Löpning Övrigt 45 inlägg 6971 visningar

Förnärmad besviken och ledsen

Petra
1974 • Luleå
#1
15 maj 2012 - 18:37
Gilla
Jag vänder mig till er andra löpare för att få stöd. I min umgängeskrets är jag relativt ensam löpare och anses därmed som träningsfreak. Jag har tagit det hela med jämnmod, men nu har kommentarerna från mina vänner börjat tära på mig. Jag får höra att jag börjar bli för smal (jag har normalt BMI), att jag borde vara försiktigare så att jag inte får skador när jag blir äldre, typ höftproblem, mm mm.
Varför är det så att jag, som har upptäckt löpningens underbara natur och dess positiva påverkan på mig både själsligen och fysisk, ska behöva ta den här typen av "skit" av folk runt omkring mig. Jag kritiserar inte mina kompisar för att de t ex tar en extra bulle, trots att midjemåttet säger att de även borde ha låtit bli den första. Jag kritiserar aldrig någon för det sätt de lever. Jag peppar dem istället när de gör bra val!
Jag mår bra av det jag gör, varför kan man inte istället glädjas med mig och peppa mig att fortsätta sträva mot nya mål i spåren?
Tur att dessa forum finns - för här är jag i alla fall inte udda utan en bland andra "galningar". :)
< < < 1 2 3 > > >
1961 • Göteborg
Administratör
#2
15 maj 2012 kl 18:41
Gilla
"Med sådana vänner behöver man inga ovänner".

Du är alltid välkommen hit när du behöver pepp!
1962 • Sundbyberg
#3
15 maj 2012 kl 18:47
Gilla
Här är vi alla nördar och galna! :) Låter som att det dåliga samvetet som finns i din umgängeskrets börjar bli jobbigt för dig att lyssna på. Svara att du hellre blir gammal, så att du får chansen att uppleva eventuella höftproblemen och andra krämpor... :)
http://loparjanne.se
Annelie
1971 • Skövde
#4
15 maj 2012 kl 18:48
Gilla
Svenska avundsjukan... Vi jogg:are vinner i längden :o)
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=23828
1981 • Göteborg
#5
15 maj 2012 kl 18:52
Gilla
Det där lät inte som några riktiga vänner tyvärr :-( Berätta att du tycker det är jobbigt när de håller på som de gör och om de trots det inte slutar så tycker jag du ska funderar. Vänner ska ge energi inte ta energi. Och som sagt var om du behöver stöd finns vi andra dårar=underbara träningsfreak här :-) http://rehabecca.wordpress.com
Andreas
1984 • Kävlinge
#6
15 maj 2012 kl 18:53
Gilla
För mig tillför det bara mer ved i brasan. Tändvätska till motivation att träna ännu hårdare för att uppnå de mål jag satt upp för mig själv. Det är inte alltid uppenbart men de mesta kan man vända till något positivt. Om de blir för mycket så slå helt enkelt dövörat till alt ifrågasätt den negativa attityden.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#7
15 maj 2012 kl 18:58
Gilla
För att må bättre när du träffar dina vänner kanske du inte skall känna dig förnärmad. Se istället deras kommentarer som tecken på omtanke.

Sedan att vi galningar som figurerar på det här forumet kan förstå och peppa varandra är ju fantastiskt.
1972 • Lund
#8
15 maj 2012 kl 19:14
Gilla
Kära Petra,
Ta inte åt dig av det där pratet. Det kommer från folk som har dåligt samvete för att de själva inte tränar och är i bra kondition.
Jag råkar själv ut för samma sak ibland. Vill dock inte gå så långt som att säga att "de inte är några riktiga vänner", vilket ngn här dristat sig till ser jag. Det där är en floskel som används alltför slarvigt enligt mig.
Min egen moder brukar komma med "varningar" av det slag du nämner.
Skulle hon inte vara någon riktig mor?
Nej, mitt tips är att nonchalera vännernas negativa kommentarer angående dig och din löpning, men var betydligt mer försiktig med att göra en mer långtgående bedömning av dem och deras plats i ditt liv.
Petra
1974 • Luleå
#9
15 maj 2012 kl 19:24
Gilla
Tack för att ni finns!
Jag har koll på läget på mina kompisar och jag skrev mest detta inlägg för att få lite motvikt mot dessa negativa kommentarer. Det känns redan mycket bättre. :)
Jag tycker bara att det är så konstigt att det är ok att gnälla på folk som tränar och sedan hylla sig själv när man "lever livet".
1969 • Torup
#10
15 maj 2012 kl 19:26
Gilla
Låter ungefär som mina arbetskamrater när man pratar med dom alla samtidigt, men när man snackar med dom en och en så är dom egentligen avundsjuka på att man har sådan själv diseplin och sticker ut och tränar i ur och skur och vintern ska vi inte snacka om jag som älskar snö och skidåkning (bor på helt fel ställe för det) och alla andra hatar allt vad kyla och snö heter, men jag känner ju att det är bra för mig och kul att träffa alla "nördar" och (som en annan) glada motionärer på olika tävlingar. Så jag säger bara keep on running!!
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#11
15 maj 2012 kl 19:42
Gilla
Att det ska vara sa svart att uppmuntra nagon som gjort ett bra val. Jag blir sa ledsen varje gang jag hor sadant har. Daremot tror jag inte att det ar nan ide att ifragasatta den negativa attityden. Man fangar fler flugor med socker an vinager sa en taktik ar att vara jattegullig och snall istallet. Du kan saga till dina vanner att du ar sa oerhort rord och tacksam over att ha sa fina vanner som bryr sig om din halsa och valmaende, men att du pa senaste lakarkontrollen blivit forsakrad om hora att allt ar alldeles perfekt tack vare att du aktivt tar hand om din kropp med traning och kost. Som nagon sa tidigare sa handlar det saker mycket om avundsjuka. Kanske finns det nagon av dem som du kan fa over pa din sida. Att be om hjalp kan vara ett bra satt t ex. Fraga om nagon kan tanka sig att folja med pa ett lopp eller traningspass som vattenlangare, handduksassistent eller dylikt. Visa massor av tacksamhet efterat - det kan skapa gemenskap och kanslan av att man gjort nat bra ihop. Eller om du lyckas fa med nan pa en jogg/lunk/promenad sa kan du ge berom over det naturliga lopsteget, bra hallningen eller liknande. Och om du inte hittar nan losning sa ar det nog bara att tiga och umgas virtuellt med jogg:are istallet.
1971 • Nykvarn
#12
15 maj 2012 kl 19:42
Gilla
Saxat från "Veckans pepptalk" av Olof Röhlander (www.upphopp.se)

