Löpning Skador & Rehab 46 inlägg 16495 visningar

Uppgiven

Christian
1980 • Gävle
#1
4 april 2012 - 22:50
Gilla
Har under nästan ett år haft problem med min högerhäl. Enligt sjukgymnaster är det en inflammation i hälsenefästet, men man vet inte, har inte direkt högt förtroende för sjukvården i Sverige. Började hur som helst med en lätt smärta som jag kände av när jag satte ner foten i skon. Tänkte inte mer på det, men efter 4-5 veckor började jag känna av det i början av löprundorna, och i form av stelhet i hälen på morgonen. Gör inte direkt jätteont, jag kan springa utan problem iaf, men det är ju irriterande. Var till en idrottsläkare till att börja med, som visade någon stretchövning och excentriskta tåhävningar. Det körde jag redan innan så jag begav mig till sjukgymnasten som ville köra någon form av laserbehandling. Körde det 4-5 ggr, men det hjälpte inte överhuvudtaget. Fortsatte den excentriska träningen och stretchingen, men lade in en totalvila från löpningen på nästan 9 veckor. Stelheten på morgonen försvann ganska omgående, men kände ändå av det även om det var ytterst lite. Gick till en annan sjukgymnast där jag nu får stötvågsbehandling, ska gå på fjärde behandlingen i morgon. Efter 2:a behandlingen kändes det riktigt bra och jag tog upp löpningen igen, dock kortare sträckor, i lugnt tempo och med minst 3-4 dagars vila mellan passen. Har även fixat nya skor med mjuk hälkappa. Har känts bra tills i dag då jag är öm och stelheten är tillbaka, även om det fortfarande är bättre än innan vilan. Börjar bli ruskigt trött på detta. Är människan gjord för att sitta och dega i någon soffa, eller vad är det frågan om? Har haft benhinneinflammation och problem med ryggen innan, men det har jag fått ordning på. Känns som man ger upp snart. Någon som har erfarenhet av detta???
< < < 1 2 3 > > >
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#21
9 april 2012 kl 18:31
Gilla
Christian!
Den 23 Januari iår operarade jag min fot. Äntligen skulle min smärtande häl bli bra! :) Vad jag har LÄNGTAT efter mina löprundor! Har fått "spinna" och styrketräna istället för löpning sedan i somras pga av hälen.
Hälen ömmade kraftigt åt vänster utsida (vänster fot), hälsene fästet mycket större än den högra. Svårt att gå på morgonen och då man suttit stilla.
Kan meddela, så här 11 veckor efter operationen, då man mejslade bort ben, lossade den fastvuxna hälsenan och tog bort den inflammerade slemsäcken...att jag är PRECIS lika dålig i foten som innan operationen! Nu har jag ett daggmask liknade ärr, som skaver duktigt och de 6 första veckorna kunde jag inte ha "normala" skor. Jag hoppas på att få en tid för återbesök, och har jag TUR kommer jag få en tid i MAJ! Troligen är det slemsäcken som har kommit tilbaka (återbildas efter 6-8veckor) och blivit inflammerad.
Det jag vill säga: Vänta med operation, det måste var den ABSOLUTA utvägen. Har sedan dagen innan operationen inte kunnat träna mer än mina rehab övningar!!!
(Har inlägg i skorna, men det gör varken från eller till....)
Ann Svensson
1965 • Göteborg
#22
9 april 2012 kl 18:38
Gilla
Har själv haft problem med Hälsporre (Plantar fasciit). Blev ordinerad vila och sjukgymnastik.. hur det nu kan gå ihop.. av läkaren på vårdcentralen. Provade sjukgymnastik men utan resultat och blev istället tipsad om stötvågsbehandling. Fyra behandlingar och sen var det borta och har inte kommit igen. Så om du har möjlighet tycker jag du skall ta kontakt med en klinik som utför stötvåg och höra vad de säger.
Christian
1980 • Gävle
#23
9 april 2012 kl 22:39
Gilla
Åsa:

