Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 13655 visningar

ryggprobelm - ryggskott??

Lisa Wahman
1974 • Örebro
#1
13 februari 2012 - 13:31
Gilla
Hej alla!
Efter en höst med sporadisk löpträning pga olika virus å annat elände är jag äntligen igång igen! Löpningen börjar kännas bra och jag börjar hitta tillbaka till mina vanliga nivåer. Då händer följande:

Två lättare pass med efterföljande styrketräning (intensivt bål) förra veckan. Efter det senaste en molande värk och extrem trötthetskänsla i ländryggen. Trodde först på rejäl träningsvärk, men under helgen har smärtan eskalerat för att i dag resultera i att jag knappt kan röra mig. Smärtan strålar ner över rumpan och baksida lår ibland. Under gårdagen hoppade jag planerat långpass och ersatte med rask promenad. Som så ofta känns det mindre då muskulaturen blir varm. Så vad göra? LÄttare träning förstår jag ju att det borde vara gynnsamt...Och gärna tips på smärtlindring för Er som är vana vid liknande besvär. Bör tilläggas att detta är första gången i livet jag har känning i ryggen...
Tack på förhand!
< < < 1 2 > > >
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#2
13 februari 2012 kl 16:35
Gilla
Låter som falsk ichias... går att lösa med hjälp av stretching. sök på youtube aller annat ställe för att se övningar.

hoppas detta hjälper!
1968 • Bonässund
#3
13 februari 2012 kl 17:12
Gilla
Jag har haft samma problem som du i snart ett år. Mitt råd till dig är att strecha, framförallt rumpan och höftböjarna men även framsidan lår. Ett bra sätt att strecha ut svanken är att ligga på golvet och lägga fötterna på en stol och ligga så ett längre tag, jag brukar passa på att göra det när jag ser på tv. Jag känner av ryggen direkt om jag slarvar med strechingen. Jag fick rådet att träna dom inre magmusklerna, är du svag där kan det leda till ryggproblem.
Jag har även varit hos en naprapat som konstaterade att mina ben var olika långa och det var ett resultat av bäckenvridning som i sin tur var ett resultat av att jag slarvat med att strecha. Om du ska välja att gå en naprapat eller kiroparktiker så spelar det nog mindre roll, skillnaden som jag fått det förklarat är att kiropraktikern bryter och bänder direkt medan naprapaten jobbar mer med musklerna innan han bryter och bänder.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#4
13 februari 2012 kl 17:50
Gilla
Tack för alla tips! Pratade med en sjukgymnast idag som ändå trodde på ryggskott. Även hon tipsade om "90-graders stretchen med stol" för att få ryggmuskulaturen att sluta krampa så det ska jag absolut testa. Frågan är nog om jag kommer ur sängen i morgon.... Tackar högre makter för min vetevärmare :)
Magnus Larsson
1982 • Göteborg
#5
13 februari 2012 kl 18:33
Gilla
Hej Lisa.
Jag har haft en del problem med min rygg och innan du vet exakt vad för problem du har skulle jag personligen inte rekommendera dig att stretcha.
I mitt fall har jag felbelastat diskarna (suttit felaktigt, dålig hållning) vilket resulterar i att diskarna hamnar i fel läge.

Skulle jag böja mig framåt och stretcha baksida lårmuskel skulle jag belasta diskarna i fel håll ytterligare vilket bara skulle göra det hela värre vilket i slutändan kan leda till diskbråck. I mitt fall gäller det alltså att ligga på magen och lyfta ryggen vilket gör att diskarna hamnar i sitt rätta läge TROTS att mina lårmuskler också är förkorta och skulle behöva en ordentlig uttöjning (enligt min kiropraktor/naprapat/sjukgymnast).

Innan du vet exakt hur det ligger till för din tycker jag inte du ska belasta diskarna i onödan. Gå till en kiropraktor som kan kontrollera din rygg.

Har du väldigt ont i ryggen när du ska sova kan jag rekommendera att antingen ha en kudde under benen för att diskarna skall hamna i neutralt läge eller så kan det vara skönt att ligga i fosterställning.

Jag vill inte få det att låta som att det kan vara det ena eller det andra utan att innan du verkligen vet varför det gör ont inte göra något som kan göra det hela värre. Hoppas det känns bättre snart.
mvh
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#6
14 februari 2012 kl 12:02
Gilla
Exakt det här fick jag i förra veckan. Nu har det värsta släppt, men känner fortfarande av lite grann, framför allt i höften. Ska till naprapat senare idag.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#7
14 februari 2012 kl 13:06
Gilla
Visst är det hemskt Malin? Värme tycks vara det enda som hjälper. Även jag har nu bokat tid hos naprapat, tyvärr inte förrän torsdag... Gissar att det bara är att stå ut :( Smärtan är värre idag. Krya på dig!
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#8
14 februari 2012 kl 22:07
Gilla
Bra att du tar dig iväg till någon så du får hjälp.
Jag har också av och till i livet haft stora problem med ländryggen, känner igen mig i Hans beskrivning ovan.

