Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 12736 visningar

ont i hälsenan och marathon

1979 • Götet
#1
4 april 2015 - 16:17
Gilla
För nästan en vecka sedan fick jag ont i vänster hälsena. Plötsligt hade jag det utan att veta när jag fick det. Känsan var mer "tryckande" och jag tänkte inte så mycket på det utan joggade en tur på kvällen. På morgonen därpå körde jag ett spinningpass. Känslan var kvar och jag googlade på det. Kom då fram till att det kan vara hälsene"inflamation" jag har. Jag började där köra tåhävningar (vilket jag iof gjorde innan också). Det har blivit mycket bättre, jag känner endast av hälsenan ibland under dagen. När jag går eller springer känner jag inte av det.

Nu till problemet, eller tja, det närmsta problemet. Jag är anmäld till Paris Marathon vilket är om 8 dagar from idag. Nu undrar jag om jag verkligen vågar springa loppet. Är det någon mer erfarenhet av hälsenor som har några tanker kring detta?

Jag har inte joggat sedan i söndags, och inte kört spinning sedan i måndags (6 respektive 5 dagar sedan). Jag har förstått man skall vila tills det inte känns mer ,och under tiden köra tåhävningar/strech och massage av vaderna. Jag har Göteborgsvarvet, Ironman och New york marathon på agendan i år så det vore mycket illa att åka på något riktigt långvarigt bekymmer.
1968 • Kållered
#2
5 april 2015 kl 10:33
Gilla
Har haft ont i vänster hälsena till och från i två och ett halvt år.
Kör på. :)
1952 • Varberg
#3
5 april 2015 kl 11:54
Gilla
Du kör rätt rehabträning. Sedan får du känna själv om det håller. Maraton känns ju som en extrem belastning med så färska besvär. Jag skulle vilja öka mer gradvis. Om du får ökande smärtor bör du ta det på allvar och inte riskera långvariga besvär och/eller ytterligare skada.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
5 april 2015 kl 21:41
Gilla
Jag fick hälsenetendinos när jag alltför plötsligt bytte till lätta, tunna skor och framfotslandning. Körde Stockholm marathon ändå, medveten om att lång rehab väntade. Det tog hela sommaren att bli i hyfsat skick igen, med flitiga tåhävningar och rätt lång löpvila.
P g a annan skada provade jag för ett par år sedan att springa med hällandning med bibehållet kort löpsteg och hög kadens. Det gick utmärkt även om det blev aningen jobbigare. Har du väldämpade skor kan du ju testa, kan vara ett sätt att köra Paris med lägre belastning av hälsenan.
Det senaste jag hört i rehabväg, i o f s för vadmuskelbristning, var att stretcha före, mellan seten och efter, förutom att köra med gradvis ökande last i form av ryggsäck eller skivstång på ställning.
Men som Tage säger du måste känna efter själv och bryta om smärtan ökar och ökar under loppet. Om du kör. Kan bli svårt att klara både Paris och Varvet om du ska hinna bli i toppform för järnmannen.
1979 • Götet
#5
7 april 2015 kl 08:19
Gilla
Bild uppladdad av Tommy
Tackar för svar, som ni säger, det är en själv det hänger på. Nu idag på morgonen är andra dagen jag inte känner någonting alls i hälsenan. Jag har då kört tåhävningar/strecht/massage. Jag har inte heller haft ont under sjävla tåhävningspassen.

Känner man inte av hälsenan på flera dagar så borde det väl vara värt o testa, jag skall provjogga en kortare tur på torsdag.

Oldboy- efter läst ditt inlägg om hur foten landar, så kollade jag under mina skor, slitaget är nästan helt framtill på skorna, jag verkar knappt nyttja dämpningen bak på skorna, se bilden. Den löpstil jag har måste väl vara helt fel antar jag? (då jag i princip verkar bara springa på "framfoten") Skorna är 11 månader gamla
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
8 april 2015 kl 21:44
Gilla
Tommy, det är inte alls fel att landa på framfoten. Men man måste ha vader som klarar det, man kan träna sig till det. Är man skadad kan man tillfälligt byta steg för att minska belastningen på just vader och hälsena.

Det mest naturliga är nog att landa på framfoten men ögonblicket efter sätta ner hälen också. Men har man gått i 20 eller 50 år i skor så har man effektivt tränat bort det. Då får man värdera om och hur man ska träna tillbaka sig, det ska helst ta riktigt lång tid.

Det kan också vara så att du skrapar med foten när du landar eller kanske i frånskjutet och därför sliter extra under tårna.
1979 • Götet
#7
17 april 2015 kl 13:05
Gilla
hej
det blev inget Paris marathon. Jag åkte ned som planerat och tänkte faktiskt ställa upp ändå (kände av hälsenan mycket mycket lite och främst på morgonen). Åkte dock på ont i halsen kvällen innan så jag antar det inte var menat att springa.

1968 • Kållered
#8
17 april 2015 kl 13:38
Gilla
Tråkigt! :( Men det går fler lopp! :)
1979 • Götet
#9
16 november 2015 kl 10:59
Gilla
Jag är nu bra från hälsenan. Det tog en helt otrolig tid att bli av med den ömmande hälsenan. Jag gick till en sjukgymnast som inte kunde känna någon knöl på min hälsena, men kunde konstatera att jag pronerar med vänster fot (vänster hälsena är den som ömmar). Hon sade: gå och pröva ut ett par nya joggingskor, gå med dom hela sommaren samtidigt som du kör detta träningsprogram (vilket hon gav mig).
Programmet var följande: strecha vaden 2*30 sek, kör 25 tåhävningar, stretcha 20 sek, kör 25 tåhävningar där du bromsar på nedvägen, strecha 20 sek. Kör 50 snabba tåhävningar*3 med stretch 20 sek mellan varje internvall. Gör detta minst två ggr dagligen.

