Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 19352 visningar

Stela hälsenor

Magnus
1980 • stockholm
#1
7 juli 2010 - 13:18
Gilla
Hej, är nybörjare och bara sprungit i 3 månader ca. Men nu har jag fått lite ömma och stela hälsenor framför allt på morgnarna. Men under själva rundan gör det inte ont.

Kan detta vara början på skada? Ska man vila tills det är helt borta?
2006 • Alingsås
#2
7 juli 2010 kl 13:46
Gilla
Jag hade nog vilat ett par dagar och sen sprungit lite lugnare pass den närmaste tiden. Det är väldigt lätt att få rejäla problem under en längre tid om man inte lyssnar på varningssignaler som kommer. Med tanke på att du inte har sprungit så länge så är inte din kropp van vid belastningen och du har kanske ökat distans och tempo för snabbt på för kort tid. Med tanke på att du inte känner något när du springer så är det nog inget allvarligt och då lär det nog inte krävas så många dagars vila innan du är bra i hälsenan igen.
1966 • Huddinge
#3
7 juli 2010 kl 13:49
Gilla
prova att variera träningen lite de närmsta veckorna med cykling och simmning så skall du se att stelheten försvinner. Du kan också köra lite tåhävningar för att stärka vad och häl. Passar dina skor dig? Lycka till!
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#4
7 juli 2010 kl 15:46
Gilla
Svar: ja
Magnus
1980 • stockholm
#5
7 juli 2010 kl 17:40
Gilla
Tack för alla svar! Ska försöka vila veckan ut och ta det lite lugnare.

Ang. skor så kanske det är lite "glapp" då jag inte kan knyta hårt för då gör det ont på ovansidan av foten. Kan detta påverka hälen?
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#6
7 juli 2010 kl 17:57
Gilla
Nej jag tror inte glapp påverkar dina hälsenebesvär. Hälsenan gillar inte att skorna trycker därbak på den, så glapp är kanske rentutav bra. Kalle du kan läsa div. trådar om hälsenenproblem (det finns ca 110st). Men tänk på att det är en överansträngningsskada, som ofta leder till andra skador (typ hälsporre) om den inte behandlas med respekt. Jag vet, har tampats med min hälsena i ett halvår. suck.
Här en bra länk med exentriska tåhäv http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20hässleholm/dokument/halsena_061127.pdf
Hoppas du klarar dig undan större besvär, take care.
Magdalena
1972 • Tumba
#7
7 juli 2010 kl 19:05
Gilla
Har också stela hälsenor till och från när jag springer rundor som är längre än 5 km. Och kan inte heller springa på morgnarna, pga att jag är stel då (så jag springer på eftermiddag-kväll istället).
Jag stretchar hälsenorna ordentligt efter löpningen, och smörjer också in dem med liniment (ormsalva), finns att köpa på apoteket. Tar även på mig varma strumpor efter löpningen, extra viktigt när det är kyligt. Då känns det mycket bättre sen.
1983 • Västervik
#8
7 juli 2010 kl 22:40
Gilla
Jag tycker att det låter som du dragit på dig achillestendinos. Just att du är extra stel på morgonen är väldigt vanligt för den typen av skada. Om du är lite fingerfärdig kan du känna efter om du har en "knöl" på hälsenan, det brukar vara smärtsamt att trycka på den.

Medicineringen lyder 3x15 excentriska tåhäv i trappa på morgonen och lika många på kvällen i 6-8 veckor. Ska vara så tungt att det gör ont - när det inte gör ont efter några dagar så öka belastningen. Skilj på smärta och träningsvärk(för det kommer du få). Att vila tror jag inte alls på - kommer antagligen inte hjälpa någonting.
1964 • Ekhagen
#9
7 juli 2010 kl 22:59
Gilla
Finns tre saker som hjälper mot hälsenesmärtor: excentriska tåhävningar, excentriska tåhävningar och excentriska tåhävningar.
Magnus
1980 • stockholm
#10
8 juli 2010 kl 10:43 Redigerad 8 juli 2010 kl 10:44
Gilla
Tack för alla tips. Läst en hel del trådar nu och det var kanske tur att jag uppmärksammade detta så fort. Ska börja med dem berömda tåhävningarna!
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=5249&searchstr= denna tråd beskriver det jag har också och det verkar finnas mycket info där.
1967 • Umeå
#11
8 juli 2010 kl 12:51
Gilla
Excentriska tåhvävningar är bra men det är ju inte heller "allena saliggörande" som jag har läst på många av trådarna..typ: kör excentriska morgon och kväll...

Viktigt är ju att alltid att få extern hjälp tillsammans med en sjukgymnast som kan utreda orsakerna till besvären vilket ju kan vara flera.
Överansträngning är ju ofta grundorsaken, för mycket träning, ett enda pass kan det handla om som gjorde att det tippade över...
Pronation kan man se hos de flesta som får tendinit MEN
också nedsatt rörlighet i fotleden och JÄTTEVANLIGT bland löpare och andra, generellt svag baksida av hela kroppen ofta hamstrings.

Fortsatt Kalle med excentriska men gör rörlighetsövningar för hälsenan, t.ex. knäböj nästan ner till sittande. Stå framför spegeln, titta på dina fötter hur de faller inåt. En annan viktig rörlighetsövningar är att luta sig mot en väg som om man på "klassiskt" sätt ska strecha vaderna - jobba med fötterna så att fotleden får hamna i båda lägena.
Är det av intresse om fler styrkeövningar för baksidan svarar jag gäran på det.

Lyckat till med rehaben, ta det på allvar!

1980 • Umeå
#12
8 juli 2010 kl 18:05
Gilla
Jag håller med Daniel, jag tror inte heller på vila. Men ett tips, utöver de excentriska tåhäven är att efter ett pass lägga upp benen högt 5-10 minuter. Det kan göra att eventuell vätska kring senorna avlägsnas och stelheten blir betydligt mindre på morgonen efter.

Jag har blivit tvungen att operera båda mina hälsenor för det där Daniel beskrev som "knölar" på senan. Och fick av läkaren tipset med högläge.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.