Löpning Träning 74 inlägg 6379 visningar

LCHF, första dagarna

M F R
1975 • Uppsala
#1
29 september 2009 - 23:40 (Redigerad 29 september 2009 - 23:54)
Gilla
Hej!

Tänkte jag skulle testa LCHF-diet några månader. Har sedan i mars kört lågpulsträning och uteslutit styrketräning helt och hållet.
Resultatet har varit långsamt förbättrad trend ca 10% snabbare fart.
Nu misstänker jag att det blivit för mycket kolhydrater trots allt, under denna period. Därför tänkte jag försöka mig på en mer strikt LCHF kost.

Började med LCHF-diet för ca 5 dagar sedan.
En dagsmeny ser ut som följer:
Frukost: 4 stekta ägg i mycket smör, ett paket stekt bacon, ett stort glas med snabbkaffe(2tsk)+1dl grädde+2dl röd mjölk. Stor bit Herrgårdsost (1x5x5 cm).

Lunch: 1 stekt rödingfile (mycket smör) eller en bit Entrecote, några droppar citron, samt samma kaffedrink som till frukost.

Mellanmål (före kvällsträningen), kaffedrinken igen :)

Träning, ca 50 min snabb promenad.

Kvällsmål: 3 stekta ägg (smörstekta), massor med bladspenat, olivolja(rikligt), samt riven permesanost. Samt sista skvätten grädde/mjölk till, ja du gissar rätt, kaffedrink :)

Den allmänna känslan nu efter 5 dagar är ett riktigt skönt lugn i kroppen.

Det lustiga är dock (trots promenad, istället för maf-tempo-jogging) att pulsen genast stiger relativt snabbt/högt, men lägger sig därefter mycket stabilt på 150, som faktiskt är den MAF-puls jag JOGGAT på under 6månader.

Till detta upplever jag även en känsla av håll, som jag inte haft på många år. Efter träningen finns även en förnimmelse av yrsel-känsla.

Är det någon annan som upplever motsvarande?

Funderar också över om 1 liter röd mjölk om dagen (blir ju 50gr kolhydrater) egentligen förstör min diet?
Det dagliga gräddpaketet (3dl) borde ju vara lungt i det perspektivet.

//MFR





< < < 1 2 3 4 > > >
M F R
1975 • Uppsala
#41
31 oktober 2009 kl 21:35
Gilla

Roger,

Det där med "kolhydrater varannat mål" är något som faktiskt Maffetone också rekomenderar, detta eftersom kroppen "minns" vad den åt förra målet.
Kolhyrater två mål i följd ska visst innebära att man förlorar effekten.

Det där med hjärtklappningar som abstinensbesvär verkar vara vanligt.

//MFR
M F R
1975 • Uppsala
#42
8 november 2009 kl 14:26
Gilla
5 veckor LCHF nu,
Dagens frukost, 2ägg, halvt paket bacon, en bit ost och starkt kaffe med grädde (50/50).

körde ett intensivare morgonpass, 15 min uppvärmning (rask promenad) 15 min intensivare jogging (snittpuls 172), nedvarvning (rask promenad).

Tempo uppskattningsvis 12km/h under den intensivare perioden (batteri i fotpod slut, så jag fick inga värden på kadens/speed).

Detta var mitt 2-3:e intensivare pass sedan jag påbörjade lågpulsträningen i mars.

Kändes mycket bra under den intensivare delen, behövde inte öka andningsfrekvensen anmärkningsvärt. Kändes som att det fanns bra mycket mer att trycka på. (förbaskat att batteriet tog slut i podden! Men man brukar kunna gå på känslan ganska bra).

Efter passet, ingen särskilld trötthet, pulsen minskade snabbt, inget särskillt sug efter snabba kolhydrater.

Nu tar jag med mig denna fina känsla (ser den som ett gott resultat på att lchf/lågpuls-träningen verkar effektivt), när jag återgår till några veckor (3-4)av enbart lågpulsträning (<155 puls).

Under kommande 3-4 veckor ska jag försöka köra följande upplägg:
-Lägga in fler långpass (90 minuter)
-Öka andelen grönsaker något (dock strikt ovanjords-grönsaker enbart).
-Fortsätter med relativt stora dagliga doser omega3-tillskott.
-Försöka sova några timmar extra/vecka.
-Lägga in ett dubbelpass i veckan (morgon, samt sen eftermiddag).
-kommer även varva med mycket lätt (och varierad) styrketräning (30min).
-fortsätter köra med enbart hårda/platta skor.
-daglig lunchpromenad 15-30 min (enbart för att tillgodogöra mig dagsljus).


