Löpning Kost & Näring 55 inlägg 12895 visningar

Kolhydratladda enl LCHF

1963 • Hestra
#1
9 februari 2013 - 17:43
Gilla
Ja, jag är medveten om att det är riskabelt att skriva ut bokstäverna LCHF här, men jag tar risken:)

LCHF-motståndare behöver inte ens bry sig om att kommentera!

Åt enl LCHF för ca 3 år sen och sprang Gbgvarvet med hyfsat bra resultat (det var det året när det var 25 gr så det går inte riktigt att jämföra med övriga år)
Men Jag upplevde vid träning av längre disanser (över 15 km och även under Gbgvarvet) att orken inte riktigt fanns.
15 km och kortare märkte jag ingen större skillnad efter omställningsperioden.

Jonas Bergqvist skriver i sin bok om att "kolhydratladda enl LCHF" kvällen innan just vid ansträngning under längre tid.
Men att sedan på tävlingsdagens morgon gå tillbaka till det man brukar äta. Pasta och vitt bröd går bort men potatis och rotfrukter kanske kan funka.
Är det någon som testat att göra enl den metoden och kan utvärdera sakligt samt berätta vad ni åt?


< < < 1 2 3 > > >
Kim Dahl
1976 • växjö
#2
9 februari 2013 kl 18:26
Gilla
Jag äter lchf och innan längre lopp som halvmaror eller mara äter jag lite extra kolhydrater i form av lite stekt potatis eller en banan. Jag vräker inte i mig utan bara lite till en måltid räcker för mig. Ska jag springa längre än så äter jag som vanligt.. Brukar inte äta under lopp kortare än marathon men märkte att jag blev riktigt pigg av banan sist jag sprang en mara så det kan jag rekommendera... Vet inte vilken nivå du ligger på men jag är en medelmåtta som älskar att springa och tänker inte så mycket utan gr det enkelt... Så gör jag och tycker det funkar fint
Anna-Maria
1988 • Ljungby
#3
9 februari 2013 kl 18:42
Gilla
Och vilken bra fråga! Har också gått och funderat på detta. :-)
#4
9 februari 2013 kl 18:46
Detta inlägg har raderats
Kim Dahl
1976 • växjö
#5
9 februari 2013 kl 19:29
Gilla
@anette Gå in och titta på kostdoktorn.se. Finns ett forum där nu med massa kunskap. Titta där så slipper du en massa fåniga påhopp här.. :)
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
9 februari 2013 kl 19:54
Gilla
@ Anette: Jag tror att du kan öka insulinkänsligheten om du inkluderar mer kolhydrater sista veckan innan tävling. Det minskar risken för blodsockerfall om du skulle ta sportdryck eller liknande under tävling, något som beskrivits av flera som äter LCHF här på jogg. Att "ladda" blir nog svårare, iaf om du normalt äter strikare LCHF, då dom studier jag läst indikerar att man då har en nedsatt förmåga att ta upp och lagra kolhydrater. Din plan med lite lagom kolhydratstinna livsmedel passar nog därför rätt bra.
Jag ska dock tillägga att jag inte äter LCHF, men att jag inte heller är nån motståndare till kosthållningen som sådan.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#7
9 februari 2013 kl 20:59
Gilla
Tycker du skall göra som Jonas Bergqvist beskriver ladda kvällen innan och/eller ta lagom sportdryck under själva tävlingen. Att ladda på tävlingsmorgonen skulle kanske vara okey om tävlingen går senare på dagen. Risken är ju att du stänger ner in fettdriften innan loppet vilket är mycket dumt.
Tomas B
1974 • Uppsala
#8
9 februari 2013 kl 21:19
Gilla
Hej,

jag gick ner i vikt en hel del med en kost som närmast kan beskrivas som "LCHP", low carb men högt protein, och lågt fett.

Jag brände i snitt 800 kcal/dygn i motion under ca fyra månader, och jag tyckte mig märka att de gånger jag inte åt kolhydrater alls, så kunde jag springa min mil eller cykla eller promenera i fyra timmar utan att tycka det kändes jobbigt.

