktig utveckling jämfört med om man råkar gå ut för hårt och tvingas avsluta den sista intervallen med sega mjölksyratyngda ben och dålig teknik. Det är de gånger upplägget blivit enligt det senare som jag också dragit på mig skador.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.