//MFR









1970 • Nyköping
#43
8 november 2009 kl 15:36
Gilla
Intressant debatt! Och precis som några har skrivit så blir mycket till gift i kroppen om kroppen får för mycket av det.

Kroppen behöver alla näringsämnen, och det får den genom en allsidig kost.

Det finns många anledningar till att glukos är viktigt för kroppen, men den främsta anledningen måste ändå vara att glukos är det enda ämne som hjärnan utvinner energi ifrån. Glukos lagras i kroppens muskler och i levern som glykogen som en lättillgänglig energikälla. Energin vid musklearbete utvinns från ATP till ADP (alldeles för mycket att beskriva närmare). Sker energiutvinning med närvaro av syre så kan den fortgå under lång tid, men är inte tillgången på ATP tillräcklig (och då även glukos) så kommer till slut mjölksyra att uppstå eftersom energiutvinningen har skett utan närvaro av syre under för lång tid.

Och om kroppen behöver bryta ner muskelprotein (proteinkatabolism) för att få energi, då är kroppen sjuk och mår inte bra. Det är något som är allt annat än normalt, det är ett tecken på undernäring. Det är något som anorektiker drabbas av bl a.

Till sist! Kroppen behöver sin del av godis och chips, den behöver fett och den behöver både snabba och långsamma kolhydrater. Detta är i alla fall vad jag tror (eller rättare sagt vet)
1972 • Helsingborg
#44
8 november 2009 kl 16:40
Gilla
Kan nog inte hålla med, kroppen behöver inte godis och chips och vad som är rätt om kolhydrater kan man diskutera i årtionde utan att komma fram till något vettigt. Det är upp till var och en vad som är bra för sin egen kropp, vissa hanterar kolhydrater bra medan andra omvandlar mycket av det till fett, själv har jag gått ner ca 10kg med hjälp av lchf kost. Det gäller att hitta en nivå som är bra, minimalt med kolhydrater är bra ett tag sen kan man jämna ut tills det blir en bra kombination av protein fett och kolhydrater.
M F R
1975 • Uppsala
#45
8 november 2009 kl 17:35
Gilla

Martin,

Jag får i mig kolhydrater i form av grönsaker och mejeriprodukter, tex:

Paprika, gurka, röd mjölk, grädde, gul lök, vitlök, tomat, ost, vinäger, avocado, bladspenat, saltgurka, yoghurt, rött vin, majonäs är exempel på livsmedel (som innehåller kolhydrater) jag fått i mig i helgen, tex.

Ovanstående är dessutom ett bra exempel på lagom snabba kolhydrater (inte mycket av det skadliga/onödiga sackaroset tex).

Detta är godis för mig :) men i rätt proportioner i avseende till det fett/protein, jag får i mig via ägg, kött, fisk och fågel

Kan tillägga att jag nog aldrig ätit så mycket proteiner i form av kött, fisk och fågel som tidigare. Tiden får utvisa om jag kanske i framtiden lägger till en halv potatis, eller någon matsked ris framöver. Eller kanske en halv fullkornsmacka till frukost.

Många här på forumet är väldigt svart/vita. För mig egen del försöker jag skapa/hitta rätt balans i min kost (som passar bra för mig!).

//MFR

1970 • Nyköping
#46
8 november 2009 kl 20:01
Gilla
M F R!

Har du hittat en kost som passar dig så är det utmärkt. Själv är jag skeptisk till olika sorters kosthållningar och dieter, jag tror med på att äta som man alltid har gjort (förutsatt att man har ätit allsidigt och har sett till att bli av med de kalorier som får in).

Kim Brink!

Det är klart att kroppen inte behöver godis och chips för att överleva. Men jag tror att de flesta är överens om att en näve lösgodis vid rätt tillfälle gör gott för själen (men självklart inte för ofta). Men om man vill äta godis eller ej är upp till var och en.

Återigen och sist: Hjärnan är i stort behov av glukos då det är hjärnans stora energikälla, vilket syns vid hypoglykemi.
M F R
1975 • Uppsala
#47
8 november 2009 kl 20:20
Gilla

Martin,

Skulle vara intressant att höra lite om din egen kosthållning. Intressant är att du också säger "äta som man alltid gjort" :)

Tror du man åt lösgodis och chips (om än vid rätt tillfälle?) så sent som bara för ett par hundra år sedan? Naturligt vis tror du inte det, frågar dig detta bara för att exemplifiera vilken kort tid i mänsklighetens historia människor i väst äter som vi gör idag, raffinerade produkter, omega-6 rika oljor, lightprodukter, margariner, pasta och potatis (nästan bara stärkelse).

