Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 11136 visningar

Smärta baksida lår, knä och höft

Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#1
10 maj 2010 - 20:27
Gilla 
Jag började löpträna i januari 2010 och har i en tidigare tråd beskrivit min frustration över att konditionen utvecklas snabbare än muskulatur, leder och dylikt. Nu har dock ett mer påtagligt problem uppträtt:

För ca 3 veckor sedan när jag joggade började jag känns att jag stumnade lite på utsidan/baksidan av ena låret efter ca 6 km. Området jag kände detta i var väldigt fokuserat, kändes ungefär som mjölksyra fast som sagt på ett väldigt begränsat område. Jag tyckte inte att det var några problem att jogga vidare då "känningen" inte störde särskilt mycket så jag avslutade de planerade 10 km. Dagen efter var jag fortfarande lite stum i samma omårde men ingen direkt smärta.

Ytterligare en dag senare skulle jag jogga en runda på 5 km men kände av låret litegrann och efter ca 4 km vek sig benet när jag satte i hälen och la vikten på det benet, det brände till i samma område på låret men även ner i knävecket och upp i höften vilket jag tror var orsaken till att benet vek sig. Efter det fick jag avbryta, jag fortsatte ett par hundra meter men haltade kraftigt så då gav jag upp.

Efter detta fick jag ont även när jag inte sprang, speciellt när jag gick i trappor eller i backar (både uppförs- och nedförsbackar) och har linkat lite i backar samt om jag suttit/legat ner en längre stund.

Efter detta har jag inte kunnat springa, alltså 2,5 vecka efter den kortare rundan då benet vek sig. Smärtan har flyttats runt mellan baksida/utsida lår, ner mot knävecket och upp i höften och under ett par dagar hade jag även ont på framsida/utsida av knäet. Det blir bättre, jag haltar inte längre och jag känner för det mesta inte av det heller i backar och trappor. Provade därför under dagens promenad att jogga ett par steg men fick direkt avbryta då det gör ganska ont, mest precis ovanför yttre delen av knävecket.

Jag har letat runt på nätet och forumet här men inte hittat ngt som direkt överensstämmer med det jag känt.

Är det ngn som vill våga sig på en gissning på vad det kan vara som hänt? Hur ska jag gå vidare för att optimera läkning och återhämtning? Och framförallt, hur ska jag träna för att det inte ska uppstå igen?

Tar tacksamt emot alla tips!
Valter Johansson
1962 • Umeå
#2
10 maj 2010 - 21:34
Gilla 
Besök en bra sjukgymnast som både kan diagnosticera vad bakgrundsproblemet ligger och lämplig rehabmetoder. De privata har numera oftast bidrag från landstinget så kostnaden är inte dyrare än besök på vårdcentral.
Det är oftast stor skillnad på sjukgymnasters kunskaper så försök att höra efter vilka som har bra renommé i Örebro. Du kan tjäna mycket tid och energi om du träffar någon du får förtroende för.

Oldboy
1952 • Danderyd
#3
10 maj 2010 - 22:15
Gilla 
Helt rätt, diagnosen är avgörande för att få rätt rehabträning. Så leta rätt på en sjukgymnast med specialitet idrottsskador, eller en naprapat eller en idrottsläkare (det finns några andra proffs också men jag "kan" inte dem).
Det finns muskler som går från höften och från baken ner till knät, du har förmodligen fått antingen en sträckning eller en överansträngning i en sådan.
Tills du får en tid hos en specialist kan du prova att stretcha men det får inte göra ont för då kan det förvärras om det är en sträckning (även sträckningar brukar man stretcha efter ett tag, men försiktigt). Leta på www.exrx.net så hittar du stretchövningar för de flesta muskler. Men låt inte bli att söka hjälp!
Patrik Andersson
1973 • Västerås
#4
21 maj 2010 - 13:24
Gilla 
Benny Frisk och Sofie Jacobsson är sjukgymnastkollegor till mig i Örebro som du borde kunna vända dig till Lina.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.