Löpning Träning 24 inlägg 7596 visningar

Allmänna Träningsprogram - problemen

1973 • Järfälla
#1
5 december 2014 - 15:16
Gilla
Det har diskuterats förut, hur bra eller dåliga är alla dom tillgängliga allmänna träningsprogram som finns att tillgå eller köpa på nätet. Exempel som brukar komma upp är t ex Szalkais och Fribergs program.

Det finns många bra saker med dessa program men i detta inlägg vill jag ta upp några av dom problem jag ser med programmen, funderingar kring dessa samt några frågeställningar.

Problemen (och funderingar kring dessa):
A) Även om programmen oftast har råd som "du bör ha sprungit 5 km på **:** för att välja detta program" så tar programmen inte hänsyn till ditt nuläge utan bygger helt på slutmålet, t ex "spring milen på **:**".
Detta gör att programmen blir konstiga att följa både för nybörjare som kanske inte riktigt klarar tempot eller mängden men vill satsa mot programmets måltid och för den mer erfarne som redan nu har snabbare tempo och/eller mer mängd i sin träning men ändå ser måltempot som ett rimligt mål.

B) Det blir också konstigt för dom som inte vill lägga ner den i programmet utstakade mängden men ändå har potential att klara måltiderna.
Ofta brukar programmen lyfta fram några nyckelpass som ska genomföras men jag tänker att programmen är uppbyggda efter att alla pass genomförs.
Ska man regelbundet hoppa över pass så borde kvarvarande pass anpassas till detta för att få full effektivitet.

C) Programmen har (oftast) ingen uppföljning runt personens utveckling eller anpassning till utomstående saker som påverkar personens träning (sjukdomar, familjen etc).
Utvecklas man snabbare måste man byta till ett snabbare program själv, eller anpassa själv eller...
Samma sak om man missar delar, det är svårt att veta hur man ska ta igen "tappad" träning...
...eftersom träningens upplägg inte utgår från nuläget.

D) Programmen är (enligt min analys) inte i någon större utsträckning anpassad till periodiserad träning. Det finns ingen uppbyggnadsfas, eller snabbhetsfas, etc. I bästa fall finns det en startuppfas (med kortare och långsammare pass) som kanske passar dom som är lite igång men inte direkt och i alla fall en formgivande fas på slutet, inför loppet med kortare (men snabba) pass för att toppforma lite.
Jag kan sakna blocktänket med säg 4-veckorsperioder som avslutas med ett testlopp som sedan tillsammans med vilken fas man är i sätter ramarna för nästa period.

Så till frågeställningarna:
1) Vad tror ni om mina funderingar?
Allmänna åsikter.

2) Har ni följt ett program fullt ut någon gång?
Om ja, vilket och hur upplevde ni det?
Om nej, varför inte?

3) Tror ni att det går att göra ett allmänt men individanpassat program enligt mönstren för t ex Szalkais program?
Program med lite "inbyggd intelligens" som anpassas i perioder efter vad personen får för tider på testloppen?


Mina egna korta svar:
1) Jag gillar såklart mina åsikter :-)

2) Nej, av de anledningar jag tar upp under problem och funderingar.

3) Ja, jag är helt övertygad om att det skulle gå. Men jag är lika tveksam till att det finns en marknad för det. Jag tror att flertalet människor gillar att hela programmet finns där, från start till mål och att målet är ett tidsmål som man "ska" uppnå om man följer programmet.


Ser fram mot era svar.
< < < 1 2 > > >
1962 • Laholm
#2
5 december 2014 kl 16:22
Gilla
I boken "Löpträning mitt i livet" av M Nilsson är upplägget ett annat. Där utgår man från sin nuvarande kapacitet och läser av i tabell ungefärliga farter på olika pass. Man kan sedan välja olika program beroende på hur många pass man vill springa per vecka. Det ges tips om hur man kan lägga till eller dra ifrån pass efter tycke och smak. Man kan justera sina farter när man känner att det behövs. Efter hand märks det om man ligger åt snabbhets eller uthållighetshållet och kan därför ligga i olika index för olika typer av pass. Jag har följt detta inför 8 maror, men ej exakt, utan bytt ut vissa pass och skippat vissa, t ex då jag kännt mig sliten. Jag har nog tänkt lite fel när jag "laddat om" mellan lopp som kommit tätt genom att "hoppa in" i programmen om igen. Det optimala är ju att ha en tränare eller kunskapen själv, men när man ej har det som i mitt fall så har detta fungerat hyfsat för mig.
1980 • Staffanstorp
#3
5 december 2014 kl 16:54
Gilla
1) Kloka funderingar som jag kan skriva under på, även om jag inte reflekterat över alla punkter lika noggrant som trådstartaren. Ett mer dynamiskt tänk likt ovanstående tror jag nog många program skulle må bra av och ge mer för individen.