Låter inget roligt alls med din häl, lider med dig. Man vet ju hur det känns när man bara vill ut och springa och inte kan det. Dina problem påminner mycket om mina enligt din beskrivning. Har du fått någon kortisonspruta? Går på stötvåg nu och om inte det hjälper, vill min sjukgymnast injicera kortison. Tack för varningen om operation! Är bra att veta om. Hoppas du får en tid så fort som möjligt, så du blir av med dina problem. Lycka till!
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#24
10 april 2012 kl 17:04
Gilla
Tack Christian! Tro det eller ej, men jag har fått en tid till på torsdag!
Troligen också en cortison spruta, ska meddela hur det blir.
Vet inte hur lång tid efter man märker effekten av sprutan.
Återkommer med mer info.
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#25
10 april 2012 kl 21:23
Gilla
En lite fråga Christian, vilka skor löptränar du i?
Läste ett gammalt inlägg (tror att det var från 2008)
Där en man med liknande hälproblem sprang i Asics Kayano, vilket jag också gjort de två senaste åren. Är mest lite nyfiken....
Upplever dock inget problem med skorna, kanske var det bara ett sammanträffande.
Christian
1980 • Gävle
#26
10 april 2012 kl 23:10
Gilla
Har sprungit i ett par Adidas supernova sequence 3, och i ett till likadant par, fast i terrängmodell. Har gått över tiil en modell som heter Puma Fas 800, den har lite mjukare hälkappa. Har läst om många som är missnöjda med kvaliteten på just hälkappan i Asics modeller. Den slits tydligen väldigt fort. Vet inte om det beror på tryck, men kanske är värt att kolla upp. Hädanefter kommer jag att ta bort plastbiten på alla skor jag köper, om jag nu blir bra vill säga. Bra att du fick tid så snabbt! Meddela gärna hur det går, det skulle uppskattas mycket. Lycka till också!
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#27
12 april 2012 kl 17:59
Gilla
Christian,
Har idag fått min Cortisonspruta! Men man upptäckte också att en bit av hälbenet "retar" slemsäcken. Troligtvis därför som den är inflammerad igen.Tycker verkligen att du skall testa cortison spruta, effekt märks inom en vecka. Det är värt att prova innan en ev. operation.
Operationen gör att man blir lite invalid, och det TAR tid att "komma tillbaka". Mitt problem med hälen kommer nog från att jag skadade mitt högerknä och har på så sätt belastat vänster fot fel.
Tur att du inte springer i Asics Kayano, hade ju varit lite för många sammanträffande. Även om jag ev. får gå igenom en operation till, så gör jag det. Bara jag blir bra och kan börja träna igen.
Lycka till Christian!
Christian
1980 • Gävle
#28
12 april 2012 kl 23:40
Gilla
Åsa
Var på min femte stötvågsbehandling i dag. Nu är det paus från behandlingarna under 3 veckor. Sedan är det återbesök med utvärdering. Om det inte blivit bra då, så blir det en sista behandling. Om den också skulle visa sig verkningslös, så blir det tydligen spruta. Det konstiga är att det inte är någon som vet vad det är jag lider av. Hur gjordes din operation? Sövd eller lokalbedövning? Hoppas sprutan ger effekt på dig,och som sagt, berätta gärna hur det artar sig... Good luck!!!
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#29
18 april 2012 kl 08:24
Gilla
Hej Christian

Fick som sagt sprutan i förra veckan, känner en marginell skillnad. Jag har dock börjat promenera eftersom det "stilla" livet gör mig knäpp...! :)
I Halmstad har vi en ortoped klinik där ortopederna är jätte duktiga på idrottsskador, en "vanlig" husläkare förstår INTE vad det är. Var hos husläkaren i somras och hon förklarade att den förstorade hälen var svullnad. Jag påpekade att det är ju STENHÅRT! men nej, det är svullnad. Det är ju knappast en "svullnad, man mejslat bort! :)
För mig är det helt klart slemsäcken på utsidan av foten som gör ont, vilket säkert beror på pålagringen av mitt hälben pga av hälseneinflammationen. (Som jag har fattat det) Under operationen var jag sövd, och det är jag tacksam över!
Nu är jag uppsatt på en ny operationstid, och jag hoppas att det skall bli bra nu.
Jag hoppas att din stötvågsbehandling skall ge effekt, så att du slipper att bli opererad. Som sagt berätta gärna hur det går!
1970 • Lerum
#30
18 april 2012 kl 09:02
Gilla
Shit vad ni skriver mkt, jag har ärligt inte läst allt utan vill bara berätta ur jag blev av med mina hälsenesmärtor.

