Löpning Tävlingar & Motionslopp 178 inlägg 18774 visningar

Löparens vett och etikett.

1980 • Stockholm
#1
15 oktober 2012 - 22:08
Gilla
Fyll gärna på med förslag.

Jag har en sak jag vill ta upp. Försök att inte va i vägen för varandra vid start! Fundera lite vart i startfållan du bör stå. Om du har 30 kilos övervikt kanske du inte behöver stå längst fram och trängas med seedade löpare.

Om du märker att du blir passerad av 10 löpare i sekunden så innebär det att du är i vägen för folk. Visa hänsyn tack!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
T Springsson
1970 • Skotrampa
#2
15 oktober 2012 kl 22:22
Gilla
-Att man själv är på gott humör och inte irriterar sig på alla. ( obs ingen pik åt dina förslag, bara att det är ge och ta som vanligt när det är mycket folk)
1980 • Stockholm
#3
15 oktober 2012 kl 22:32
Gilla
...och då ska man inte glömma den gyllene regeln :)

Jag ställer mig inte framför sub 35 löpare.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#4
15 oktober 2012 kl 22:45
Gilla
Nä, det där med "självseeding" borde ju inte vara några problem om man har lite sunt förnuft. Man vet väl ungefär var man brukar hamna i resultatlistan, och då intar man t.ex. en position i mitten av starthopen om man är en medelgod löpare.
1978 • Jönköping
#5
15 oktober 2012 kl 22:51
2 Gilla
Om du har 30 kg övervikt men är snabb då?
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#6
15 oktober 2012 kl 23:37
1 Gilla
Tycker det verkar som att dom som är duktiga springer förbi utan att klaga medans medelduktiga väser håll höger eller ur spåår
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#7
15 oktober 2012 kl 23:59
Gilla
Tycker man ska ha kul istället... Det kommer alltid finnas folk som inte är vana att tävla eller vet vart de ska stå. Lär er hantera det istället för att klaga.

Förresten den löparen som jag skulle vara mest imponerad av är i så fall den med 30 kg övervikt. Respekt att springa ett lopp. Heja honom eller henne :)
Mona M
1971 • Östersund
#8
16 oktober 2012 kl 00:33
Gilla
Jag kommer nog aldrig våga ställa upp i ett lopp inser jag nu.
Hur vet man vilka som är sub 35 löpare?
Betalar snabba löpare en högre avgift eftersom de ska ha fri passage?

Vad är en seedad löpare?

Japp, jag är blåbär ;-)
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#9
16 oktober 2012 kl 00:38
1 Gilla
Mona, du ska inte vara det minsta rädd att ställa upp i ett lopp. Det är jättekul. I de flesta lopp finns det olika startgrupper och det står ganska tydligt vilken man ska anmäla sig till.

Jag sprang Hässelbyloppet igår och var i sista startgruppen. Då finns inga seedade löpare, eftersom de redan startat mycket tidigare. Fanns många där som sprang om mig ändå i sista startgruppen och vissa har ju hamnat i fel grupp. Ändå kan ju ingen klaga på en om man faktiskt valt sista stargruppen själv. Det finns nog ingen där som tänkt att de ska vinna loppet...

Jag är också blåbär. Ett mycket stolt sådant och du ska veta att det finns mängder av antioxidanter i blåbär ;)
Anna
1978 • Uddevalla
#10
16 oktober 2012 kl 00:49
Gilla
@ Thomas hahaha så jäkla rätt..
2006 • Alingsås
#11
16 oktober 2012 kl 06:57
Gilla
#6

Jag delar din iakttagelse till 100%. Både bokstavligen när det gäller löpartävlingar och bildligen när det gäller livet i övrigt.
1965 • Kungsholmen
#12
16 oktober 2012 kl 08:27 Redigerad 16 oktober 2012 kl 08:42
Gilla
Jag håller med Tobias om att fler borde tänka sig för så blir det bättre stämning och sämja i de trånga loppen.
Är man väldigt långsam bör man hålla sig långt bak i startgruppen.

EDIT: Och jag är så långsam att jag oftast håller mig väldigt långt bak själv.
2006 • Alingsås
#13
16 oktober 2012 kl 10:20
Gilla
Fråga: ni som tänker mycket på var andra ställer sig i startfållan, anser ni även att det är ofint att ställa sig längre bak än man egentligen skulle behöva?

Jag brukar nämligen ställa mig ganska långt bak i startfältet för att slippa bli trampad på hälarna i den första tjurrusningen. Den är inte lika påtaglig längre bak tycker jag.

Det innebär å andra sidan att jag ofta får springa förbi ganska många långsammare löpare under ett lopp. Det stör inte mig själv naturligtvis för i så fall hade jag ställt mig längre fram från början.

Men är det också ouppfostrat att springa om fler än man egentligen skulle behöva om man hade ställt sig mer "rätt" från början?

Det ska sägas att jag inte sprungit särskilt många lopp och undviker aktivt de stora loppen. Frågan är förstås mindre viktig ju färre som står på startlinjen.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#14
16 oktober 2012 kl 10:25
Gilla
Man kan ju samtidigt undra hur vissa tänker som anmäler sig i motionsklassen, ställer sig relativt långt bak i fållan och sedan försöker springa i 3:30-fart genom att knuffa och skrika sig fram. Det fanns gott om såna också på Hässelbyloppet. Så det slår väl åt båda håll...
1978 • Åkersberga
#15
16 oktober 2012 kl 10:32
Gilla
jag har nästan 30 kg plus men jag sprang munchen marathon i söndags! Stolt som en tupp :)
Men jag startade i sista startgrupp och jag höll höger så jag tror inte jag störde någon snabbare, jag vet att jag är långsam så jag håller alltid höger och ställer mig aldrig långt fram i min startgrupp.

ang trådens ämne vill jag tillägga att det vore kul om även vi som kommer i mål sist på lopp fick ta del av allt.
Det vill säga om alla löpare tog bara vad de har rätt till och inte mer.

