Löpning Skador & Rehab 30 inlägg 4881 visningar

träningsupplägg till sth-maraton pga knäproblem

Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#1
4 maj 2008 - 15:03
Gilla
Behöver lite goda råd! Tränar till Sth-Maran (4-timmars) och har problem med höger knä. Troligen löparknä.

Hur ska jag lämpligast träna fram till 31/5? Vill inte tappa formen om möjligt, men självklart är det ännu värre att tvingas bryta.:-(

Ska jag tex köra kortare pass? Vill ju gärna köra långpassen, då de ger så mycket.

Sprang 24km idag men då stretchade jag knät var 3:e km, smärtan försvinner då helt i ca 2km och kommer sedan tillbaka under 3:e km då jag stretchar igen osv. Tog mig runt 24km på detta vis, är öm i knät nu efter, men inte värre än de senaste veckorna. Smärtan förvärras inte direkt av sträckan utan är ganska konstant efter att den väl dyker upp efter ca 5km.

Springer på motionsslingor i skogen, tyvärr kuperat vilket förvärrar. Ska jag t ex byta till asfalt och försöka hitta flackare bana?

Stretchar itb-senan, sätet och knäna,kyler 3x20 minuter per dag, använder liniment. osv
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
4 maj 2008 kl 15:40
Gilla
Med tanke på att maran är ganska flack och på asfalt så är det bättre att du springer på asfalt om du får ont i kuperad terräng. Dessutom är det risk för skador om du bara springer på mjukare underlag med tanke på att asfalt är så mycket hårdare.

Du kommer ju inte få någon vidare tid på maran om du ska stanna stretcha var 3:e km.

Kanske kan ett värmeskydd hjälpa dig nu på träning (blir nog för varmt att springa med på maran)? http://www.runnersstore.se/Main/Articles.asp?ArtGrp=410

Jag skulle nog dra ned på kvarvarande långpass och inrikta mig på kortare distanser med högre tempo. Sista veckan skulle jag nog vila helt så att knät förhoppningsvis klarar hela maran.
csaba
1973 • Malmö
#3
4 maj 2008 kl 17:53
Gilla
jag hadde det problemet i början när jag var otränad.
fick ont i utsidan av knät (och då sprang jag som längst 20km), nu kan jag springa 40km och har inte ont. så jag tror att det försvinner med tiden. (fast du har ont om tid).

har du provat med styrketräning för knät. det hjälper.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#4
4 maj 2008 kl 18:23
Gilla
Hej Patrik,

Jag har samma problem som du, men troligen lite lindrigare. Dessutom springer vi ju i samma skog (Skrylle). Så här har i alla fall jag gjort:

Jag strök backträningen. Jag körde mycket stretch, lite Voltaren och minskade lite på intensiteten. Jag bytte ut några schysta kuperade rundor i Skrylle mot flackare asfaltsrundor mot Staffanstorp. Ett enormt nerköp som du förstår, du som känner till omgivningen. Knät blev dock helt klart bättre och jag körde ett långpass förra veckan utan känningar i knät.
I dag fick jag dock ett litet, men inte så farligt, bakslag på långpasset. Jag tror det beror på en kuperad tävling jag sprang i torsdags plus att jag körde intervall i Skrylles, rätt kuperade, 5 km spår i går.
För min del känner jag klart ett klart samband mellan kuperad terräng och löparknä.
Jag vet inte vilken runda du sprang i dag, men förra veckan sprang du 5 varv på 6 km rundan enligt din tränings dagbok. Kanske inte så bra för ett löparknä att nöta samma kuperade runda så många gånger?
Min lösning i det långa loppet är att stretcha itb, och och i det korta att köra mer på plan mark.
Hoppas det blir bättre i knät och lycka till!
/ Calle
Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#5
4 maj 2008 kl 18:46
Gilla
Calle: Idag 4 varv på skrylles 6km runda.
Du har helt rätt i att skylles spår är kuperade och kanske mår knäna bättre av att jag kör mot Staffanstorp (trots den "något" tråkiga miljön). Ska testa detta.

Backträning har jag strukit, men intervall på en plan sträcka tror jag nog kan funka.

Mikael: Jag har sådant skydd från rehband, hjälper en del men inte tillräckligt. Funderar över att prova "knee-strap" som vissa sidor tipsar om. Jag är nog också inne på att köra kortare distanser sista veckorna, men vill helst (mycket psykiskt också) köra ett pass till på 30km...

Bengt Marklund
1967 • Umeå
#6
5 maj 2008 kl 09:10
Gilla
Hej. jag hade löparknä hela förra hösten. Det som till slut fick det att försvinna tror jag var kombinationen av vila och stretchning. Grejen med stretchen var att jag fick råd av en kompis som är sjukgymnast att stretcha kall, då får man mycket bättre effekt. Provade inna dess allt möjligt med voltaren, kortisoninjektion m.m. Bra alternativ träning är gång (uppför). Jag körde uppför på löpband.
Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#7
5 maj 2008 kl 09:26
Gilla
vågar man stretcha kall? Jag är rädd att förvärra skadan då.

Voltaren tycker jag inte hjälper, men testar just nu liniment och det verkar ge viss lindring.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#8
5 maj 2008 kl 11:23
Gilla
Jag har inte testat liniment, så jag borde väl inte uttala mig om det, men i teorin borde det inte hjälpa:
Har du det som kallas löparknä så beror det på att itb-senan är för kort och därför skaver mot utsidan av knäet. Slemsäcken som ska underlätta denna rörelse kan då bli inflammerad. Så har jag i alla fall förstått saken. Liniment har en värmande effekt och borde väl inte minska inflammationen? Linimentet har kanske en positiv effekt på itb-senan?
Jag vet inte hur effektivt antiinflammatoriska salvor egentligen är, kanske det är bättre med tabletter. Salvor ska man egentligen smörja på flera ggr per dag under några dagars tid för att få rätt effekt. Det har jag alltid slarvat med, jag har kört punktinsatser vilket nog inte är effektivt.