"...Jo, min poäng är att om du bara ser till att finna en ventil, eller användning för det du är med om, så kan även en dålig upplevelse bli användbart. Inget man nödvändigtvis behöver önska varit ogjort.

Det blir en annan närvaro och känsla när man erfarit något med egna sinnen. Bra som dåliga.

Veckans träning skulle därför kunna vara att reflektera över alla mindre trevliga upplevelser och se om man kan använda dem till något konstruktivt. Vem har sagt att det här behöver vara negativt på lång sikt bara för att det är det just nu? Att vara med om när något inte fungerar som det ska kan skapa en drivkraft att göra något åt det.

Träna på att bli fascinerad istället för frustrerad. Det kan nämligen bli fröet till nästa artikel. Det kan få dig att äntligen säga ifrån, att sätta ned foten en gång för alla. Eller bli träning på att släppa det som inte är värt att lägga energi på.

Det kan bli ett blogginlägg, En tweet. Ett Facebookinlägg. En bok. Ett diskussionsämne. Ett föredrag. Ett skämt. En revanschkänsla. En lärdom till nästa gång. En affärsidé. Eller till och med världens bästa TV-program".


Livet är ju inte så enkelt att man bara "gör slut" med sina vänner bara för att...någon orsak. Visst är det den svenska avundssjukan och det dåliga samvetet som lyser igenom här!

Tar det alltför mycket energi så tål riktiga vänner att man är uppriktig och säger att det är så! Var konkret och tydligt med hur det påverkar dig utan att vara anklagande. Var tydlig med att du mår otroligt bra av träningen om de inte redan förstått det och erbjud dem att istället för att komma med pikar och klaga hela tiden, följa med dig på en träning någon/några gånger istället.
1964 • Malmö
#13
15 maj 2012 kl 19:42
Gilla
Petra , kämpa på
Jag både springer , cyklar och simmar för att få variation
Jag har 8 mil till jobbet ,enkel resa, och ibland frågas lite sarkastiskt
om jag inte skall testa att simma till jobb...tveksamt kul..eller bara
avundsjuka..eller okunskap


Kinsei
1974 • Malmö
#14
15 maj 2012 kl 20:39
Gilla
Mitt huvudtips är att aldrig prata om träning med folk som inte tränar.

Sedan KAN det ju vara så att en person fått en osund/manisk inställning till träning och att vänner och bekanta har fog för sina invändningar. Säger inte att det är så i ditt fall, bara att det inte alltid handlar om avundsjuka eller dåligt samvete.
Mark
1966 • Helsingborg
#15
15 maj 2012 kl 20:55
Gilla
Kinsei;....Håller helt med dig
Petra
1974 • Luleå
#16
15 maj 2012 kl 20:59
Gilla
Oj, vad roligt att det är så många som är engagerade!

Visst är det frågan om den vanliga avundsjukan här. Men, är det inte tråkigt att man inte ska få prata om träning med kompisar när det är det som engagerar en? Det innebär i princip att jag bara får prata träning med folk jag inte känner, eftersom de flesta av mina kompisar inte tränar alls.

Varför är det ok att på t ex Facebook skriva att man dricker vin på altanen? Då får man en massa tummen upp. Men när man varit ute och sprungit en mil, då ska man vara tyst. Annars kommer det "omtänksamma" kommentarer om att ta det lugnt...

Varför är det så provocerande?
Mark
1966 • Helsingborg
#17
15 maj 2012 kl 21:06
Gilla
Att springa är,, skit jobbigt,,....att dricka vin är är skit lätt...det är bara att öppna munen...hur svårt kan det bli...där har du anl. varför dina ,,vänner,, tycker så...
1979 • VESSIGEBRO
#18
15 maj 2012 kl 21:08
Gilla
Heja Petra!!! Bara kör på! Livet är för kort för att bry sig...Ut och spring med dig...man ska göra det man mår bäst av.....
Fredrik
1975 • Stockholm
#19
15 maj 2012 kl 21:13
Gilla
Jag har också vänner på facebook som blir provocerade av att jag skriver att jag varit ute och sprungit. Djävulen i mig gillar ju att provocera så jag fortsätter med mina facebookskrytningar.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#20
15 maj 2012 kl 21:15
Gilla
Petra: Förmodligen är dina vänner okunniga om hur träning påverkar kroppen. De har liksom resten av Västvärlden växt upp sittande och tror det är ett normaltillstånd.

Om du trivs med det du gör så fortsätt. Tror du har större chans och hålla dig frisk i framtiden än de som inte tränar.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.