Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 59264 visningar

Ont i ovansidan fot

Sarah
1990 • göteborg
#1
6 maj 2014 - 11:45
Gilla 
Jag har aldrig någonsin känt av någon smärta eller liknande alls i min ovansida fot. Men efter ett långpass (18km) för två dagar sedan har jag fått ett slags ont som inte känns hela tiden utan bara när jag spänner foten eller går på ett visst sätt. Smärtan kommer liksom från mitten på ovansidan och strålar lite, känns som den sitter djupt inne i foten.

Eftersom att det är dags för gbgvarvet om en och en halv vecka oroar jag mig, har ni några aningar om vad det kan vara och hur man återhämtar sig snabbt?
Sarah
1990 • göteborg
#2
6 maj 2014 - 11:47
Gilla 
Kanske ska tillägga att jag knutit skosnörena hårdade än vanligt och kände av det i foten under löprundan, inte så att det gjorde ont men ändå att det kändes, kan det vara så enkelt att det beror på det?
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#3
6 maj 2014 - 12:03
Gilla 
Jag fick samma sak då jag knöt skorna för hårt på ett långpass. Vilade nio dagar innan jag vågade köra nästa pass och då knöt jag även förbi där jag hade haft ont. Vilket funkade för mig...nu efter några pass kan jag löpa som vanligt igen med vanlig snörning.

Hoppas det hinner läka för dig!
Sarah
1990 • göteborg
#4
6 maj 2014 - 12:10
Gilla 
Ja det känns ju som att det kan vara skosnörningen som är boven, hoppas verkligen att vila ett par dagar räcker! tack för svar
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#5
6 maj 2014 - 12:41
Gilla 
Haft liknande besvär själv i drygt en vecka. Fick ont efter c:a 25 km på långpasset förra söndagen och vet att jag knutit skorna hårdare än vanligt det passet. Ömt av och till sedan dess men inga direkta smärtor. Kunnat löpträna ungefär som vanligt och sprang t o m en halvmara utan smärtor i lördags. Däremot blir lite mer ömt efteråt då foten stelnat till.

Min arbetshypotes i väntan på utredning (ska till sjukgymnast nästa vecka) är extensortendinit. Verkar stämma in på symtombeskrivningen när jag läst om det på nätet iaf.
http://www.foot-pain-explored.com/extensor-tendonitis.html
Sarah
1990 • göteborg
#6
6 maj 2014 - 12:47
Gilla 
Tack för svaret! Det verkar ju stämma, får gå in och läsa lite mer ingående, vill så gärna ut men vet inte om jag vågar chansa..:/
1958 • Borlänge
#7
6 maj 2014 - 21:58
Gilla 
Testa att snöra om skon och hoppa över hålen där det gör ont. Funkade för mig när jag löpt Lidingö i för hårt knuten sko.
1966 • Malung
#8
7 maj 2014 - 06:44
Gilla 
Hade en stressfraktur i höstas som visade på liknande symtom, just ovansidan fot. Men smärtan var mer stark än vad du beskriver och också svullen, hoppas inte du får något sådant elände med 8v.vila som resultat.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#9
9 maj 2014 - 10:59
Gilla 
Rekommenderar verkligen att gå till idrottsskadekunnig sjukgymnast!

Var nyss hos sjukgymnasten som varken trodde på inflammation i senan eller stressfraktur för min del. Däremot lite dålig rörlighet i några leder i vänster fot och en påtaglig stramhet i mjukdelarna under foten som antagligen skapar anspänning med sekundär ömhet i ovandelen av foten.

Alltid bra att kolla upp hos specialist jämfört med att googlediagnostisera sig själv :)
Walker67
1947 • Växjö
#10
9 maj 2014 - 21:12
Gilla 
Fick problem med min vänsterfot i oktober 2013. Det började med att jag lagt på Liqui Sole över hela sulan under och det blev tryck under främre delen av foten, gjorde dock ett träningspass till med skorna innan jag filade bort gummimassan.
Trodde det skulle gå över på några dagar, men det satt i och så småningom flyttade det sig till ovansidan av foten och strålade ut i senorna till mittentårna.
Nu har jag haft det till och från i ett halvår och det har blivit värre när jag suttit still och ibland har foten svullnat, oftast blir det inte sämre av träning, svullnaden går bort när jag rör på benen.
Jag börjar tro att det är något annat än den felbelastning, som jag utsatte foten för i oktober förra året, kanske något som kommer uppifrån benet, eftersom det liksom strålar ut i fotsenorna.
Nu är det ganska OK, kan träna utan större besvär, dock får jag problem av skor som trycker hårt på senorna, har ett par Nike Lunar forever som jag provat ett flertal gånger utan att kunna använda dem, turligt nog köpta på Stadium så jag kan byta till andra skor som ej tryckder så hårt.
lnov8
1978 • Leksand
#11
10 maj 2014 - 20:33
Gilla 
Fick samma problem på högerfoten efter att jag knytit för hårt på ettpar nyinköpta skor. Släppte på snörningen och problemet försvann
Sara Floden
1974 • Falun
#12
19 maj 2014 - 20:07
Gilla 
Den där länken verkade förklara även min smärta! Har suttit i i ungefär två veckor nu, känts extra mkt då jag vickat på tårna uppåt liksom. Smärtan har varit intensivast mitt uppe på foten, på en liten knöl ca 10 cm upp från tåspetsarna. Hade ganska styva kängor på mig en dag och det kändes jätteskönt/avlastande. Foten /ankeln fixerades då i ett läge liksom vilket som sagt avlastade det som gjorde ont. Ska testa att snöra annorlunda!
1976 • Stockholm
#13
20 maj 2014 - 07:23
Gilla 
Sitter med exakt samma problem. Ett långpass i ganska nya skor. Och nu har det gått 10 dagar med väldigt långsam förbättring. Har i och för sig sprungit ett par lugna pass och fått lite återfall i smärtan, men den ebbar ut till stor del på ett dygn. Hoppas verkligen det blir bättre till sthlm marathon. Det är ju inte lång tid kvar.
Nu till min fråga
Har någon blivit hjälpt i läkningen (annat än att det är skönt för stunden) av is/värme/massage/tigerbalsam/voltaren gel/ el dyl eller är det bara att vila lagom/springa lagom och låta det sakta ebba ut?
Walker67
1947 • Växjö
#14
21 maj 2014 - 23:03
Gilla 
Jag behandlade med Diklofenac i 14 dagar och blev väsentligt bättre (det är max behandlingstid för det läkemedlet). Det har har sen återkommit lite då och då och jag har ibland gjort en engångssmörjning på de onda senorna men bara sporadiskt. Har även testat Ipren men det tycker jag inte hade någon större verkan.