Långvarig vila är ju inte så frestande så här nära S.M. Jag skulle trots det kosta på mig två eller tre dagars vila och sedan, om du inte har känningar vid vila eller då du går i trappor, dra igång försiktigt på plan mark. Självklart med stretchning.

Angående din önskan att köra ett till 30km pass: Du kan ju köra ex. 16 km löpning plus en timmes cykel. (Låter tråkigt)
2006 • Alingsås
#9
5 maj 2008 kl 15:44
Gilla
Även om ditt knäproblem blir bättre när du tänjer knät under träning tycker jag du ska vara försiktig med detta. Du är väldigt varm i kroppen mitt i de här långa passen, och musklerna medger mer stretching än vad som kanske egentligen är bra.
Glöm inte kringliggande muskelgrupper. Det kan ju t.ex. vara så att ditt knäproblem härstammar från en stel ländrygg eller ostrechad bak lika gärna.
Nu låter det iofs som att du har bra koll på vad du kan göra för att klara dig igenom passen.

Mitt råd är att du tar det lugnt i veckan med långpass. Kör flera kortare pass (typ 10k), med genomarbetande strechprogram. Något som funkat bra för mig är att kyla knät. Jogga ner nån k, stretcha, hoppa i duschen och kör på iskallt vatten på knän (och för min del fotleder).
Har nog aldrig läst någonstans att detta ska vara att rekommendera.... men det funkar för mig!

Skippa backträning, och var försiktig i nedförlöporna, gå hellre än att ska dig nu!

mvh
John Norrköping
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#10
5 maj 2008 kl 19:59
Gilla
Javisst vågar man stretcha kall. Prova så får du se. I länken nedan pratar man om stretching före träning. Jag stretchade också glutealmusklerna (baken) en del.
http://www.time-to-run.com/injuries/thebig5/runnersknee.htm

Finns även löparknätrådar här på forumet sedan tidigare här där det mesta avhandlats.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#11
5 maj 2008 kl 20:02
Gilla
Snarare den här länken, den förra rör inte "iliotibialsyndromet"
http://www.time-to-run.com/injuries/thebig5/itb.htm
csaba
1973 • Malmö
#12
5 maj 2008 kl 22:27
Gilla
förlåt jag slinker mellan med en fråga.
Patrik och Calle ni som springer mycket i Skrylle.
ligger det utanför Lund ? lätt att hitta dit ?
hur är banan ? längd ?

är trött på Bulltofta och Bokskogen, behöver lite omväxling.
Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#13
5 maj 2008 kl 23:10
Gilla
Csaba: Jättefina banor, finns lite olika slingor från 1-10km och även skåneleden på runt 21km. Ganska kuperat bitvis. Vacker natur. Mer info finner du här: http://www.skryllegarden.se/

Ligger mellan Dalby och S Sandby, lätt att hitta. Har du aldrig varit här så är det helt klart värt ett besök!

//Patrik
SuperGunnar
1983 • Lund
#14
6 maj 2008 kl 09:17 Redigerad 6 maj 2008 kl 09:18
Gilla
Backen på slutet av 10kmbanan är grym! :)
Jag planerar att köra lite gemensamma pass i Skrylle under sommaren, med samåkning ut & frukt och kaffe efteråt. Någon fler intresserad?
Blir vi många kör vi flera grupper beroende på hastighet...
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#15
6 maj 2008 kl 10:17
Gilla
SuperGunnar: Jag hakar gärna på gemensamma pass i Skrylle. Jag är ändå alltid i krokarna. Du kan väl skapa en ny tråd på forumet när det börjar dra i ihop sig?

Patrik: Ska för min del bege mig till en naprapat på fredag. Tänkte först vänta till efter Stockholm Marathon eftersom det inte är så akut för min del. Har nu tänkt om. Lika bra att kolla upp det direkt. Kanske någonting för dig?

Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#16
6 maj 2008 kl 10:35
Gilla
SuperGunnar: Bra idé. Jag hänger gärna på, hoppas du drar ihop en tråd när det börjar bli dags. Håller med om att backarna mellan 8 och 9 km är riktigt tuffa, här har jag uppnått maxpuls några gånger...

Calle: Kanske jag borde göra? Ska testa min knee-strap först och se om det märks någon skillnad. Har lite känning i knät av söndagens pass idag, men absolut inte ont. Ska köra plant och lugnt.

Henning Looström
1973 • Lund
#17
6 maj 2008 kl 12:05
Gilla
SuperGunnar, bra idé med gemensamma pass i Skrylle.
Tycker nog att den korta backen strax efter 7km är surast ändå.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#18
6 maj 2008 kl 13:30
Gilla
Ja, den korta "skråbacken" efter 7km markeringen är sur. Efter 2 lättlöpta kilometrar är det dags att betala tillbaks lite. En liten aha-upplevelse, på något sätt. Aha, just det; det blir ännu mer uppför om ett tag.
SuperGunnar
1983 • Lund
#19
6 maj 2008 kl 16:11
Gilla
Bra bra! Jag tänker mig att dra igång detta ett par veckor efter sthlm marathon och sedan försöka köra minst en gång/vecka där ute, men tråd kommer här när det börjar bli dags.
Kul med så mkt intresse!
csaba
1973 • Malmö
#20
6 maj 2008 kl 16:50
Gilla
intresse finnes, men som sagt efter stockholm maran.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.