Löpning Träning 5 inlägg 3629 visningar

Bra form innan förkylning.

1977 • Överkalix
#1
26 januari 2011 - 10:15
Gilla
Jag har länge funderat över varför jag alltid känner mig pigg och i riktigt bra form strax innan en förkylning bryter ut, är det fler som känner igen sig i detta och har någon förklaring.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#2
26 januari 2011 kl 14:56
Gilla
Även om träning är på lång sikt så får man nedsatt immunförsvar direkt efter ansträngningen. Är man i form så ligger man väl närmare sin maxkapacitet (eller tvärtom) och då ökar risken att man blir sjuk eftersom perioden med nedsatt försvar blir längre. Fast det är ju lite olika bud om exakt hur det där funkar tydligen...
http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/2008/nr-1-2008/mattlig-motion-starker-immunforsvaret/

Citerar lite ur texten:
De flesta vardagsmotionärer som ägnar sig åt löpning eller skidåkning och som vill få sig en ordentlig genomkörare under någon eller några timmar hamnar ofta på 70–80 procent av sin maxkapacitet. Efter ett sådant pass blir det en svacka i immunförsvaret från kanske ett halvt till ett dygn. Därför är det lämpligt att nöja sig med träning varannan dag, anser han.
– Jobbar man på 50 procent av sin maxkapacitet blir svackan mycket mindre och under en kortare period, säger han.
Sedan tillkommer faktorer som kost, sömn och mental hälsa som också påverkar immunförsvaret och det upplevda välbefinnandet.
1973 • Älvängen
#3
26 januari 2011 kl 21:25
Gilla
Ju längre man varit frisk desto närmare en sjukdom kommer man ju. Om man då har tränat hela sin friska period lär ju formen stiga allt eftersom.
1963 • Linköping
#4
26 januari 2011 kl 21:53
Gilla
Jag har faktiskt själv haft samma erfarenhet flera gånger då jag känt mig i extremt bra form och kort därefter åkt på en dunderförkylning. De gånger det varit så har jag inte kört hårdare utan det har snarare känts ovanligt lätt.

En teori jag haft - kan säkert vara helt fel - är att kroppen kanske redan har börjat reagera på infektionen och går upp i högvarv i samband med att formtoppen kommer och strax efter så bryter infektionen ut för fullt. Typ att kroppen ställer in sig i något slags turboläge precis i början på infektionen och att det då kan upplevas som en extrem formtopp.

Har svårt att förklara det på annat sätt eftersom jag aldrig känt liknande toppar utan att sedan bli sjuk.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#5
27 januari 2011 kl 09:49
Gilla
Sedan behöver det ju inte vara en katastrof att bli förkyld heller, formen finns ju kvar om man inte blir långvarigt sjuk. Kan ju bli en välbehövlig viloperiod.

Å andra sidan brukar det rätt ofta vara strax innan ett lopp det händer (i alla fall för min del) och då finns ju risken att man inte kan delta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.