2) Nej, enbart p.g.a. att den mängd de förespråkar inte ryms i mitt schema. Jag både vill ha och behöver mer variation och kvalitet i min träning och har som bäst kört lite anpassade varianter med mer kvalitetspass avseende löpningen samtidigt som annan träning gett kondis och uppbyggnad.

3) Det tror jag definitivt, med flera avstämningspunkter/delmål där träningen anpassas beroende på hur långt man kommit(eller ett steg tillbaka om man inte uppnått delmålen) ihop med uppbyggnadsfaser. Det kräver däremot mer av individen och gör programmet mer avancerat, vilket kanske kan avskräcka en del i förhållande till att hålla ett enklare program rakt av.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
5 december 2014 kl 19:32
1 Gilla
Det finns inga universella träningsupplägg som passar alla. Ta två olika löpare, ge dem samma upplägg och du får ofta inte samma resultat. Det beror på anlag och hur du sköter sömn och kost och hur din vardag ser ut i övrigt.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
5 december 2014 kl 19:45
2 Gilla
Vitsen med de "allmänna" programmen är väl att de ska ge en grund för personer som inte har tid, råd eller möjlighet att köra ett mer individuellt upplagt program under expertledning att ändå kunna få ett klokt upplägg på träningen. Ger väl inga mästerskapstitlar, men för den glade motionären är det väl förhoppningsvis good enough.

1. Visst har du rätt.
2. Har följt Fribergs 3:30-program. Dock inte slaviskt utan improviserade rätt så friskt utifrån programmet.
3. Ja. Och litar på att du fixar till det! ;o)
Tanja Werner
1968 • Malmö
#6
5 december 2014 kl 19:51
1 Gilla
Är inte alla, som väljer ett sådant träningsprogramm medvetna om avsaknaden av individualitet? Vad är problemet?
1973 • Järfälla
#7
7 december 2014 kl 13:51
Gilla
Kul med lite svar.

Per (#2): Har också sett Marcus upplägg och det är helt klart åt det hållet jag menar.

Kalle (#3): I punkt tre tar du upp det jag också tror är problemet med mer avancerade program. Det kräver mer av individen istället för att bara följa något färdigt, det svåra blir att göra något anpassningsbart som samtidigt inte är för krångligt att följa/använda.

Lars (#4): Precis, håller med helt och hållet.

Jens (#5): Ja visst är dom allmänna programmen good enough för dom allra flesta. Det finns ju helt klart en bevisad marknad för dem.
Den typen av program känns det som att jag också skulle kunna skriva med de kunskaper jag har. Ett mer avancerat program som anpassar sig.... ....tja, det får vi allt se :-)

Tanja (#5): Visst är det så, dom allra flesta vet att dom köper en kompromiss.
1968 • Kållered
#8
7 december 2014 kl 22:18
4 Gilla
Ett bra allmänt träningsprogram är extremt mycket bättre än ett dåligt individuellt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
7 december 2014 kl 22:55
2 Gilla
1) Allmänna program är inte individuella. De är något för den osäkre att hålla i handen och för den nyfikne att snegla på. Men exv Pete Pfitzinger ("Advanced marathoning" tror jag) anger farter som tävlingsfart på marathon, milen osv och har några olika program beroende på hur mycket tid man vill lägga ner. Något jag gillar är en serie program för hur man hanterar två maror med x veckor mellan.
Matt Fitzgerald har slutat ange några program alls! Han beskriver några slags pass som av erfarenhet är bra för löputvecklingen som långa intervaller, backintervaller osv. Hur man sen lägger upp sitt träningprogram får man några hintar om men viktigast är att passen ska kännas roliga eller åtminstone nyttiga i efterhand, kroppen vet vad den utveklas av och man måste lära sig känna gensvaret. Jag gillar den filosofin skarpt, boken heter "Run".
2) Följde en gång Szalkais program så noga jag klarade av och det tog mig framåt då. Sneglar fortfarande på upplägget ibland, särskilt formtoppningen som jag inte känner att jag optimerat än. Förresten är det som är bra för mig ett år inte det som nödvändigt är bäst nästa år.
3) Se 1. Men ett "dynamiskt" program lägger man rimligen upp på nätet eller bygger in i en GPS/puls-klocka. Nästan säker på att det redan finns. Om de är bra är en annan sak.....