Åt jag kolhydrater, kanske russin eller frukt, innan en runda, så inbillar jag mig att jag fick soppatorsk en bit in i rundan, man kunde lixom känna att carbsen tagit slut, och det tog en tio minuter eller så innan man började piggna till igen. kanske omställning till att bränna fett eller så?

Mest en fundering från min sida, inget vetenskapligt.
#9
9 februari 2013 kl 21:43 Redigerad 9 februari 2013 kl 21:45
Detta inlägg har raderats
1963 • Hestra
#10
9 februari 2013 kl 22:55
Gilla
Har provat banan precis innan lopp, det var ingen hit. Brukar ha med mig en energi-tablett som jag tar i början av Avenyn, det funkar bra.
Min teori är (och det skriver Jonas i sin bok) att det endast är 1 mål kvällen innan man kan kolhydratfrossa i annars sätts fettdriften ur bruk och det vore ju dumt.
Men det vore intressant att höra fler som provat detta.
Tomas B
1974 • Uppsala
#11
9 februari 2013 kl 23:10
Gilla
Bo: Du har så många begrepp i ditt svar att jag behöver googla lite innan jag förstår :D Återkommer!
#12
10 februari 2013 kl 06:45
Detta inlägg har raderats
Björn Bohman
1981 • Göteborg
#13
10 februari 2013 kl 08:20
Gilla
@Peter #12: Hahahaha! Humor när det är som bäst! Fortsätt med det!
#14
10 februari 2013 kl 09:06
Detta inlägg har raderats
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#15
10 februari 2013 kl 20:52
Gilla
Har hört om marathonlöpare med väldigt svårt fall av spring i benen gjort liknande... fast dagen före.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#16
10 februari 2013 kl 23:00
Gilla
Vid långpass brukar jag börja kolhydratladda vid cirka 20 km med en liten snickers, och lite senare en till. Efter passet en stor snickers omedelbart + rejält med vättska, sedan mat och mera dricka, det gäller att ge kroppen det den kräver för att kanske klara ett nytt långpass nästa dag.
HR
1972 • Stockholm
#17
11 februari 2013 kl 09:50
Gilla
Lars Svärd: för mig som glad amatör så får jag ju uppvärmningen "gratis" i början av en eventuell mara med kanske två kilometer i farthämmande trängsel och skulle inte riskera en flerkilometers uppvärmning för egen skull då jag vet att jag kommer vara ute i över tre timmar och inte vill krokna mot slutet. Men jag är ju inte så snabb eller vältränad.

För Bo Engwall och andra marakometer som klockar in på under 2:30 och även de som springer många maror så tror jag att de har överkapacitet nog att kosta på sig en ordentlig uppvärmning och får bra nytta av att göra så.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#18
11 februari 2013 kl 10:13
Gilla
Har ätit LCHF i snart 7 år.
Sprungit halvmaror och maror.
Brukar äta en aning mer kolhydrater dagen eller dagarna innan.
I övrigt funkar det kanon.
Äter INGET under loppet.
Sportdryck...ibland, men blir tyvärr oftast dålig i magen av det.
Sannolikt för att man inte är van.
Sen är jag ingen elitmotionär. Det finns säkert belägg på att jag kunnat springa någon minut snabbare med mer kolhydrater men för mig är den allmäna välmågan viktigare. Tål inte riktigt kolhydrater numera, blir som en gasballong :-)
Men någon liten sockerkick kan du unna dig under ett lopp!
Pasta och potatis äter jag aldrig, inte ens före ett marathon. Men rotfrukter funkar och kanske lite gott surdegsbröd (med mycket smör)
HR
1972 • Stockholm
#19
11 februari 2013 kl 13:00
1 Gilla
Anders N: det låter som du hittat ditt upplägg.
Jag tycker själv att det viktigaste är välmåendet om man inte är elitmotionär - man kan ju vara en duktig motionär för det. :)

De flesta vet ju att jag inte är så förtjust i LCHF som löpkost MEN jag hindrar ingen och tycker att din filosofi och ditt inlägg är uppfriskande och jag har full respekt för din inställning. :)
Pasta äter jag själv så sällan att jag inte ens kommer ihåg de tillfällen under året som jag gjort det.