Jag höll på hela sommaren med detta, och hela hösten. Dagen innan New york marathon kände jag av hälsenan... På morgonen när New york marathon startade åkte jag ut, tänkte jag klarar en mil. Sprang hela maran på 4,47 (ja jag vet, men jag har knappt joggat på 7 månader) utan känna något i hälsenan. Nu två veckor senare känns fortfarande hälsenan ok och jag kan nog säga jag är återställd.

Jag har gjort över 40 000 tåhävningar under 7 månader.

Till er andra som löptränar: se till att göra excentriska tåhävningar minst 20 om dagen, och gå till proffs när du köper joggingskor. Jag min idiot tyckte jag kunde detta med joggingskor och valde ett par joggingskor utan pronationsstöd då jag fick för mig att jag inte pronerar... begåvat...

jag kan scanna in träningsprogrammet jag fick från sjukgymnasten- om någon vill ha det så skicka mig ett pm
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
16 november 2015 kl 12:30
Gilla
Tack för uppdatering och grattis till att genomfört NewYork-maran utan skadekänningar! Starkt mentalt att ha kört ett såpass krävande rehabprogram så länge.
Det där med skoval tar vi en annan gång men får man ont ska man se till att få hjälp av en sjukgymnast/naprapat som kan löpning!
1972 • Tyresö
#11
10 februari 2016 kl 16:20
Gilla
Lite nyfiken på andras erfarenheter av hälseneproblem. Jag fick svag svag känning i början av december i ena hälsenan och tänkte att jag avstår från löpning några dagar så blir det bra. Men det blev inte bättre (och inte sämre heller) utan jag hade lite ont, framför allt på morgonen men inget som egentligen påverkade det dagliga livet. Gjorde lite excentriska tåhävningar men upplevde att det snarare blev sämre av det och avstod helt från löpning med idén att det blir väl bra på några veckor.

Efter två månader, i början av februari, började jag få lite panik av att inget händer så jag testar lite försiktig löpning. Har nu gjort 4 pass (ca 2 per vecka) och läget är ungefär oförändrat. Har lite ont när jag springer, det känns stelt på morgonen och jag känner av hälsenan om jag känner efter. Upplever att det är lite sämre dagen efter löpning. Är anmäld till SM (mitt andra) men det känns väl inte så troligt att det kommer att bli så med tanke på utvecklingen.

Någon som har liknande erfarenheter och kan dela med sig av dessa? (är framför allt intresserad av andras faktiska erfarenheter och inte uppmaningar att jag borde göra si eller så....)
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#12
10 februari 2016 kl 21:46
1 Gilla
Jag har en hälsena som spökar till och från. Mest ont får jag när jag INTE tränat/sprungit på några dagar.... Aldrig när jag gjort det. Så för mig är valet lätt
1978 • Handen
#13
10 februari 2016 kl 23:22
Gilla
Befinner mig just nu mitt i "skiten". Dagen innan nyårsafton kände jag en lätt ömmande känsla/tryck över hälsenan i början på ett löppass. Eftersom jag bara skulle springa lugnt och lätt så körde jag på.
Men efteråt så blev det värre och jag fick med 99% sannolikhet en hälseneinflammation. Och sedan dess så har jag knappt kunnat springa alls.
2 besök hos sjukgymnast och senast blev jag rekommenderad att göra ett ultraljud för att kolla en eventuellt blodkärlsinväxt i hälsenan som kan störa. (Tydligen inte helt ovanligt om läkeprocessen efter en inflammation inte blir helt rätt).
Jag har underhållit med lite excentriska tåhävningar men det har gjort varken till eller från.
Men nu har jag en egen teori. Veckorna före inflammationen bytte jag skor och började springa alltmer på en ny modell som faktiskt trycker/klämmer lite mot hälsenan. Jag är nästan 100% säker på att skorna är boven i dramat. Vid mina testrundor nu under skadeperioden så har löprundorna med de nya skorna nästan genast orsakat besvär.
Ikväll sprang jag med ett par andra skor och än så länge känns det ok. Peppar peppar...

Så kolla om det kan finnas samband mellan besvären och skobyte!
1978 • Linköping
#14
11 februari 2016 kl 00:38
Gilla
Jag har haft samma och när jag bytte skor till ett par med mjuk hälkappa så försvann problemet på två veckor.
1952 • Varberg
#15
11 februari 2016 kl 08:36
Gilla
Hälkappan är det första man ska utesluta som grund till problemet.
1972 • Tyresö
#16
11 februari 2016 kl 08:37 Redigerad 11 februari 2016 kl 08:39
Gilla
Intressant teori. Jag har i och för sig inte bytt löparskor men problemen uppstod i samband med att jag bytte vardagsskor. Som också sitter åt ganska hårt baktill. Fast senaste månaden har jag i och för sig inte använt de nya så mycket så jag vet inte.
1952 • Varberg
#17
11 februari 2016 kl 10:15
Gilla
@Jonas: Olika hälar ser olika ut och är olika känsliga för tryck. Har man utsatt hälen för olämpligt tryck kan den bli känsligare permanent. Åtgärdar man inte det problemet hjälper inget annat heller.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.