Slutsats: Använd andras program bara på tips på hur man kan göra, följ inget slaviskt men prova gärna nåt år som nybörjare eller en som slutar försöka persa på favoritrundan varje vecka, eller som tycks ha kört fast i utvecklingen. Lägg en grov skiss och låt sedan kroppens svar styra vad du gör den närmaste tiden.
1967 • www.sapiens.se
#10
8 december 2014 kl 15:20
3 Gilla
Grejen när man gör individuellt utformade program vill man ju gärna inte bara veta nuvarande nivå utan hur man kommit dit.

Det finns en del parametrar som påverkar. T.ex. Hur mycket har man tränat? Vilken typ av pass har man tränat? Vilka styrkor och svagheter finns det att jobba med? Vilken träning svarar man på? Hur ser livet ut runt träningen?

Sen kan du kan träna efter världens i teorin mest optimala program men sköter du t.ex. inte mat och sömn blir det nog inte så bra.

Jag skulle absolut kunna utveckla en sån tjänst som du efterfrågar Markus men jag skulle inte tro på den. När jag jobbar individuellt med idrottare handlar det så mycket om att parera allt som dyker upp under resans gång.
1966 • mölndal
#11
8 december 2014 kl 16:54
Gilla
Jag kan ju bara säga att jag aldrig följt ett träningsprogran och 3 månader innan Göteborgs varvet körde jag 3dagar/v och totalt 30,5 km och sprang på 1,22 och går man in och kollar på ett träningsprogran som ska ge en sluttid på 1,30 så visar den 5-6 pass/v och tot 60-100 km i veckan. Visst träningsprogram kan nog vägleda i rätt riktning men tiderna är individuella och beredd att hålla med oldboy och mycket har med vad man har för anlag ...
#12
8 december 2014 kl 22:09
Detta inlägg har raderats
HF Löfgren
1968 • Malmö
#13
9 december 2014 kl 08:31 Redigerad 9 december 2014 kl 08:40
Gilla
Jag tror "problemen" snarare handlar om vilka förväntningar man har på de här programmen. Tror man att de ger en tidsgaranti om man följer dem så är det klart att många blir besvikna. Så är det ju även om man anlitar en tränare som anpassar ett individuellt program. Det är så mycket annat som till sist påverkar sluttiden den där dan när det gäller så det går inte att lämna några garantier. Jag tror man får se programmen som en bra hjälp till att träna någorlunda strukturerat och varierat istället för att träna helt på måfå.

Ett dynamiskt program där man kan mata in sina förutsättningar (ålder, kön, vikt, PBn, nuvarande nivå, antal pass man kan träna....etc) och som hela tiden justerar sig beroende på testlopp och annat vore ju i teorin en bättre hjälp än de standardiserade programmen. Jag tror helt klart att det skulle kunna vara lite bra business att utveckla ett sådant.
Mackan! :-)

Som 3:e steg skulle man kunna söka individuell hjälp hos en tränare eller klubb.

Men någon 100 % garanti kan man väl aldrig ge oavsett?
1973 • Järfälla
#14
10 december 2014 kl 12:34
Gilla
Många bra åsikter, tack för det.

