Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 16737 visningar

Ryggskott

Mikael C
1971 • Lund
#1
14 juni 2012 - 20:35
Gilla
Någonting hände i ländryggen vid ett mindre lyft häromdagen. Har haft det förr även om det var många år sedan nu. Ganska rörlig så här 48 timmar senare men det sticker fortfarande till ordentligt i ryggslutet när jag 'hamnar i fel läge' och då ramlar jag nästan omkull. Har inte sprungit jättelänge och ökat från mina normala rundor på 7-10 km till 15 km senast, men tror inte det är förklaringen eftersom den längden kändes lätt.

Men vad göra nu? Känns bättre när jag stretchar och gör lite ryggövningar, men när kan man börja springa? Antar att jag måste börja träna rygg... Nya skor kanske?

Lyssnar gärna på tips från någon som haft liknande problem.
1975 • Malmö
#2
14 juni 2012 kl 21:26
Gilla
Jag hade ett rejält ryggskott i början på april (många besök hos kiropraktor behövdes), och efter två veckor av vila och stretch var jag less på att vara en svagis, så jag gick till gymet. Där gjorde jag 10 lätta knäböj och tre bicepscurl och vips, så kraschade ryggen igen. Jag höll inte på att ta mig hem. Min kiropraktor var måttligt nöjd med min taktik kan jag väl säga...

Det hela slutade med att jag nu har en pilatesboll som jag kör rygglyft och magövningar på. Jag sitter även på den när jag kör hantelövningar för armar och axlar. Jag kör yoga då och då - och tar det väldigt lugnt med löpningen. Jag springer, men så fort känner att jag börjar bli trött och ouppmärksam är det dags att sluta - för att förhindra att jag inte orkar hålla emot med core-muskulaturen. En disk som mer eller mindre har ploppat ut ur sitt trygga bo har en tendens att göra det mycket lättare när det väl hänt en gång (se bara mitt gym-exempel ovan). Med stark core så bör det hända mer sällan.

Lite länkar: http://www.spinalbalans.se/Träningviddiskskada/tabid/129/Default.aspx
http://www.buzzle.com/articles/stretches-for-lower-back-pain.html
http://www.buzzle.com/articles/strengthening-lower-back-muscles.html

kolla också upp mackenzie-övningar, böj och stretch.

Nu har det gått mer än 2 månader sedan jag blev liggande på hallgolvet och jag känner fortfarande av ryggskottet. Från början var det yxor som högg i nerverna, sedan, knivar, sen nålstick, myggbett och nu pirrar det lite när jag blir för trött. Skumpiga bussar är inte poppis. För långa promenader gör mig trött. Men löpning där jag tänker på hållningen funkar. Man måste ju rensa huvudet.
Jonas Julin
1966 • Örebro
#3
14 juni 2012 kl 22:00
Gilla
Hade ett rejält ryggskott i april och jag använde kryckor för att avlasta ryggslutet och för att fortfarande kunna hålla kroppen i rörelse. Det är min erfarenhet av tidigare ryggskott att inte bli stilla utan att direkt ha kroppen i rörelse hur besvärligt det än är. Beror väl individuellt på vad den direkta orsaken är, men för mig är omedelbar rörelse bästa för att bli av med problemet fort. Vid ett tillfälle för några år sen blev jag liggande ett par timmar innan jag vågade mig igång att röra mig. Det tog säkert 2-3 månader innan alla känninngar var borta. Nu i aprill började jag gå och hålla mig i rörelse direkt första dagarna med kryckor som stöd. Var också på en behandling hos sjukggymnast som körde med TENS och drog också försiktigt ut ryggen. Alla symtom borta på en vecka och jag kunde börja småspringa igen. Att sitta på en kudde kan också vara bra. blir lite "jullrigt" och håller då ryggen i rörelse även när man sitter.
Mikael C
1971 • Lund
#4
14 juni 2012 kl 23:30
Gilla
Tack för svar, tips och länkar Maria. Det gäller att vara försiktig här alltså. Jag hoppas förstås på ett så kort uppehåll som möjligt. De tidigare gånger jag haft problemet har det försvunnit snabbt, inom två dagar, men då har jag inte tränat på samma sätt som nu. Känns lite mer denna gång så det blir till att träna försiktigt. Håller med dig Jonas. Jag upplever också att det känns mycket mindre så snart man är igång med något. Kanske ett besök hos sjukgymnast är en bra investering i detta läge.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
15 juni 2012 kl 09:59
Gilla
Ont i ländrygg har jag ofta haft.
Beror precis som ovan påpekas på svaga muskler MEN...
det kan också ha sin orsak i obalans i ben och övre rygg muskler som gör att ländryggen måste jobba mer än den behöver.
Själv har jag haft svaga baksidor på låren vilke tlett till att rumpan/piriformis får jobba hårdare. När dom börjar tackla av så drabbas ländryggen direkt. Ont och låsning men det brukar gå över på några dagar om jag stretchar lår och piriformis.
Gå gärna till en Naprapat eller liknande som kan titta lite på vad ditt problem egentligen beror på. Sannolikt ser du just nu bara symptomet.
Ps. oftast kan jag faktiskt springa, trots att ryggen inte är hundra procent bra :-)
1952 • Varberg
#6
15 juni 2012 kl 11:32
Gilla
Ofta är det den muskulära krampen som är mest smärtsam. Jag har ett lite envist smärttillstånd i nedre bröstryggen som sannolikt beror på en sträckning/bristning i intercostalmuskulaturen (revbenspjället) orsakat av en annan idrott. Satte pers på en ny 15 km-sträcka i måndags då jag kände av smärtan lite under loppet, men inte så att det hindrade. 20 minuter efter loppet slog krampen till oerhört smärtsamt och jag kunde knappt förflytta mig. Släppte gradvis under 3 timmar och sedan som vanligt. Vill inte ha loppet ogjort, men vill inte ha tillbaka krampen heller så taktiken nu är att springa kortare distans i lugnare tempo och sedan träningscykel som verkar få ryggmuskulaturen att slappna av.
Mikael C
1971 • Lund
#7
15 juni 2012 kl 16:49
Gilla
Hej Anders,
Jag ska gå och kolla upp det. För det släpper inte som det brukar och dessutom får jag en intensiv stickande smärta långt ned i ryggen till och från som gör att jag knappt kan stå på benen. Det märkliga är att i perioder om en timma eller två så är det nästan så jag tror att det gått över. Märkligt att det skiftar så. Jag stretchar och grejar och det hjälper, men jag vill vara säker på att jag inte tränar fel. Så får det bli.

