Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 21566 visningar

Ont i hälsenan!

1977 • Bålsta
#1
2 juni 2013 - 09:08
Gilla
Hej!
Hoppas nån kan komma med tips och råd om rehabträning till en ömmande hälsena.
Jag har en högerhälsena som jag fick ont i under ett pass. Har läst och googlat mkt och det jag läst mig till är tåhävningar och stretch.
Har gjort det ett tag nu men det verkar inte gå över.
När jag går så känns det nästan ingenting men så fort jag joggar eller hoppar lite lätt och belastar den lite tyngre ömmar det.
Tacksam för hjälp!

// Ante
Anders Malmqvist
1970 • Motala
#2
2 juni 2013 kl 11:52
Gilla
Ta reda på exakt vad det är som gör ont. Att ha ont i hälsenan låter ju inte bra. Är det inflammerat t.ex. så måste ju det behandlas först.
Själv har jag brosk bak på hälen som har kommit sig av slemsäcksinflammation i sin tur orsakad av nötande hårda orienteringsskor.
Så stoppad inflammation, byte till skor med mjuka hälkappor och 3-4 kilometers uppvärmning varje pass är det som krävs för att inte ha ont för min del.
1978 • Stockholm
#3
2 juni 2013 kl 18:26
1 Gilla
Hej Ante, när sjukgymnaster rehabtränar dig för problem med hälsenan brukar det vara tunga, excentriska tåhäv, stabilitetsträning för foten/underbenet och kanske en del stretch.

När jag som PT tränar folk med problem med underbenen kollar jag dessutom på orsaken vilket kan vara överbelastade vadmuskler på grund av t ex svaga sätesmuskler eller dålig rörlighet i fotleden. Överbelastade vadmuskler blir stumma och då tvingas hälsenan ta över en del av elasticiteten i underbenet vid fotisättning och det tar den lätt stryk av.

Sp mitt tips är, utöver dirtekt rehabträning för vaden:
1. Kolla rörligheten i fotleden
2. Leta treigerpunkter i underbenet och jobba bort med t ex tennisboll
3. Kolla upp om du har svagheter/muskelobalanser i säte/höftmuskler.

Kolla gärna in min artilekserie om träning för löpare på http://www.argetfit.se/artiklar/1743-bli-en-battre-lopare-med-rorlighet-och-styrka-del-1
1977 • Bålsta
#4
2 juni 2013 kl 21:28
Gilla
Tack för svaren!
Tror det beror på överbelastade vadmuskler efter jag läst ditt svar Jakob. Har sakta men säkert ändrat mitt löpsteg under en tid nu till framfotsisättning. Kan tänka mig att de beror på det. Vaderna kanske inte hängt med. Ska undersöka vidare.
Tack igen!

// Ante
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#5
19 juli 2013 kl 13:13
Gilla
För att rehabilitera en hälsena finns några områden man kan behöva fokusera på:

1. Sena+vadmuskel kan vara för kort. I så fall ökar skaderisken när man belastar i sitt ytterläge. Detta är extra hög risk när man går från skor med högt drop till litet drop. Stretch hjälper. Sedan finns det så klart fler möjliga orsaker (som nämnts ovan).
2. En sena läker långsamt jämfört med en muskel, bl. a. beroende på sämre blodtillförsel. Här kan massage hjälpa, men även andra metoder som aktiv rehabilitering typ snällare träning. En sådan enkel sak som att sitta och vicka på foten värmer upp och ökar cirkulationen.
3. För att minska risken för att skadan skall återkomma så behöver man styrketräna. Här kommer de klassiska excentriska tåhäven in. Detta ökar också blodcirkulationen.
4. För återuppbyggnad behövs det tillväxthormoner. Det är en hel vetenskap, med flera olika sorter, men det finns vissa enkla tips. Sov gott, för det är när man sover djupt som de tillverkas i huvudsak. Undvik att småäta, eftersom insulin är giftigt för testosteron (som även kvinnor har, fast i mindre mängder). Styrketräna stora muskelgrupper, det producerar mer tillväxthormon (som sedan kommer hela kroppen tillgodo).
Christer
1979 • Lesjöfors
#6
19 juli 2013 kl 22:12
Gilla
Bytte skostorlek då hälkappan "glappade" och orsakade inflammation i hälsenan.
prova en mindre sko
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#7
22 juli 2013 kl 09:58
Gilla
Min hälsena krånglar också. Idag fick jag gå efter 3.5 km, det kändes som om eländet skulle gå av! Blä! Jag brukar själv rekommendera excentrisk tåhäv, men kan man börja direkt med det? Provade lite nyss, och det gör för ont för att jag ska klara hela kroppstyngden...
Får bli till att cykla ett tag antar jag, och så ska jag försöka med styrketräning.
1963 • Bromma
#8
22 juli 2013 kl 16:33
Gilla
Susanne: MIn erfarenhet är att vila inte hjälper. När jag får RIKTIGT ont brukar jag ta Alvedon ocg smörja in hälsena m liniment innan tåhävningarna.
Funkar inte det heller så brukar jag pallra iväg till naprapaten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.