Markus och Marcus (#11 och #12): Om man utgår från din önska Markus och lägger till avstämningar kanske var 4:e vecka för att ge möjlighet att justera utifrån utveckling, resultat, sjukdomar, skador, etc, etc. Som Marcus skriver, det gäller att kunna parera allt som sker under resans gång.
Skulle det vara en tjänst du skulle kunna stå bakom Marcus N? Eller hade du redan tänkt i dom banorna när du svarade?
1967 • www.sapiens.se
#15
10 december 2014 kl 13:05
Gilla
Jag hade tänkt i banor av komplexitet för att göra det nog bra. En viktig parameter för mig är ju de kontinuerliga rapporter jag hämtar in från de jag hjälper och att jag läser de skriftliga kommentarerna på precis varenda pass allteftersom tiden går. Det är människor och inte maskiner och människor har bra eller dåliga dagar. Enskilda avstämningar säger inte allt utan man måste se till trender. När jag t.ex. själv kör testlopp vet jag ju om det har varit blåsigt, om jag har sovit dåligt innan, om jag haft magproblem eller annat som påverkat resultatet. Siffran säger inte allt.

Programmeraren i mig suktas av tanken att göra något riktigt bra men jag har sett andra försöka sig på bra AI och då har det inte ens varit människor utan maskiner. Det är enklare med såna och ändå har jag bevittnat de genvägar som tagits för att få fram trovärdiga resultat. Jag skriver genvägar eftersom det är det uttryck dom använt. Skulle jag gjort det skulle jag känt det som om jag bluffat. Det skulle säkert gå att göra något hyggligt men inte något jag skulle vilja sätta mitt namn under. Men visst lockar tanken att försöka skapa algoritmer som är en kombination av ren kunskap och fingertoppskänsla.

Problemet är just fingertoppskänslan. Jag kan styra om upplägg för olika individer baserat på det jag lär mig inte bara hur dom funkar fysiskt utan psykiskt. Det är svårt att programmera för.

Löpning är verkligen inte raketforskning men människan är komplex.

1973 • Järfälla
#16
12 december 2014 kl 09:37
Gilla
Programmeraren i mig håller med, det är nog svårt att skriva en AI när det gäller en diskret mängd parametrar och val, men med en mänsklig faktor blir det väldigt svårt...
...men en fråga att ställa sig är hur ofta fingertoppskänslan förbättrar resultatet och hur många gånger det försämras på grund av den?

Om man skulle (kunna) jämföra en löpares framsteg mha ett anpassningsbart automatiskt program som diskuteras ovan med samma löpare som får hjälp av en personlig coach och kunna göra den jämförelse med så många löpare att man får ett statistiskt underlag. Vad skulle den undersökningen i så fall visa?

Troligen att en personlig coach i dom flesta fall ger bättre resultat, men det är inte helt säkert att det är (hela) sanningen. Jag tror t ex att ju bättre (snabbare) löpare du är desto mer hjälp har du av en coach som kan detaljstyra din träning. Men är du istället på andra sidan. Nybörjare, långsammare etc så behöver du egentligen bara en enda typ av pass, det som blir av :-).

Däremellan finns hela skalan och en stor del av den gruppen tror jag skulle gynnas av ett mer flexibelt program, som även om fingertoppskänslan inte finns där bättre anpassar sig till nuläget och träningsviljan än de flesta färdiga program på marknaden.
1973 • Järfälla
#17
15 december 2014 kl 15:40
Gilla
Markus (#20). Håller med, tror också att den typen av program skulle vara bättre än mycket av det som finns.
dwa
1962 • Borås
#18
16 december 2014 kl 10:21 Redigerad 16 december 2014 kl 10:22
1 Gilla
Här finns bra träningsprogram utan kostnad. Visserligen på tyska men det är nog inget stor problem:
http://www.runnersworld.de/laeufercoach
dwa
1962 • Borås
#19
15 augusti 2015 kl 11:16 Redigerad 15 augusti 2015 kl 11:18
1 Gilla
Jag har ändligen en personlig tränare och får varje vecka (söndag) en ny trainingsprogramm efter epost-kontakt. Han har visserligen en databas , men anpasser planen efter epost individuellt.

- Positiv: Pinsamt att inte träna - varje söndag är utvärdering
Jag har betalt 1200kr/år , hög motivation pga betalningen

- Negativ: 1200kr/år ;-)
Leifi Plomeros
Arboga
#20
15 augusti 2015 kl 22:28
Gilla
Intressant länk. Noterade när jag fyllde i mina värden att programmet föreslår samma fart på distanspass på 10 km och långpass på 20 km.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.