Ps. Maria, Mckenziemetoden verkar vara något för mig, men denna rörelse gör ibland mer ont än om jag böjer mig framåt. Märkligt.
1975 • Malmö
#8
15 juni 2012 kl 18:09
Gilla
Mikael - mckenzie gjorde sjukt ont på mig till en början, men det lättade ganska snart. Först förstod jag dock inte alls hur jag skulle kunna utföra bakåtböjandet eftersom det knappt gick att röra ländryggen. Men traggla på. Det blir bättre. Alla rörelser åt alla möjliga håll med höfterna är också bra för cirkulationen i området. Jag satt ofta på min pilatesboll och bara vickade fram och tillbaka.

Håller så klart med er andra om att det är bra med rörelse direkt efter den mest akuta smärtan är borta. Jag kanske gav sken av att jag bara har legat stilla sen april, men så var inte fallet. Det fick bara bli en drastisk nedtrappning av häftiga rörelser. Jag älskar tex terränglöpning men litar inte på ryggen/bålstabiliteten ännu för att våga ge mig ut på trixiga stigar.

Och Anders Näslund, du har verkligen en poäng i att man troligen bara känner symtomen av något annan svaghet när man får ryggskott. På mig knäckte kiropraktorn nacken för att jag hade låsningar där som gjorde att jag inte kunde använda min maximala kraft. Kiropraktorn beskrev mig som en dimrad 100W-lampa. Jag hade egentligen den muskulära kraften - men kunde inte få ut den eftersom låsningarna i nacken blockerade "ledningarna" mellan hjärna och muskler. Nåt ditåt. Det lät som hokuspokus från början, men ju mer hon knäckte desto starkare blev jag (för att kraften släpptes "fri").
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#9
15 juni 2012 kl 21:17
Gilla
Visst är det härligt med människokroppen!!
Allt hänger ihop :-)
Inte så konstig egentligen, ryggraden går ju nedifrån och upp och är böjd. Böj till höger där uppe och det sticker iväg till vänster där nere.
Någon genomgång ibland hos Naprapat eller liknande är, åtminstone för min del, extremt välgörande.
Men jag är ju lite äldre än er :-)
Johanna Linde
1987 • Essunga
#10
16 juni 2012 kl 21:50
Gilla
Jag snubblade under ett skogspass i april och fick ryggskott. Detta var värre än alla jag haft tidigare (var fem år sedan sist) Jag vilade från löpningen i 10 dagar, besökte sjukgymnast ca 2 ggr/vecka i tre veckor och sysslade mest med korta promenader (1km åt gången) och magliggande i en dryg vecka. Men efter tio dagars vila orkade jag inte vila från löpningen längre så jag sprang 4,5 km utan problem! Efter det var det bästa att springa, det var då det gjorde minst ont. Det tog ca 3 veckor att bli hyffsat symptomfri. Lycka till!
Mikael C
1971 • Lund
#11
17 juni 2012 kl 09:49
Gilla
Nu har det gått fem dygn sedan ryggskottet och alla akuta smärtor är borta! :)
Det stramar fortfarande en del men jag har kunnat sova utan problem och kan gå upp och ned i trappan här hemma utan problem. Ska fortsätta mina stretchövningar och försöker sannolikt jogga en kilometer senare i kommande vecka för att känna hur det känns. Från och med nu ska jag köra någon form av program för att stärka rygg. Fram med pilatesbollen alltså!
Tack för tips och kommentarer.
Mikael C
1971 • Lund
#12
4 juli 2012 kl 09:27
Gilla
Bara en follow-up:
Nu har det gått omkring tre veckor sedan ryggskottet och jag har gjort ett par rundor igen! Jag började med 2 km redan efter 5-6 dagar. Ökade sen till 3 och 4 km, och denna vecka 7 och 10 km. Det har alltså gått snabbt att komma tillbaka. Stretchar och tränar lite magmuskler för att förebygga framtida problem, men jag är inte säker på hur mkt det faktiskt förebygger, har ju haft ryggproblem tidigare och det kan vara andra saker som ställer till det. Nåväl, tack för tipsen tidigare!
1952 • Varberg
#13
4 juli 2012 kl 10:09
Gilla
@Mikael: Jag tror coreträning har stor betydelse för att förebygga problem. Klart det finns underliggande orsaker från facettleder, diskar mm, men träningen ger ett skydd. Har själv köpt en träningsmatta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.