På Hässelbyloppet har jag de senaste tre åren sprungit och när jag kommit till mål har flaskorna med sportdryck varit slut så jag fått nöja mig med vatten. Det är irriterande när man sen ser mängder med snabba löpare gå omkring med både två och tre flaskor var!!!

vad ger er rätt att ta dubbelt så mycket bara för att ni är snabbare i mål!?
då finns inget kvar till oss som kommer senare. Vi behöver energin och återhämtningen minst lika mycket!

jag har varit med om det vid flera lopp att dryck, bananer, energibars, bullar, kaffe, ja på nåt ställe till och med vatten tagit slut. och de stackars funktionärerna står där o säger tyvärr det är slut.. och så ser man alla dessa snabbisar stå o mumsa i mängder... det känns orättvist.

Vad jag vill säga är att man kan visa respekt åt alla håll.
om vi långsamma visar respekt åt er som vill snabbt förbi så kan ni snabba visa respekt mot oss som kommer sist genom att inte roffa åt er av allt bara för att det råkar finnas mycket när just ni kommer i mål.
1972 • Västra Frölunda
#16
16 oktober 2012 kl 10:41 Redigerad 16 oktober 2012 kl 10:43
Gilla
Ett exempel, blodomloppet i Göteborg.
Man har två klasser på femkilometerssträckan.
Över under respektive över ex 28 minuter.
Ändock ställer sig merparten av de startande i första startgrupp. LIte irriterande om du frågar mig när man stöter på folk som går efter bara 100 meter.

Jag håller alltså med trådstartaren, självseeda med förnuft. Fast sedan kan ju människor som är kraftiga även vara snabba så döm inte löparen efter storleken.

Att bara ta en av varje när man kommer i mål är givetvis det sunt förnuft.
1986 • Hjo
#17
16 oktober 2012 kl 11:20
Gilla
Jag har kanske inte varit den muntraste löparen i alla lopp jag sprungit. Speciellt inte de med självseedning. Som på Tjejmilen för ett par år sedan, jag ställde mig i 55 min fållan och hoppades ändå orka springa lite snabbare. Bredvid mig står ett gäng damer 50+ och jag hör hur de pratar om varför de står där de gör. (Kan tillägga att den fållan jag stod i var den första efter seedade löpare.) Damerna säger då att de inte alls tänkte springa utan gå och att de stod i den fållan för att de inte skulle komma i mål så sent.

Och det som Kenneth nämnde angående Blodomloppet gäller i allra högsta grad även Vårruset. Jag kände att jag kanske inte passade in i springa fort fållan men när det sår en dam i jeans med stavar i samma fålla så tyckte jag att mitt val va helt ok.

Om man inser sina begränsningar och använder sitt sunda förnuft så skulle det vara mycket roligare att springa lopp.

Dessutom så måste man respektera varandra!

Håll till höger om du känner dig trött, ska knyta skon eller vill hålla ett lägre tempo! Och använd inte hörlurar på lopp! Det är svårt att kommunicera med en löpare som inte hör vad man säger eller varnar då man springer förbi. Jag tycker det känns lite ego att springa lopp med lurar, då kan man lika gärna springa själv.
Mona M
1971 • Östersund
#18
16 oktober 2012 kl 11:27
Gilla
@Jenny
Ja blåbär är inte att förringa ;-)

Fast när jag fortsätter läsa i den här tråden så vet jag inte om jag VILL ställa upp i ett lopp.
Kommer det någon bakifrån som gormar och skäller för att jag är i vägen skulle nog min pepp pysa ur mig ganska fort.
Det låter ju inte alls skoj att ställa upp på sånt där.
Fast det kanske bara gäller större evenemang?
2006 • Alingsås
#19
16 oktober 2012 kl 11:41
Gilla
Mona, min bild är att stämningen överlag på loppen är väldigt god och att de allra flesta deltagare är både positiva och anpassar sig efter situationen.

Men sen finns det förstås alltid de som inte anpassar sig utan är universums nav i sina egna ögon oavsett situation. Och det finns alltid de som stör sig på trängsel oavsett om det är i ett lopp eller en shoppinggalleria i julhandeln.

Det betyder inte att alla är sådana. Tvärtom tycker jag som sagt att stämningen på alla lopp jag varit på har varit både positiv och faktiskt väldigt "artig".

Men ju mindre lopp, desto mindre trängsel förstås. Och ju mer folkfest desto större trängsel.

Personligen tycker jag att om man anmäler sig till folkfesten så får man ta det för vad det är. Det är svårt att vara ifred och springa sitt eget race och diktera villkoren om det är 25000 andra deltagare. Vill man verkligen persa kanske man ska söka sig till ett klubblopp med 50-100 deltagare istället. Folkfesten är ju mer folkfest och mindre tävling trots allt. Att bli förbannad på folk som ställer sig fel i startfållan på t.ex. blodmoloppet känns missriktat i mina ögon. Då är det nog den som blir förbannad som ställt sig i fel lopp snarare tycker jag.
1946 • Vallentuna
#20
16 oktober 2012 kl 11:42
Gilla
När min morbror på 1930-talet simmade något mästerskap över 5000m på Stockholms ström med mål vid stadshuset, lovades alla deltagare konjak när de kom i mål. Arne Borg vann, men när min morbror kom in som femma var konjaken slut....

(Vad det nu har med frågan att göra?)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.