Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 15893 visningar

Ont i höft, baksida lår, ljumske och sittben

pia
1966 • Märsta
#1
29 december 2018 - 17:11
Gilla 
Hej! Har sedan några månader tillbaka kunnat börja springa igen efter att ha haft ett långt uppehåll pga en partiell plantar fascia ruptur. Nu har jag dock återigen drabbats av något som absolut inte känns bra. Har ont i området över höftkulan och upp över höftkammen vid midjan. Det gör även ont i ljumsken där mitten av insidan av låret möter ljumsken och ner längs baksidan av låret. Gör ont att promenera och känns som jag liksom släpar benet. När jag sitter känns det ibland i sittbenet. Iprén har ingen direkt effekt utan det gör rejält ont ändå. Vad kan detta vara? Vad gör man åt det?
< < < 1 2 > > >
1974 • Mölndal
#2
29 december 2018 - 21:22
Gilla 
Har liknande bekymmer dock inte så mycket i baksidan på det benet
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
30 december 2018 - 00:40
Gilla 
Kan vara korta, svaga muskler i ”rumpan”. Träna styrka och rörlighet för att aktivera musklerna. Kan vara idé att ta hjälp av en sjukgymnast.
Irene
1968 • Åstorp
#4
30 december 2018 - 07:04
Gilla 
Kan vara ett roterat bäcken. Sök terapeut som mobiliserar bäcken. Om du väljer en sjukgymnast behöver den ha OMT-utbildning. Ser att du bor i Sthlm så då kan Ackermann-institutet vara ett alternativ. För lite kunskaps skull; höftkulan sitter inne i höften, det du menar är trochanter major som det inte finns någon svensk översättning på.
pia
1966 • Märsta
#5
4 januari 2019 - 18:56
Gilla 
Tack för svaren. De symtom jag har liknar både piriformis syndrom och trochanterit enligt vad jag själv lyckats googla fram. Eftersom många av symtomen dock är likadana för dessa båda tillstånd har jag svårt att bestämma mig för vilket det är. Äter för närvarande pronaxen (hittade några gamla i skåpet) och försöker stretcha höft och baksida lår. Skall beställa tid hos ortopeden på Idrottskliniken i Solna nästa vecka. Har nämligen rejält ont och springa är inte att tänka på. Är nu rädd att både långfärdsskridsko- och skidsäsongen går åt helv...e. Någon som haft något av dessa tillstånd och kan säga något om symtom och rehab?
1956 • Tygelsjö
#6
4 januari 2019 - 19:44
Gilla 
Ont i baksida lår samt sittbenet. Har just dom problemen. Sjukgymnasten fick det till att det var slemsäcken som sitter vid sittbenet. Påverkade muskel baksida lår. Fick övningar att göra , hjälpte inte så det blev till sist en spruta i slemsäcken. Har blivit bättre, men ej släppt riktigt. Skall ev få en spruta till. Det kan ju vara något sådant du har.
Har dock inte några problem med ljumsken. Löper relativt obehindrat även om det ömmar lite
1974 • Mölndal
#7
4 januari 2019 - 20:23
Gilla 
Jag hade slemsäcksinflammation i höften för ett par år sen. Stretchade säter 2-3 gånger per dag. Fick akupunktur för att muskelknutorna skulle släppa i skinkorna.

Sen förra december har jag haft problem med musklerna vid ljumske/insida lår/höft möter varandra.
Det var först i oktober som jag tog tag i rehab utan att ha diagnos. Känns rätt bra nu men det släpper inte helt. Vad jag förstått kan rehab ta lång tid https://runnersconnect.net/psoas-and-hip-flexor-injuries-in-runners/
1987 • Halmstad
#8
4 januari 2019 - 20:57
Gilla 
Låter som bäckenet. Jag har gått med liknande under en lång re tid och de du beskriver är snarlikt. Men alla är olika och de är viktigt att du får rätt hjälp utefter dina förutsättningar

