Löpning Avancerad träning 7 inlägg 7679 visningar

Springa på puls, hur länge eller långt?

1966 • Karlstad
#1
23 december 2013 - 09:06 (Redigerad 23 december 2013 - 09:06)
Gilla
Jag har funderat på pulsträningen.. som jag för övrigt tror är ett utmärkt hjälpmedel för att ha kontroll åt båda håll. Inte för mesig träning men inte gå över gränsen. Plus känslan och allt det där..
Det finns säkert litteratur om det, men samtidigt finns det så mycket kunskap här på jogg.

Så,
om man tänker sig att sätta ihop ett träningsprogram anpassat efter det man vill bli bra på, är då distansen eller tiden viktigast?
Det jag menar är att om jag är en 800-meterslöpare, ska jag då tänka intervallerna anpassat efter 800 meter eller efter den ungefärliga tid jag använder för att prestera på den distansen? Det kan ju skilja ganska på mycket mellan elit och seriös motionär i använd tid, men optimal träning för optimalt resultat vill ju båda ha.
Kan knappt förklara vad jag menar :-)

"Jag springer X antal 300-meters intervaller på X % av min maxpuls för att bli som bäst baserat på att jag ska prestera på 800 meter, eller jag springer X antal 40-sekunders intervaller på X % av min maxpuls baserat på att jag ska prestera i 100 sekunder..
Någon som hänger med?

1989 • Jönköping
#2
24 december 2013 kl 19:20
Gilla
Jag tror att intervaller är nyckeln om du vill få en bättre tid, vilket jag uppfattar att du vill?
Snabba intervaller under ett kortare pass då du maxar pulsen i max 90 sekunder. Jag springer två intervallpass i veckan och ett distans och märker stor skillnad för varje vecka på hur fort distansen går, tack vare intervallerna!
1969 • Järfälla
#3
25 december 2013 kl 07:08
Gilla
Du får skilja på intervaller som bygger syreupptagning och intervaller för att förbättra mjölksyratålighet eller snabbhetsuthållighet.
Det första bör vara med i din uppbyggnadsträning om du tränar för 1000m eller längre. Långa intervaller eller lång backe. Du kan med fördel använda pulsklocka så att du hamnar rätt i ansträngningsnivå. 90-95% av maxpuls är ett bra riktmärke. Hårt tempo utan att vara mördande. Du ska hålla hela passet.
Den andra formen av kortare och snabbare intervaller är viktiga för medeldistansare. Det handlar om att vänja sig vid olika farter. Stoppuret snarare än pulsklockan ska styra.
1966 • Karlstad
#4
25 december 2013 kl 08:53
Gilla
Tack för svaren, men jag är ute efter mer som sista meningarna lyder, nästan åt det filosofiska hållet, hönan eller ägget :-)
Maxprestation på 800 meter.. ska jag lägga upp intervallpasset då efter att jag ska springa den sträckan, eller den tänkta tiden?
Varför jag frågar är för att det kan skilja en halv minut på den som ska prestera.. är då sträckan eller sammanlagd tid som prestationen ska utföras på viktigaste parametern?
Kanske överkurs men ibland ligger man vaken :-)
Allan Lock
1941 • Grisslehamn
#5
25 december 2013 kl 19:19
Gilla
Det är ingen precis nivå på tider och puls men det är viktig att träna mycket mer låg puls distans än på hög puls. Över senaste två år har jag brukade 75% låg puls (125- 135) 12% ’tävlings puls’ (140 – 154) och 12 % ’AT/VO2 puls’ (145 – 161). Också over samma tid alla av min tider har minskade. ’Tävlings puls’ är körde på kort tävlingar förstås och AT/VO2 puls kommer från rask sträcker på fartlek och bäcke sprint; 2 x 3 x 500m med 1 min vila; 8 x 1000m med 1:30 vila; 2 x 15:00 tempo i en 1:10:00 pass och på den framtid skall kommer från 20 – 60 x 30sek med 10sek vila och kanske andra kort distanser för att bättre min AT och VO2max. Men alltid skall inte bli mer än 15% av min totalt träning. Många seriös artiklar är skrev på denna råd.
Nufortiden min VO2 max är 56,5; LT kommer på 76% VO2 max och AT kommer på 86% VO2 max.
Hoppas det skall hjälp.

God Jul och Gott nytt År
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
26 december 2013 kl 12:19 Redigerad 26 december 2013 kl 12:25
Gilla
Peter, pulsen beror på en mängd faktorer som vilken uppvärmning du gjort , dagsform, hur mycket hårda pass du kört senaste veckorna, värmen osv och är därför riktigt användbar bara om man kan sin kropp grundligt och håller stenkoll. Men det är ju ytterligare en siffra att titta på när man vill lära sig hur ens kropp fungerar.

Jag är övertygad om att man ska träna i alla farter för att få ut det mesta av sin kapacitet. För att sätta ihop ett optimalt träningsprogram måste man ha lärt sig kroppen (och psyket) bra, man ska känna när man är i form att köra de allra hårdaste passen och man ska känna om dagens pass gör nytta. Dessutom måste det mesta av träningen kännas rolig eller i alla fall tillfredsställande, annars orkar man inte hålla på.

Det finns två sätt att närma sig sin måltid på 800m, att lyckas springa allt längre på sin målfart och att springa allt fortare på hela sträckan. Man använder båda i sitt program. Matt Fitzgerald berättar att han sprungit tävlingar där han försökt pressa gränsen för hur mycket smärta han kan springa med utan att bry sig om tid eller placering. 800m är en smärtsam sträcka, jag tror smärttålighet är bra att träna för detta.

Tid eller sträcka? Eftersom jag rekommenderar träning i alla farten spelar det liten roll, gör det som fungerar bäst praktiskt, för egen del kör jag alltid på sträcka om det går, det är lättare att ta i lite extra om jag ser målet utan att behöva snegla på klockan. Men fysiologiskt är det nog tiden som är viktigast, det går ju att välja en sträcka som motsvarar den tid du tänkt dig. Men du måste låta sträckan öka gradvis när du blivit snabbare.

Ska du springa medeldistans tror jag också det är bra att tävla ofta, det är ett bra sätt att mäta resultatet av din träning och att lära dig ta ut det lilla extra. Men det allra yttersta får man inte ut ofta, det kräver att loppet känns särskilt viktigt för dig. Och att du har någon att hänga på eller som flåsar dig i nacken. Lycka till!
1966 • Karlstad
#7
27 december 2013 kl 22:16
Gilla
Ok, tack för svaren alla.
Det är tur att det inte är en exakt vetenskap.. då finns alltid utrymme för funderingar och justeringar :-)
Trevlig fortsättning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.