12 oktober 2009 kl 20:53
Redigerad 12 oktober 2009 kl 20:56
Hur långa långpass som är lagom beror på dels vad man satsar på, dels ens träningshistoria och lite andra bakgrundsfaktorer.
Har läst nånstans att långpass upp till ca 25 km har alla nytta av (utom rena sprinters) men för marathon ska de längsta passen gärna vara minst 30km, en del säger 35 ellr t o m lite längre. Ska man springa hela distansen kan man ju lika gärna springa lite fler marathon och ta de flesta i lite lugnare, kontrollerat tempo, det tror jag är en bra strategi men jag är inte där själv än.
Om man inte sprungit många långa långpass så ökar risken att man drar på sig skador när man kommer över ca 30 km, kanske för att det är då "väggen" kommer och man är tröttare när man springer. Jag har vant mig vid ett 30-km pass som jag tyvärr inte hinner springa mer än 4-6 gånger om året, dessutom brukar det bli två pass på 34-36 km och 2 marathon (i år blir det tre, nästa år också minst tre tror jag).
Jag tror man kan snegla lite på hur ultralöpare tränar - har inte gjort det själv, men lång distans är nog rätt vanligt. Anders Szalkais specialare, långpass med fartökning några km nära slutet, tror jag är ett effektivt pass.
PS Såg inte Staffans inlägg med svar. Större träningsmängd stärker förstås musklerna. För vaderna kan man komplettera med excentriska tåhävningar. Långpassens längd: det gäller att öka långsamt men du bör komma upp över 20 km. Dock kan det vara lämpligt att köra varannan vecka kanske 20 (när du rampat upp dit) och varannan vecka längre när du hunnit dit.