Morgonen efter träning kunde jag knappt gå annat än på hälarna om man skulle på toa eller till ungarnas rum när de ropade.
Fick börja med att ligga i sängen och göra tåhävningar helt utan belastning.

Efter en hel dag på jobbet med lite promenader kunde jag ändå köra träning men inte varje dag utan snarare varannan.

Efter en massage där vaderna ingick var det ett helt nytt uppvaknande och jag fick en stark koppling mellan hälsenesmärta och stel vad. Började massera vaden själv, även smörja in olika linnement. På toppen av allt började jag genomföra alla mina pass med kompressionsstrumpor.

Nu är jag nästan helt utan smärtor, bara efter höga belastningar som intervaller blir vaden för-stel,och jag kör inte regelbundet med tåhävningar (fy fy)

Kanske kan det hjälpa någon ?
Christian
1980 • Gävle
#31
19 april 2012 kl 00:43
Gilla
Hej Åsa!

Vad tråkigt att inte sprutan verkar fungera för dig, men dom kanske inte träffade rätt? Jag blir bra av stötvågsbehandlingen, men problemen kommer tillbaka ändå efter ett tag, så det blir nog sprutan för mig snart också. Jag tror iaf att vi lider av samma sak. Har också en stenhård pålagring... Hoppas din 2:a operation blir mer lyckad, ligger säkert under kniven snart jag med tyvärr :(

Anders: Hade du ont i fästet, eller i själva senan?
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#32
19 april 2012 kl 06:52
Gilla
Christian, skönt att det är någon som "lyssnar"! Nämner jag ordet häl här hemma eller på jobbet, "stönar" alla! :)
Vad skönt att stötvågsbehandlingen funkar! Får du bekosta den själv? Under hur lång tid hjälper det? Gör det ont?
Avvakta operation om du kan, det är en låååååååång väg tillbaka!
Christian
1980 • Gävle
#33
19 april 2012 kl 10:46
Gilla
Ha ha, ja det är inte många som är intresserade av hälar, det har jag också märkt av. Behandlingen kostar 100:- per gång, men nu har man fått frikort efter alla besök hos sjukgymnaster. Känner inte av hälen på på 7-8 dagar efter en behandling, men sen kommer det sakta tillbaka. Har lite fobi för operationer också så det ska undvikas in i det sista :)
1952 • Varberg
#34
19 april 2012 kl 10:51
Gilla
@ Christian: Rätt - oskuret är oftast bäst.
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#35
25 april 2012 kl 22:24
Gilla
Nyopererad! Fått ett nytt ärr på utsidan av foten (tidigare insidan).
Men nu ska det bli bra! Mådde inte ens illa efter narkosen, så det känns bara bra!
Återbesök om ca 8 veckor! Ska rapportera!
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#36
15 juli 2012 kl 13:26
Gilla
Hej Christian,
Nu har det gått MÅNGA veckor....sedan jag blev opererad. Var även på röntgen dagen innan midsommar. Har precis fått börja ut och gå, gör mina övningar varje dag Jag är fortfarande öm i hälbenet, enligt läkaren är det för att man har mejlsat bort en massa ben. Känns som jag har ett ärr på hälsenan som "kuggar" när man ex. trycker ner kopplingen i bilen eller ställer sig på tå för att nå. (är liten! :) )Vilket förklarars "skall försvinna när det har läkt".
Enligt sjukgymnasten kommer det att ta TID! Ärligt så tror jag inte att jag kommer att kunna jogga i den utstäckning jag gjort tidigare. Funderar på hur man kan få denna benpålagring, vilket jag måste tänka på att fråga vid tillfälle. Som jag känner det nu, så är det gott att bli av med den inflammerade slemsäcken, men för övrigt känner jag inte att det är så stor skillnad i foten. Är stel i hälsenan, vilket känns när man skall gå ner för trappor osh dyl. Stretchar så fort jag känner att det stramar. Måste hålla med Tage på något sätt "Oskuret är oftast bäst" ! Får väl rapportera vidare om ett halvår/år för att veta hur operationerna gått. Tyvärr är det så att ärren sitter precis vid sko kanten, vilket medför att det ibland skaver av skorna också. Hoppas att du är bra i din häl vid detta laget Christian. Min tröst i det hela är att jag är iallafall opererad av läkare som kan idrottskador och fötter och är en av sveriges bästa ortopesjukhus! Ha en skön sommar!
Christian
1980 • Gävle
#37
16 juli 2012 kl 20:15
Gilla
Hej Åsa!