Lycka till :)
Maria Pia Karlsson
1956 • Uppsala
#9
4 januari 2019 - 22:02
Gilla 
Vill inte skrämma dig men jag har haft/har ibland liknande symptom. Har röntgat mig och fått diagnosen "lätt höftartros". Jag har dessutom fått diagnosen trochanterit. Jag kör en massa övningar samt stretchar. Jag kan springa korta sträckor nu och känner nästan mer när jag promenerar än när jag joggar. Har haft dessa problem sedan september 2017.
1974 • Mölndal
#10
4 januari 2019 - 22:16
Gilla 
Misstänker själv höftartros då jag är stel och har ont i höfterna nattetid
Ulrika Allansson
1972 • Hammarby Sjöstad
#11
5 januari 2019 - 22:34
Gilla 
Friskvårdskollen, friskvardskollen.se på Kungsholmen är mitt tips att söka sig till. Att googla, självmedicinera och greja kan vara dumt när du har sådana jobbiga besvär. Boka hos Johan Lind han är Naprapat och jäkligt duktig!!
Krya på dig!
pia
1966 • Märsta
#12
6 januari 2019 - 15:15
Gilla 
Tack för tipsen! Ja, jag är själv rädd för att det är artros. Jag är dock inte stel nattetid och inte heller på morgonen när jag går upp. Då är jag faktiskt i princip smärtfri. Smärtan kommer oftast efter att jag antingen böjt mig framåt för att ta upp något på golvet eller efter att jag satt upp foten på den onda sidan på en stol e.d. Då stramar det/gör ont "inne i skinkan". Detta sätter sedan igång det hela, dvs baksida lår, utsida höft och ljumsken. Jag är nog inte stelare i höften än vanligt. - I morgon ska jag börja jaga läkare.
1987 • Halmstad
#13
6 januari 2019 - 18:11
Gilla 
Den klassiska Ischasnerven är inte utesluten?
Den ger med den smärtan i ljumske, baksida lår... Jag fick den domen först. Ischasnerve!
Sen efter några månader så hade jag så fruktansvärt ont överallt på höger sida. Bytte till en kiropraktor som rätade till bäckenet.

Ligg på iaf, ge dig inte och är du inte nöjd dit du går. Byt! Lycka till :)
Maria Pia Karlsson
1956 • Uppsala
#14
6 januari 2019 - 20:26
Gilla 
Mina problem påminner mycket om dina Pia! Jag har inte heller ont nattetid utan smärtan kommer också när jag böjer mig framåt eller sätter upp foten på en stol osv.. Kanske är det ischiasnerven? Har också tänkt på sk "falsk ischias" Hoppas att du blir bättre och får en diagnos!
pia
1966 • Märsta
#15
7 januari 2019 - 16:07
Gilla 
Ja, Maria Pia, ischiasnerven känns helt klart påverkad. Värsta smärtpunkten är precis under sittbenet, det är där det stramar och gör ont bland annat vid framåtböjning. Att sitta gör också förbaskat ont, vilket jag erfor idag när jag började sitta på kontorsstolen igen. Gör ont vid sittbenet. Köra bil är inte heller roligt. Förutom sittbenet har jag som sagt ont på utsidan av höften och mot ljumsken samt att det stramar i baksidan av låret och ner en bit på vaden.
1987 • Halmstad
#16
8 januari 2019 - 14:17
Gilla 
Hur har de gått? Hittat nån kirripraktor? Naprapat!
pia
1966 • Märsta
#17
8 januari 2019 - 17:48
Gilla 
Jag har fått en tid hos ortoped på Idrottskliniken i Solna nästa vecka. Tänkte att han får göra en läkarbedömning först innan jag anlitar naprapat eller sjukgymnast. Glad att jag fick en tid så snabbt för nu gör det så ont precis under sittbenet att jag knappt kan sitta. Och jag som har ett sittande jobb...
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#18
9 januari 2019 - 07:52
Gilla 
Jag har en bekant som hade liknande problem tidigare p.g.a ärrvävnad vid övre muskelfästet på hamstrings. Gjorde en operation med gott resultat.
pia
1966 • Märsta
#19
29 januari 2019 - 15:05
Gilla 
Tänkte jag skulle göra en liten uppdatering. Var hos läkare på Idrottskliniken i Solna för en vecka sedan och blev efter en minuts besök remitterad till MR. Tiden för denna är dock först den 11 februari så innan dess vet jag alltså inte vad det är. Misstanken är väl emellertid diskbråck eftersom jag har ischias ända ner i vaden. Piriformis brukar tydligen sällan ge ischias under knäet. Det som är konstigt är att "hela grejen" började med ont i höften, sittbenet och baksida lår och inte alls ont i ryggen. Nu har jag däremot jätte ont i ländryggen vissa dagar och vissa dagar knappast alls. Eftersom jag ännu inte vet vad det rör sig om vågar jag inte göra något som frestar ryggen. Däremot försöker jag gå mycket, ca 6 km om dagen i skogen eftersom ischiasen känns bättre i kuperad terräng. Någon som har några tips i övrigt beträffande ischiasen? Denna känns nämligen väldigt handikappande. Att köra bil känns rent förj..ligt. Vågar man åka längdskidor om detta inte känns i ryggen? Eller förvärrar man ett eventuellt diskbråck då?
1989 • Malmö
#20
30 januari 2019 - 14:58
Gilla 
Finns ingen större risk med att göra det eventuella diskbråcket värre genom aktivitet, det är oftast det som rekommenderas. Dock ska du använda sunt förnuft och bryta om det gör för ont, inte kämpa dig igenom något. Samma sak om du har ökad smärta efteråt, då har det blivit lite för mycket men du har inte förstört något på att prova, Våra kroppar tål mer än vad vi tror.

Motion is lotion. Det känns bättre när du är ute och går så det är positivt! Fortsätt att experimentera lite med rörelser och se vad du tycker känns bra, fortsätt med det som gör att du mår bättre.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.