8 oktober 2013 kl 10:20
Redigerad 8 oktober 2013 kl 10:35
Anna, du har fått många kloka råd men jag skriver min syn iaf så du får höra igen att det ok att ta det lugnt ibland
Uppbyggnaden av en stark och hållbar kropp är en flerstegsraket som totalt sett tar ett bra tag, jag skulle säga ett år. Det handlar inte om vilja eller tidigare träningserfarenheter, utan om fysiologi.
Det börjar med ett neurologiskt påslag som man kan känna av redan efter någon vecka, där kroppen helt enkelt slår på fler muskelneuron för att möta belastningen. Det ger en snabb kick i början och inbjuder till att trycka på. Men i det läget har inte kroppen hunnit anpassa muskeltillväxt, det tar ett par månader så där löper man ganska hög risk för skador. Efter det kommer lite hårdare strukturer som muskelfästen, senor och ligament som kan behöva flera månader på sig. Slutligen skelettet. Då pratar vi år innan benstrukturer har ställt om till den nya typen av belastning.
Så oavsett tidigare träningsnivå; om man börjar på nytt så tror jag man behöver ta ordentlig tid på sig.
Du behöver ju inte sitta still men du kan köra kontrollerad konditionsträning om du får känningar av löpningen, tex cykel, längdskidor (kanske inte bästa underlaget i Jämjö iofs) o simning, så att du får genomblödning i musklerna men inte ”smällarna” från löpningen.
Promenader är bra för att du håller kroppen upprätt så att den fattar vad som är upp o ner och du får kroppsrörelsen och omsättning av hormoner. Konstant hög prestation ger nedbrytning, så är det bara.
Rent teoretiskt får du ju en konditionsförbättring redan vid pulsar runt 140 (om man schablonmässigt räknar med att du har 200 i maxpuls), då hjärtat kommer upp i sin maximala slagvolym, så jag tror gott du kan varva med långa mjuka lågpulsaktiviteter utan att det försämrar din prestation. Tvärtom tror jag!
Lycka till!
Edit: såg just att Gabriel skrivit precis det jag ville få fram. Och jag håller med honom, folk springer alldeles för fort!