Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 15902 visningar

ska jag göra en operation på menisken?

1972 • Mölndal
#1
27 april 2011 - 19:55
Gilla 
Jag har sedan ett år tillbaka fått ont på insidan av knät efter löpning. Gör inte ont när jag springer uran smärtan kommer först efteråt och sitter i någon vecka. Jag brukar springa 10 km och det funkar hyggligt men det är ju inte roligt att det gör ont.
Var hos en ortoped och gjorde en magnetröntgen och man konstaterade en meniskskada och föreslog operation.

Jag kan nu få göra operationen inom ett par veckor men är osäker. Hur bra blir en titthålsoperation? Riskerar man att få ökad förslitning efter en operation? Eftersom jag har relativt lite problem är jag lite orolig att det faktiskt blir sämre, kanske inte just nu men om 5-10 år. Är operation det bästa? Någon som har en uppfattning i ämnet?

Tack,
Per
1974 • Ryssby
#2
27 april 2011 - 20:34
Gilla 
Lite förvånad att din läkare föreslog operation direkt. Har du testat gå till en sjukgymnast? Själv har jag två kassa meniskar varav den vänstra är en "invändig" menisk-skada och svår att göra något åt. Enligt min ortoped som för övrigt också är en bekant privat så kan man ofta lika gärna träna upp muskulaturen i det skadade knät istället för operation. Då operation ändå inte ger någon hundraprocentig garanti för att problemen inte kommer tbx.
1969 • Åkersberga
#3
27 april 2011 - 21:50
Gilla 
Oskuret är bäst, brukar ju ortopederna annars säga. Med reservation för att jag inte vet något om just din skada så håller jag med Morgan; det finns mycket att hitta på form av träning etc innan man opererar. Det fins ett samband mellan omfattande ligament/menisk-operaton och ökad risk för artros längre fram: http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=6690
Prova en 2nd opinion och ett besök hos sjukgymnast.
Lycka till!
/M
1952 • Varberg
#4
28 april 2011 - 08:47
Gilla 
Håller med Morgan och Magnus. Med måttliga besvär finns stor chans att kompletterande träning kan ha bra effekt. Även skorna kan ha betydelse. Jag fick mer och mer ont medialt i ena knät för dryga tio år sedan. Haltade tom vid gång. MR var helt nytt då och jag passade på att lägga mig där för provbilder. Menisken var kass och jag trodde att det var slut med löpning. Hade Asics skor med rejält pronationsskydd vilket var teoretiskt rätt enligt test. I samråd med en ung försäljare beslöt jag att testa en neutral sko med mycket dämpning - Nike Pegasus då och Vomero sedan ett antal år. Började sätta i mer på framfoten och jobba med löptekniken. Har inte känt av knät sedan dess och om bara min nuvarande fotskada fortsätter att läka bra så springer jag snabbare idag.
1975 • Billdal
#5
28 april 2011 - 11:08 Redigerad 28 april 2011 - 11:09
Gilla 
Hej,
Jag fick såsom du begynnande problem med insidan knät som inte var så påtagligt i början. Besvären blev dock värre och värre och tillslut kunde jag överhuvudtaget inte springa. Typ att sparka en fotboll med en bredsida var förknippat med svimnings smärta. Gjorde röntgen och fick då besked om att menisken hade en liten utväxt som skavde mot annan del. Gjorde titthålsoperation och redan efter tre fyra dagar kunde jag börjar springa lätt utan att känna någon smärta överhuvud taget. Vad jag slarvade med, var rehab, bygga upp muskelaturen efter ingreppet. Fick ont igen, gick tillbaka till sjukgymnasten på sjukhuset som då påminde mig av vikten att bygga upp igen. Gjorde detta i några veckor och sedan dess har jag inte kännt menisken något alls. Operation gjorde jag för fem år sedan. Oerhört nöjd med resultat och kan varmt rekommendera titthål om man kommit i det läget. Lycka till!!!
1972 • Mölndal
#6
28 april 2011 - 19:34
Gilla 
Tack för era kommentarer. Jag ska ta ett snack med läkaren igen, kanske köpa nya skor och vänta tills efter sommaren.
Tar tacksamt emot fler av era erfarenheter.
Tomas Sjöström
1967 • Ingarö
#7
28 april 2011 - 20:51
Gilla 
Hej Per,
jag hade själv problem med smärta i först vä och därefter hö knä. Smärtan tilltog ju fortare jag sprang. Jag trodde länge att problemen skulle gå över, visste då inte vad det berodde på. Jag köpte också nya skor och fick råd ang övningar men inte blev det bättre. Efter röntgen fick jag rådet att titthålsoperation var lösningen. Jag opererade mig i september och november. Såhär i efterhand har jag "slösat" bort ett år med då jag endast kunde jogga. Operationerna som görs idag är av hög kvalité, ingreppet är inte större än vad som krävs. Med all respekt för andras erfarenheter, det har hänt en del de sista 10 åren. Jag fick roliga före- och efterbilder. Jag ger mina starkaste rekommendationer att snarast genomföra operationen. Jag kunde precis som Niklas börja löpträna försiktigt redan första veckan. Jag tränar styrketräning 2 dgr/veckan både före och efter op.Du skriver att du har besvär upp emot en vecka (!) efter löpning. Detta kommer troligtvis inte att gå över, varför vänta? Lycka till hur du än beslutar!
Daniel A
1975 • Uppsala
#8
29 april 2011 - 09:36
Gilla 
Är det någon som har tips på styrke- / rehabövningar ni tycker har hjälpt mot dessa besvär? Jag har sedan ett par månader haft besvär i insida knä.
Joar
1975 • Göteborg
#9
29 april 2011 - 14:22
Gilla 
Egentligen är det ju fel att som lekman ge råd om operation eller inte, men jag kan i alla fall intyga att meniskoperationer är ganska smidiga ingrepp. Jag fick en stor bit av menisken bortopererad för några år sedan. Haltade i 4 månader i väntan på operationen. En dryg vecka efter operationen kunde jag redan småjogga på plan mark och har inga problem idag.
Som Magnus skrev finns det dock ökad risk för artros på lägre sikt och jag kanske inte är lika nöjd med knäet om 20 år som jag är idag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.