Bara en liten parantes...ryggskott är inget "eget" problem i sig utan bara en låsning i muskulaturen i ryggen.
Det kan du få av många olika skäl, en del uppradade ovan.
Så stretch hjälper definitivt mot "ryggskott".
Däremot inte mot problem med diskar i ryggen, men det reder en naprapat eller chiropraktor ut på en gång.
Magnus Larsson
1982 • Göteborg
#9
15 februari 2012 kl 07:32
Gilla
@Anders, absolut kan stretch hjälpa mot ryggskott. Jag menade bara att det är bra att försäkra sig om att det verkligen "bara" är just det.

Själv stretchade jag baksida lår dagligen eftersom det hade varit det som orsakat mitt ryggproblem tidigare men tyvärr gjorde det bara problemet än värre denna gången.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#10
15 februari 2012 kl 07:37
Gilla
Tack det låter betryggande! Inser att det hela borde vara löprelaterat eftersom jag under hösten även haft problem med en ömmande höft. Hoppas på lite bra tips å råd kring om det ska stretchas eller inte och isf på vilket sätt. @ Johan: Blir lite full i skratt "sätt dig på golvet..." I wish! Dit ner kommer jag absolut inte ;) Å kommer jag ner garanterar jag att jag blir kvar därnere. He he. Har ingen erfarenhet kring att välja det ena ller andra (läs kiropraktor el naprapat) men "knäckandet" känns på nåt vis lite onaturligt... Hoppas på det bästa!
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#11
15 februari 2012 kl 07:39
Gilla
@ magnus: Tusen tack för tipset om kudden! Tack vare det har jag sovit gott i natt!
1952 • Varberg
#12
15 februari 2012 kl 09:17
Gilla
@Lisa: Ser att du tränade intensivt bål före. Gjorde själv lite nya övningar inspirerat av core-artiklarna t ex sidoplankan och har nu också rejäl kramp i nedre ryggmuskulaturen. Det är ju krampen i muskulaturen som är det smärtsamma medan själva orsaken kan vara ganska liten. Ibland kan man hitta något att trycka till och få det att släppa snabbt.Tränar normalt styrka och rygg som bas, men det blev lite nya coreövningar. Lite intressant om fler fått besvär som kan hänföras till det.
Jobbar nu med att få muskelkrampen att släppa. Johan: Menar du att man ska ligga med ryggen på govet och benen upp på väggen?
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#13
15 februari 2012 kl 12:56
Gilla
@Lisa:
Jag fick diagnos "snett bäcken". (Mitt högra ben var 1 cm kortare än det andra). Efter knäckande och stretch-övningar är jag rakare och ska fortsätta töja/stretcha framför allt sätesmuskulaturen hemma enligt ordination.

Däremot var det inga restriktioner vad gäller löpningen. Det var bara att fortsätta "som vanligt".

Ska dit på återbesök på tisdag för att se så att jag håller mig rak/are). :)
Lycka till på torsdag!
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#14
15 februari 2012 kl 15:38
Gilla
@Malin: Skönt! Gott att veta vad det är och få klartecken till löpning.
Lycka till!
1952 • Varberg
#15
15 februari 2012 kl 15:58
Gilla
Tack Johan. Ska testa den ryggstretchen. Sedan kan det inte vara något kvar i kroppen som jag inte stretchar :-))
1981 • Mölndal
#16
16 februari 2012 kl 11:39
Gilla
Vill tillägga att "stretching" visst kan hjälpa med diskarna i ryggen, med den s.k McKenzie-metoden som ett flertal sjukgymnaster och även andra paramedicinare använder. Med hjälp av McKenzie kan man egenbehandla sig vid alla vanliga "ryggskott".
1952 • Varberg
#17
16 februari 2012 kl 12:54
Gilla
Där finns så många olika orsaker till "ryggskott" och dessbättre är det oftast inte diskprolapser. Den lokala smärtan i ryggen som kan göra en helt invalidiserad beror ju oftast på muskelkrampen. Därför kan man ju också påverka den så kraftigt på olika sätt.
Hursomhelst 9,3 km nu i bra tempo - Lycka :-))
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#18
16 februari 2012 kl 19:02
Gilla
Då har jag äntligen fått lite hjälp. En rejäl "låsning" i nedre ryggmuskulaturen/höften. Naprapaten var förvånad att inte benen vek sig på mig... Kräver återbesök för att "få loss" ordentligt, å gjorde vansinnigt ont kan jag meddela. Hon trodde på monoton träning under längre tid samt överansträngning och dålig stretch. Ev kan det också ha påverkat att jag bytt från neutrala skor till skor m pronationsstöd.
Skönt att veta vad det är och hur jag förhoppningsvis kan bli av med eländet.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#19
20 februari 2012 kl 14:53
Gilla
Tar upp tråden igen... Har fortfarande vansinnigt ont och känns inte som om det blivit bättre... Ska tillbaka på onsdag som sagt och får väl höra då. I annat fall mottages tips om vad göra...? Känns avlägset att springa även om det lättar lite då muskulaturen är varm. HJÄLP! :(
1952 • Varberg
#20
20 februari 2012 kl 16:13
Gilla
Lisa: Allmännt råd är att hålla dig i rörelse och undvika att sitta längre tider om du kan. Krya på dig och berätta hur det går.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.