Mina besvär kommer inte av för hårt snörda skor har knutit löst i många år pga jag får vristbesvär av hårt knutna skor. Tycker inte heller att jag blir lika trött i fötterna med löst knutna skor som när fötterna är fastlåsta i skorna.
Johan Andrén
1975 • Sävar
#15
22 maj 2014 - 10:25
Gilla 
För hårt knutna skor eller skor med för trång "tåbox" kan också ge upphov till nervsmärtor i fötterna som inte är av inflamatorisk karaktär.
Kan vara extremt smärtsamt och symtomen kan likna dom man får vid exempelvis stressfrakturer. Förutom att byta skor kan man tillfälligt testa med inlägg under framfoten, en så kallad fråmre pilott.
Om det är detta problem bör man få en ganska snabb effekt av dessa inlägg, i annat fall bör man nog underkasta sig en specialist för utlåtande.
1968 • Perstorp
#16
22 maj 2014 - 20:27
Gilla 
Sarah, du är verkligen inte ensam. Jag har haft samma åkomma ibland. Det har varit skosnörningen som varit boven. Förra våren tog det ngn vecka. Nu i söndags sprang jag Copenhagen Marathon. För tre veckor sedan köpte jag nya skor som var en halv stl större (samma modell exakt) för att tårna skulle få bättre plats. Premiärsprang 18km med dessa. För hårt åtdragna! Det kändes stelt i vristen efteråt, som en lätt hälta. Jag vilade tre dagar från löpning och sedan dess har jag inte sprungit med dessa skor. Ska ha dem på min mara nr 2. Hur gick varvet förresten? Hoppas du sprang.
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#17
9 oktober 2016 - 19:26
Gilla 
Gammal tråd men alltid lika aktuell då jag ser att denna tråd fortf. dyker upp ofta på google. Foten och de nedre extremiteterna är väldigt komplexa. Massor med ben, mellanfotsben, ligament och ledband som skall "lira" funktionellt. Enda rådet om det blir långdraget problem är att gå till en legitimerad behandlare som kan ställa diagnos. Är det av mindre allvarig art (utan större smärta , blåmärken och svullnad) utan mer kommer vid misstänkt överbelastning välj en sjukgymnast eller naprapat. Vid mer allvarlig karaktär. Smärta svullnad. Trauma välj Akuten. Vårdcentral eller i bästa fall en ortopedkirurg direkt.

I stockholm: Solna, Hägersten eller Östermalm kan ni träffa våra idrottsskade-naprapater, kiropraktorer, sjukgymnaster, ortopedtekniker utan remiss och tid samma vecka. Vi samarbetar direkt med ortopedkirurger med.

Finns säkert liknande kliniker ute i landet att besöka med.
www.stegkliniken.se
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#18
22 oktober 2016 - 16:41
Gilla 
Har fått detta problem efter att ha bytt skor. Körde sen långpass i mina gamla men efter det förstod jag att jag var skadad. Foten blev lite svullen och har blåmärke och det gör ont att lyfta tårna då det stramar i ovansidan på foten. Låter precis som extensortendenit. Ni som haft samma problem, är det farligt att försöka fortsätta springa? Har vilat o tre dagar nu och vill gärna prova imorgon. Men skadan förvärras kanske? Är det bara vila som gäller tills man inte känner nån smärta alls? Är det nån mening att ta ibumetin t ex?
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#19
30 november 2018 - 20:21
Gilla 
Hej, det kan var olika problem. Inte lätt eller rätt att sia om förens man gjort en riktig undersökning. På våra kliniker "stegklinken" i Stockholm är vi helt inriktade på skador i foten. Om du bor i Sthlm låt säga :) Vi har också ett fokus mot löparskador. Kan rekommendera en allmän "gång, löp- fotanalys diagnos" av legitimerad behandlare för att ta det vidare. Har även kontakt med specialistläkare
https://www.fotspecialisterna.se/

Lycka till

Med vänlig hälsning
Johan
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#20
30 november 2018 - 20:22
Gilla 
såg nu att det var en gammal tråd som jag redan svarat på tidigare :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.