Tack för rapporten!
Lider verkligen med dig! Vad för typ av övningar gör du? Operationen låter mindre rolig, men förhoppningsvis visar den sig kanske vara lyckad. Jag är bättre i min häl och känner inte av den så jättemycket. Gör sig påmind dagen efter ett löppass, men försvinner dagen efter det. Har ju dock benpålagring jag med så... Ska troligen på magnetröntgen om någon vecka, låter det som, och med en efterföljande injektion. Är inte kortison tydligen! Ska göra allt för att slippa operation iaf. Berätta gärna vidare ju längre du kommer i din återhämtning, och lycka till nu!!!
Åsa Persson
1971 • Halmstad
#38
16 juli 2012 kl 20:43
Gilla
Hej Christian!
Övningarna är stretch övningar för hälen. Lite balansövningar, pga att jag har ingen balans på vänster sidan. (opererade foten)
Lite bål övningar och lite ben övningar med gummiband för mitt knä.
Tåhävningar får jag inte göra, och inte belasta foten för mycket.
Jag har promenerat varje morgon i ca 10dagar i följd, längst ca 3km men vissa dagar har jag ont och går bara i ca 15 minuter.
Men så som jag känner idag, är det som när det började göra ont efter löprundorna. Första stegen efter man gått upp på morgonen eller suttit en stund....hasar jag benet efter mig eller haltar kraftigt.
Lycka till med din MR, skulle vara intressant att veta varför man får benpålagringar.
Är glad över att min sjukgymnast och läkare jobbar i samma hus våningarna under varandra och kan lätt diskutera och hjälpa mig.
Så det lär nog bli ett läkarbesök i höst. Blev lite fundersam när jag läste ett inlägg här på jogg.se om en som hade ont i båda hälsenorna och springer i samma skor som jag gjort.....
Men jag har "bara" ont i en, så det är nog återigen en tillfällighet.
Lycka till Christian!
Vi hörs!!!

Åsa Persson
1971 • Halmstad
#39
11 januari 2013 kl 17:51
Gilla
Hej Christian
Hur går det med hälen? Vad det en sklerosering av hälsenan du gjorde?
Hoppas att du är bättre. Jag väntar dock på min tredje operation, och denna gång kommer det att bli bra. Så till sommaren skall jag kunna springa mina rundor utan smärta!
Christian
1980 • Gävle
#40
11 januari 2013 kl 20:32
Gilla
Hej!
Roligt att höra att du kommer att bli bra! Imponerad av din vilja! För min del verkar som om att jag får leva med min häl. Var till ortopeden på Gävle sjukhus i November, som föreslog en operation utan att ens röntga området. Han ville "kapa" av hälen och menade att löpträning efter det var bara att glömma. Tackade naturligtvis nej och enligt honom så finns det inget annat sätt än operation. Mitt förtroende för sjukvården fick sig ännu en törn. Av någon anledning vägrar dom mig röntgen. Vet ej varför, men det kostar väl om det är magnetröntgen, och det ska väl inte en skattebetalare som mig få tillgång till :) Så sen i höstas kör jag löpträning för fullt. Det verkar som om att det inte blir värre i alla fall och så länge det inte blir det, så får det gå ändå.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.