Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 11293 visningar

Smärta längs hälsenan och svullen fot

Anna
1985 • Jönköping
#1
18 september 2012 - 11:52
Gilla 
Sedan jag började springa i barfotaskor har utsidan av min vänsterfot, framför och runt fotknölen svullnat upp. På senare tid har jag även fått ont i hälsenan. Vad göra åt detta? Oftast brukar det kännas bättre efter några kilometer och komma tillbaka efter löpturen.

Jag vill inte byta tillbaka till de gamla uppbygda skorna då mina knäproblem helt har försvunnit sedan jag bytte till de minimalistiska.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
18 september 2012 - 20:14
Gilla 
Jag tror det är överansträngning.
Be en Naprapat titta på det...min gissning är att dina vader (fram och baksida) är för svaga för distanserna du springer.
Då slits muskelfästena i fotleden.
Mikael Lind
1972 • Västra Frölunda
#3
18 september 2012 - 20:23
Gilla 
DIna problem med hälsenan är inte ovanliga.
Googla på öm hälsena och läs på. :)

Tåhävningar samt massera och kläm på det onda (så att det gör ännu ondare) så blir det bättre efter ett tag.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 september 2012 - 20:34
Gilla 
Att det känns bättre efter några kilometer beror bland annat på att kroppens egna endorfiner dövar smärtan då. Jag tror ocks det är överansträngning, hjälp av en naprapat tar dig fortare tillbaka till smärtfri löpning men du kan göra som Mikael säger medan du vänta på tid eller om du vill spara in pengarna.
Anna
1985 • Jönköping
#5
19 september 2012 - 08:26 Redigerad 19 september 2012 - 08:26
Gilla 
Tack för tipsen. Det låter fullt rimligt att jag är lite överansträngd. Jag får försöka hålla tillbaka och göra fotövningar oftare.
1952 • Varberg
#6
19 september 2012 - 08:32 Redigerad 19 september 2012 - 08:33
Gilla 
Låter som problem från peroneussenan/orna och sedan även hälsenan.
Besvär som kommer i samband med skobyte bör tas på allvar. Surt förstås att ha gjort felköp, men hellre acceptera det och inte förvärra en skada.
Nu vet jag inte hur svåra dina knäbesvär var och vad du hade för skor tidigare. Pronationskilar kan skapa problem från knän. Med väldämpade neutrala skor går det alldeles utmärkt att jobba in en bra löpteknik med stegisättning längre fram på foten.
....och som du skriver. Fotträning i olika former är viktigt för att förebygga problem.
Anna
1985 • Jönköping
#7
19 september 2012 - 09:19
Gilla 
De här skorna har i övrigt känts jättebra på fötterna. Jag tror helt enkelt att jag har gått för fort fram. (Från 800m till en mil på knappt 2 månader och lite för många löppass per vecka).

Jag hade skor med rejält pronationsstöd förut. Vad jag har förstått det blir pronationen för stor i neutrala skor om man redan pronerar mycket, så jag tror ändå att mer minimalistiska skor är bättre för mig.

Men det är klart: hjälper det inte att vila mer och göra fotövningar får jag väl överväga ett skobyte.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
19 september 2012 - 10:34 Redigerad 19 september 2012 - 10:38
Gilla 
Med byte från tjocka skor till minimalistiska brukar följa ett byte av löpsteg, om man inte bytt steg först. Ett nytt löpsteg kräver att man tränar upp de muskler det nya steget använder, annars får man överansträngningsskador. Det "klassiska" är att man byter från hällandning till mittfots/framfotslandning och då tar stötdämpningen med vadmusklerna och hälsenan. Går det för fort får man hälseneproblem, mycket vanligt då de flesta är ivriga, haft det själv.
Det verkar som om du fått andra problem först som kan ha samband med din pronation. Likväl är det med stor sannolikhet överansträngning som är orsaken.

Överansträngda hälsenor brukar man träna upp med excentriska tåhävningar, kan behöva lång rehabtid. (Låter ju konstigt att bota överansträngning med mera ansträngning men jag tolkar det som att man ger hög belastning under kort tid för att signalera till kroppen att bygga upp medan överansträngningen är måttlig belastning under lång tid.) Vad man gör för övningar för dina andra besvär vet jag inte men en naprapat eller sjukgymnast kan säkert hjälpa dig med det annars finns det rätt mycket på nätet ( www.rxfx.net har jag för mig har massor av övningar).

När det gäller skor håller jag delvis med Tage, man kan ha dämpning utan att använda skor med pronationskilar, styv sula, uppbyggd hålfot osv. Lätta skor utan klack men som ändå har en dämpad sula, exv Brooks Green Silence, Nike Lunaracer, Puma Roadracer (om man är lätt, den är mjuk) och en räcka andra.
Men du har visst både bytt skor/steg och ökat löpmängden ungefär samtidigt så det är inte konstigt att du blivit överansträngd. Föreslår att du bara springer så mycket du eventuellt kan göra utan smärta alls, springa med smärta brukar ge förvärrade problem. Under tiden tränar du upp vad du behöver med lämplig styrketräning. Ibland behövs annat också men det behöver nog ett proffs titta och klämma på för att ge bra besked om.

PS. Minimalistiska skor är i sig neutrala. Pronation är naturligt men förmodligen kan somliga ha för mycket av det. Min tro är att med rätt träning utan "tjafs" i skorna får man ett steg som kroppen är lämpad för men det kan ta tid. Springa lite barfota så ofta man kommer åt (bara lite i taget och självklart inte om det gör ont) tror jag är jättebra.
Anna
1985 • Jönköping
#9
19 september 2012 - 11:00
Gilla 
Tack för ett uttömmande svar. Jag började göra fotövningar innan och i samband med att jag bytte skor och löpsteg, men uppenbarligen inte tillräckligt mycket. Ska fortsätta med det och ta det lite lugnt med löpningen. (Även om det är svårt, själva löpningen känns jättebra i de här skorna)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.