När det gäller sportdryck så gäller det nog att hitta en variant man trivs med - det finns en del som sätter fart på min mage med och jag kan annars dricka "allt" utom kolsyrat. Hittar man ingen och tycker de är för sockriga så blanda och prova fram en egen.

Själv blir jag ju gasig och burblig i magen av fet mat så tittar man på det ur praktisk synvinkel så mår jag ju bäst och presterar bäst av en högkolhydratkost men jag har full förståelse för att en del andra fungerar precis tvärtom.

Det enda jag bekymrar mig lite om för er LCHF:are är att ni kanske inte riktigt greppat fettdriftens funktion och koppling till kolhydraterna. Man optimerar inte alls fettdriften genom att utesluta kolhydrater helt utan det kan leda till att man på lopp (och träning) tyvärr konsumerar en oproportionerlig del muskler också. Det kan ingen tala om för kroppen att den inte ska göra utan den väljer själv baserat på de förutsättningar man ger den och är en funktion av belastningsnivå och tid. Att vänja kroppen vid att springa tom på kolhydrater är inte samma sak som att "optimera" fettdrift. Att tvinga och optimera är inte samma sak och kroppen har sällan samma kroppsideal som en själv, tyvärr.

Anders Näslunds uppladdning inför lopp och ätande i övrigt ser jag som en mycket bra LCHF-approach inför långlopp och den minimerar ju det extra slitaget i kroppen som uppstår om man HELT utesluter kolhydraterna. Det räcker inte med en banan eller en "energitablett" samma dag och under loppet för att hjälpa kroppen med sina normala process under en såpass lång sträcka som en halvmara.

Mina enkla råd för LCHF:are skulle nästan vara en karbonkopia av Anders inlägg.

Fortsätt undvika kolhydrater men försök få i er lite innan långpassen också. Hur lite bestämmer ni själva men det kommer underlätta träningen samt muskelåterhämtningen och stör inte fettdriften. Hitta en form av kolhydrater ni "står ut med" för detta. Inse att om ni springer långpass inför en halvmara så kan ni omöjligen bli feta av en frukt - det är för mig ett snudd på anorektiskt tänkande. Ät gärna (minst) en frukt också efter långpassen och fortsätt dissa kolhydrater mellan passen och de dagar ni inte tränar. :)

Inför ett längre lopp så kan man dessvärre inte tanka kolhydrater vid ETT tillfälle och fylla depåerna tillräckligt. Varken i ren mängd (ni LCHF:are skulle må riktigt illa) och i absorption i kroppen. Bättre att sprida ut det i lite flera och mindre kolhydratintag - helst i samband med er vanliga kost - och spritt över ett par tillfällen innan loppet.

SIDOSPÅR:
För oss Carbomaniacs som också kan ha en MYCKET bra fettdrift men som inte gillar att gå tomma på kolisarna så är man oftast medveten om att inlagringen bäst sker över tid om man tränar regelbundet eftersom glykogenet i kroppen är en snabbomsättningsvara i uttag men kan inte inlagras i riktigt samma takt. Du kan springa dig helt tom på ett par få timmar men inte tanka upp helt fullt igen på en halv dag om du är HELT tom. När vi går tomma så har vi ju samma förutsättningar som er. :)

Detta var säkert mitt allra snällaste inlägg någonsin i en LCHF-tråd och jag hoppas att ni uppskattar att inlägget är gjort i all välmening och i ett försök att få er att lyckas väl med både ert val av kosthållning tillsammans med en input på "optimering" inför längre lopp.
Kim Dahl
1976 • växjö
#20
11 februari 2013 kl 14:17
Gilla
Ingen som äter lchf säger att man inte äter några som helst kolhydrater.. Största delen fett sen finns det gått om plats för kolhydrater :) verkar vara svårt att fatta detta enkla low=låg.. Låg betyder inte nolltolerans...läs på lite
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.