Löpning Träning 6 inlägg 4064 visningar

3 km ökning på 40-45 dagar?

Daniel Serhat Seker
1991 • Sollentuna
#1
24 november 2011 - 20:55 (Redigerad 24 november 2011 - 20:55)
Gilla
Hejsan allihop!
Jag undrar om min konditions framsteg är normalt och om det kommer att fortsätta i samma takt.

För drygt 40 dagar sen började jag med joggningen.
De första dagarna kunde jag knappt klara av att springa 1 kilometer (7-8 min) innan jag var alldeles utmattad. Idag så slog jag mitt rekord och sprang cirka 4 km på 26 minuter.
Jag är väldigt glad med hur allt går till och tänker inte sluta med det. Just nu är målet för mig 10 km under 1 timma.

Frågan är då som sagt,
Är detta normalt?
Kommer detta att fortsätta? (alltså den progressiva ökningen)

Tack / Daniel
jimmy erlandsson
1984 • uppsala
#2
24 november 2011 kl 21:51
Gilla
Du har en ganska normal kurva skulle jag påstå. Eller normal o normal.. de beror ju på vilka förutsättningar du hade, övervikt, skador mm. Men låt säga normalviktig o skadefri. Milen under timmen bör du kunna med ren vilja göra imorn. Du ska veta att alla 18åringar som gör värnplikt ska klara milen på 60. Så ut o piska dig sjä'lv och lycka till! Go 4 it!!
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
24 november 2011 kl 22:33 Redigerad 24 november 2011 kl 22:35
Gilla
Ta det försiktigt bara. Det är lätt att springa för mycket när det flyter på, men när knän och hälsenor börjar krångla inser man att den gamla tumregeln att inte öka träningsvolymen med mer än tio procent per vecka inte är helt tagen ur luften.

Om du lyssnar på kroppen och därigenom håller den skadefri kommer du snart att vara uppe på både en och två mil.

Om din utveckling är "normal" ska jag låta vara osagt. Vad är normalt egentligen - antagligen att sitta i tv-soffan, käka ostbågar och glo på Idol, men det är fan inget värdigt liv...
1971 • vännäs
#4
24 november 2011 kl 23:16 Redigerad 24 november 2011 kl 23:18
Gilla
Nu säger jag inte att detta är den aldra bästa medicinen men för mig har det hjälpt oehört. Ligger väl på en likvärdig formkurva som du. Men började få ont i vristerna och framförallt i skenbenen. Detta redan efter några meter promenad i början. Började med tåhävningar och balansträning för att stärka just dessa två partier jag hade problem med. Fem min på vadera ben står jag var dag och tåhävningar gör jag ett femtital. Började med 3 min hopprep efter mina första promenader för att få igång flåset. Fy fan för hopprepet då. men som sakt känner mig betydligt starkare idag och ja jag skulle nog om jag kämpade mig blå komma under milen på en timme. Plan mark ska väl tilläggas. Men 1,17-1,20 springer jag den nu i en behaglig takt en gång i veckan. för att de andra dagarna pyssla med helt annat. traska upp för branata backar, fartlekar i en 2 km. intervall 2 km med armhävningar och sitaps. Joggar lätt en min ner på marken tre armhävningar och upp igen för att nästa min ner å göra samma med sitapsen. En timme om dan gör jag i snitt idag och mår jäkligt bra utan känning någonstanns. Förutom träningsvärk. men tror inte den räknas här inne som en skada. ler
1974 • Ljungby
#5
25 november 2011 kl 05:55
Gilla
Bara kör på Daniel! Men Eriks inlägg är ganska förståndigt och är nog något du bör fundera på. Tror det kan hjälpa dig från div, "löparrelaterade" skavanker.

@Micke: Så du menar att jag är onormal som avskyr att sitta i soffan och glo på Idol?:-)
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
25 november 2011 kl 10:27
Gilla
Morgan: Kanske inte just Idol, de kommer inte direkt upp i Hylands gamla tittarsiffror. Men i snitt tittar svensken 3,5 timme om dagen på tv - tre och en halv timme! Så ja, det normala svenska beteendet är att sitta bänkad flera timmar i tv-soffan och samtidigt gnälla över att tiden inte räcker till.

Tillbaka till ämnet tycker jag att det är värt att pusha lite extra för Eriks tips om tåhävningar. De funkar utmärkt även innan skadan är skedd och tar bara några minuter om dagen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.