Att "äta som man alltid" gjort är för mig att äta naturliga och oraffinerade produkter. Naturligt/Ekologiskt kött, fisk, ägg, ost, grönsaker (ovanjord), samt någon frukt då och då (av mindre söt sort).


//MFR


1972 • Helsingborg
#48
8 november 2009 kl 20:26
Gilla
Martin Jansson!
Som jag skrev vi kan diskutera i oändlighet om detta ämne !!!
Men då får du starta en ny tråd,lite off topic här. Denna handlar Om lchf i starten.


M R F !
Håller med dig, Det gäller att hitta sin balans i kosten
Mattias
1974 • jönköping
#49
8 november 2009 kl 20:58
Gilla
Martin

Har du egna erfarenheter av hypoglykemi?
Är bara lite nyfiken när du nämner hypoglykemi.

Själv känner jag till det rätt väl. ;)

För egen del beror det på hur snabbt man vill ur,vill man ur snabbt då är det snabba kolhydrater som gäller.Men har även klarat av det utan kolhydrater.
1970 • Nyköping
#50
8 november 2009 kl 22:26
Gilla
Kim Brink!

Vad jag menar är att jag inte delar tanken på att köra efter en metod som LCHF vid fysisk aktivitet, detta eftersom kroppen då är i stort behov av kolhydrater. Detta var i start eller efter ett längre tag.

Mattias!

Det beror på hur man ser definitionen "egna erfarenheter". Jag har som alla människor ibland fått det vi kallar för lågt blodsocker, eftersom man ibland har ätit lite dåligt. Fast hypoglukemi har jag sett många gånger i mitt arbete som sjuksköterska, både på avdelning och i ambulans. Och ett lågt blodsocker är inget man ska leka med, vare sig man är diabetiker eller ej.
Mattias
1974 • jönköping
#51
8 november 2009 kl 22:34 Redigerad 8 november 2009 kl 23:05
Gilla
Med egna erfarenheter menar jag mäter du ditt blodsocker när du känner att bs är lågt?

hypoglykemi kommer man inte lättare i med mindre kolhydrater,för mig är det precis tvärtom.

Med en fetthögkost hålls blodsocker riktigt stabilt,mot en rik kolhydratkost då svänger blodsocker mycket.
1970 • Nyköping
#52
8 november 2009 kl 22:35
Gilla
M F R!

Jag anser min kost vara allsidig med ett underskott av grönsaker (måste bli bättre på detta), jag äter ganska mycket nötkött (vill åt proteinerna). Pasta intas mycket samt potatis, ris blir mer sällan (fast det är mycket gott). Jag tar aldrig något av det som vi i dagligt tal kallar lightprodukter, och håller mig till vanligt fett på smörgås och i mat. Och självklart blir det pizza ibland, fibergröt på morgonen (vinter) och fjällyoghurt med start (sommar).

Jag har personligen svårt att ta till mig och tro på alla dessa olika dieter och kostrekomendationer, men tycker man att det passar så ska man självklart äta så.

Jag har själv mycket svårt att gå upp i vikt och tycker att sk bantningsdieter får för mycket lats i media (off topic och dags för en ny tråd på detta)
M F R
1975 • Uppsala
#53
8 november 2009 kl 22:48 Redigerad 8 november 2009 kl 22:52
Gilla
Martin,

Kan tänka mig att människor som inte tränat upp sin aeroba förmåga kan få stora problem vid lågt blodsocker i kombination med fysisk aktivitet.

Medans en atlet/motionär som däremot tränat upp sin aeroba förmåga, och därmed är fettdriven, klarar sig desto bättre.

Tanken med lågkolhydratmat kombinerad med träning är ju att succesivt förbättra den aeroba förmågan.

Förr i tiden när man åt fet mat och protein, jobbade man också fysiskt hela dagarna ofta långa "pass", 12-timmars dagar men i lågintensivt tempo, och utvecklade därmed den aeroba förmågan.

I dag sitter vi still hela dagarna, stimmulerar de anaeroba systemet med ständig tillförsel av kolhydrater (både långsamma och snabba), underutvecklar det aeroba systemet, och när klockan blir 17:00 kör vi spinningpass tills vi spyr.

Det handlar om balans! Visst körde Sixten Järnberg skiten ur sig vissa träningspass, men då hade han också jobbat 8 timmar om dagen i skogen, där han utvecklat den aeroba förmågan. Det är en viss skillnad mot de förutsättningar vi har i dagens kontorssamhälle.

