Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 18577 visningar

Nedsjunket fotvalv??

1981 • kaxås
#1
11 januari 2016 - 20:58
1 Gilla
Min sambo var hos "fotspecialisten" idag för att hon bland annat har ont i hälsenorna. Hon fick veta att hon har ett nedsjunket fotvalv och fick inlägg. Jag blev förvånad över att de inte gav henne tipps på övningar. Varför smockar man på massa stöd bara vid fotproblem?

Det tycker jag är som att säga -har du ont i ryggen, okay då stel opererar vi dig.
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#2
11 januari 2016 kl 21:15
Gilla
Jag håller med! Känns som om det där med muskler är inget att bry sig om, ta ett piller istället.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
11 januari 2016 kl 22:35
2 Gilla
Ortopeder har länge haft för vana att "rätta till" med inlägg när de inte gillar hur fötterna ser ut. Inlägg eller pelott är jättebra en kort period om man inte kan gå utan smärta. Men sen ska det kollapsade fotvalvet tränas bort!

Nån av er kanske redan vet vilken träning som behövs, annars har jag en bra artikel som beskriver det bästa träningsprogram jag sett (fick det själv för ca 5 år sedan), sök på "sportsinjurybulletin metatarsalgia" så kommer den nog upp, annars återkom så ska jag hitta den. Eller lämna en mailadress på joggposten.
Magnus
Stockholm
#4
11 januari 2016 kl 23:01 Redigerad 11 januari 2016 kl 23:01
1 Gilla
Det är väl enklare att säga så för då kan man även sälja dyra inlägg. Rent logiskt låter "nedsjunket fotvalv" som att vadmusklerna inte orkar hålla foten i rätt position och rimligen borde övningar för att stärka dessa muskler kunna åtgärda detta problem?
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#5
12 januari 2016 kl 08:53
Gilla
Jag tror även att det är lite en generationsfråga. Vi går nu från att träning enbart varit för nöjes skull, för "fantaster" till att träning är för att vi ska orka och må bra dvs ett naturligt inslag i vardagen, för alla. Jag tror att det hela är så enkelt att man inte ville såra någon genom att säga att du är otränad. Idag vill man veta vart man är otränad men jag känner att så fort jag ställer frågan "hur ska jag träna bort detta" eller "vart är jag svag" så säger folk istället att jag ska hålla på med något min kropp är skapt för... Min uppfattning är att de helt enkelt inte har kunskaper som är tillräckliga.

Hur många ryggproblem hade man kunna undvika om alla patienter vid första kontakt med läkarvården får gå till en sjukgymnast el dyl som ger ett core program som är lämpligt?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
12 januari 2016 kl 11:07 Redigerad 12 januari 2016 kl 11:40
1 Gilla
Magnus, det är inte så mycket vadmusklerna utan musklerna i foten som är för svaga, möjligen är vadmusklerna för strama. Halva programmet går ut på att få upp rörligheten i fotens leder, särskilt ankeln åt olika håll.

Helena, jag tror det från början har varit okunskap. Läkarna har gjort sig en föreställning om hur det ska vara och vill sen rätta till när det är annorlunda. Gäller alla discipliner.
Att få "patienten" att med sina egna resurser utveckla eller rehabilitera sig för att fungera optimalt är ganska nytt.
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#7
12 januari 2016 kl 15:28
Gilla
Kontakta Anders Nordström på Art of running. Han har bra koll på fötter och fotvalv, han har dessutom bra övningar för att stärka upp fötter.
1952 • Varberg
#8
12 januari 2016 kl 17:04
2 Gilla
Det finns en suverän övning för fotstyrka - crabwalk. Stå rakt upp barfota och dra dig framåt med tår och fotvalv utan att hoppa. Svårt i början och om det inte går kan du jobba med att plocka kulor med tårna och sitta på en stol och rulla in en handduk med tårna. Komplettera med att massera fotsulan och speciellt plantarfascian.
@Helena: Korrekt genomförd rehabträning har fantastiskt bra effekter som ofta gör kroppsdelen bättre än före. Många operationer kan t o m undvikas. I jogg-gruppen finns en extrem träningsvillighet och envishet som skiljer sig betydligt från medelpersonen som helst vill ha en quickfix och sällan genomför ett helt träningsprogram. Ryggpatienter har skickats i 100-tusental till sjukgymnaster genom åren.
#9
12 januari 2016 kl 23:13
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
12 januari 2016 kl 23:25
Gilla
hxman - rätt! Tips: dansa! Gång och löpning i obanad terräng lär vara bra också. Balansplatta. Även om det mest stärker så tvingas ju foten vicka runt åt alla möjliga håll.
1966 • Oslo
#11
13 januari 2016 kl 00:05
1 Gilla
Støder Tages (#8) tips. Jeg var hos en fysioterapeut i dag (som jobber for det norske landslaget i fotball), da jeg har vært plaget med både metatarsalgia og plantar fascitt. Han rekommenderte sterkt "crab walk". En gruppe elitidrettsutøvere som han hadde kontakt med, hadde fått redusert skadehyppigheten vesentlig etter at de begynte med regelbunden crab walk.
1972 • Malmö
#12
13 januari 2016 kl 15:31 Redigerad 13 januari 2016 kl 15:32
1 Gilla
Det verkar finnas "crab walk" och "crab walk". Jag är rätt säker på att det är "crab walk" enligt Tage/#8 som jag gjort av och till senaste året, används för att stärka fötterna vid bl a problem med plattfothet. I början var det mycket jobbigt att ta sig 3 x 25 cm med kvalitet. Har sedan dess gjort det ett par ggr i veckan och gjorde så sent som igår 3 x 40 cm, även det var jobbigt mot slutet.

Min dotter fick förra vintern hastigt problem med fotvalven och plattfothet. En plattfotad läkaren (enligt egen utsago med en plattfotad släkt) skrev remiss på specialgjorda iläggssulor och menad bestämt att det var det enda som behövdes. Efter en hel del plöjande på webben kom jag fram till att boten på problemen nog förr var fotgympa + barfotaskor för att stärka upp fötterna. Jag testade förts själv att gå 3-4 veckor i ett par Vivobarefoot Trail Freak och hade en betydande träningsvärk under den tiden, så visst var det intensiv träning för mina fötterna.

Vi träffade sjukgymnast och fick ett enkelt träningsprogram för fötterna som skulle räcka väl och till dessa lade vi till två styrkeövningar som jag sett i samband med barfotalöpning. Totalt tar det väl 8-10 min att köra igenom våra övningarna.
Dottern växlade i början mellan ett par tunna Vivobarefoot Pure och ett par skor med gjutna iläggssulor, efter par veckor valde hon efter eget huvud att bara använda barfotaskorna. Efter ett par månader märkte hon inte just ngt av fotproblemen och så har det fortsatt.

Sjukgymnasten verkade rätt skeptisk till idén om barfotaskorna under våren då vi drog igång med fotgympan. Men vid återbesök mot slutet av sommaren, efter att dottern uteslutande hade gått i sina Pure under 4 månader (de är väldigt minimalistiska, som att gå barfota med punkteringsskydd), så vart hållningen minst sagt annorlunda – fötterna var ju i mycket bra skick trots att det slarvats en hel del med fotgympan under sommarlovet ... Numera, mindre än ett år efter det hela tog fart så är hon helt ok, men vi kör på med gympan och våra barfotadojor annars lär det nog gå utför igen.

Jag har utan framgång försökt att finna ett filmklipp som skulle visa "crab walken" som vi kört den.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.