//MFR

M F R
1975 • Uppsala
#54
8 november 2009 kl 22:54
Gilla

Martin,

Du säger att du har svårt att gå upp i vikt?
Kanske dags att prova LCHF :) Finns många som hävdar att de får bättre muskeltillväxt=viktökning

//MFR
Oldboy
1952 • Danderyd
#55
8 november 2009 kl 23:45
Gilla
M R F, jag tycker det låter som om du blandar ihop en del saker. Kolhydrater förbränns också aerobt. Det går att köra aerob men fettfri förbränning i flera timmar om man har fyllt glykogenförråden och intar kolhydrater under tiden. Men efter 2-3 timmar är förråden små och inte längre lättillgängliga, då behövs fettförbränning om man inte ska gå på sparlåga eftersom man inte hinner ersätta så mycket genom kontinuerligt kolhydratintag.
Däremot är det normalt att fettförbränningen startar långt tidigare, åtminstone i långdistanstempo och man kör på en blandning av fett och kolhydrater. För övrigt krävs det kolhydrater för att fettförbränningen ska kunna fortgå, när glykogenet är slut bryter kroppen ner proteiner (oanvända muskler t ex) för att få tillgång till de nödvändiga kolhydraterna.
Anaerob förbränning är det kroppen tar till när syretillförseln till muskelcellerna inte kan hållas uppe på den höga nivå kortdistanslöpning kräver. Resulatet är mjölksyraproduktion. Anaerob betyder ju "utan luft".
LN
1965 • x
#56
9 november 2009 kl 00:08
Gilla
-> MFR
"stimmulerar de anaeroba systemet med ständig tillförsel av kolhydrater"

Vad menar du?

LN
1965 • x
#57
9 november 2009 kl 00:12
Gilla
-> Martin & Oldboy
Det är lite hafsigt attt påstå att mjölksyra är resultatet av anaerobt arbete ("är inte tillgången på ATP tillräcklig (och då även glukos) så kommer till slut mjölksyra att uppstå eftersom energiutvinningen har skett utan närvaro av syre under för lång tid."/"Anaerob förbränning är det kroppen tar till när syretillförseln till muskelcellerna inte kan hållas uppe på den höga nivå kortdistanslöpning kräver. Resulatet är mjölksyraproduktion.").

Vi producerar mjölksyra hela tiden, tom när vi läser varandras inlägg. Däremot ökar halten med ansträngningsnivån. Upp till den aneroba tröskeln klarar vi att ta upp den i musklerna, i hjärtat, njurarna och levern.

Ju mer vältränad desto skickligare blir kroppen på att klara av detta och OBS! att det är INTE det lågintensiva arbete av "MAF"-karaktär el de tolv timmarnas fyiska arbete som M F R nämner som var brukligt förr i tiden som är ett effektivt sätt att öka den aeroba kapacititen, utan tvärtom hårt arbete på el strax över den befintliga anaeroba tröskeln.

För en maratonlöpare gäller det även att lära kroppen att i största möjliga mån använda mjölksyran som en sekundär energikälla.
Trallala
1964 • fd
#58
9 november 2009 kl 08:54
Gilla
M F R -> Kul att du uppdaterar oss med hur det går i din träning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#59
9 november 2009 kl 15:20
Gilla
LN - OK, erkänner att var lite hafsig, tack för förtydligandet. Antar att du menar att mjölksyran förbränns (eller hur man bäst uttrycker det) när du säger att den tas upp.
Men marathonlöpning brukar ju ske en bra bit under mjölksyratröskeln. Är det inte för kortare distanser som 5000m eller så som man behöver kunna förbränna mjölksyra i hög takt? Nog är väl fettförbränningen ganska avgörande för marathonförmågan?
M F R
1975 • Uppsala
#60
9 november 2009 kl 22:17
Gilla

Långpass ikväll, "powerwalk" 10,7km, tid 1:30, snittpuls 144, snitthastighet 7,3km/h, snittlkadens 60.

Middag på det, färsbiffar (ca 500gr köttfärs, 2ägg, 1 gul lök, 1/2 dl grädde) stekta i 50gr smör, till det, 1 dl hemmagjord tzaziki (fet yoghurt, massa olivolja, gurka, vitvinsvinäger, vitlök). Tillbehör, saltgurka och ett halvt glas rödvin (utspätt 50/50 med vatten), samt en dubbel espresso.

//MFR




< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.