Löpning Träning 20 inlägg 15095 visningar

Ont på insidan knät

Alexandra S
1972 • Sundsvall
#1
11 augusti 2009 - 14:04
Gilla
Hej!
Är en 36-årig tjej som har tränat jogging lite extra nu i sommar. Ca 7,5 km-10 km tre ggr i veckan. Under vintertid joggar jag ca 1ggr/veckan, spelar innebandy o fotboll, åker längd och går promenader. För ca 2 veckor sedan fick jag ont i knät under en löparrunda. Har sedan haft ont sen dess.Det onda sitter på insidan knät och ibland även mitt under knäskålen.Jag kan inte jogga pga smärtan, även promenader gör ont.
Jag har varit hos en sjukgymnast som tror att jag har en inflammerad sena i knät. Dessutom fick jag knät behandlat med chockvågsbehandling.
Sjukgymnasten tycker att jag ska fixa inlägg i skorna.
Vad mer kan jag göra? Jag vilar och cyklar endast för att hålla i gång flåset.
Hur lång tid kan det ta innan det läker? Ska jag gå till en naprapat också, kanske är jag snedbelastad? Jag vill ha alla slags tips!
1973 • Stockholm
#2
11 augusti 2009 kl 15:34
Gilla
Hej!

Om det är knäskålssenan som spökar så kanske detta kan hjälpa. Det har i alla fall fungerat för mig än så länge, men jag hade iofs inte ont under promenad.

Vila från löpning.

Träna lårmusklerna excentriskt. (I typisk gymmaskin, lyft med båda benen, håll emot med bara det dåliga benet på nervägen). De övningar jag körde var "framsida lår-maskin" och "benpress-maskin". Jag körde 4 set med 20 reps med så mycket vikt att sista setet var rätt plågsamt, 2-3 ggr / vecka.
Efter två veckor började jag jogga kort och långsamt. Fortsatte med styrkan under tiden. Körde kort och lugn jogg i 3 veckor, sedan började jag öka mängd och tempo igen. Än så länge har jag inte känt något i knät så det verkar funka hyggligt i alla fall.

/Anders
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#3
11 augusti 2009 kl 18:32
Gilla
Hej,

Detta låter EXAKT som de problem jag haft med mitt ena knä de senaste 3 månaderna efter Sthlm Marathon.

Jag började med att INTE löpa alls i 2 veckor efter maran. Men ändå har smärtan gradvis ökat och det gör ofast ont enbart när jag springer samt i några dagar efter när jag belastar högar benet. Efter ngn vecka känns allt bra igen. Jag äter extra tillskott, mulitivitaminer, kalcium å glukosamin för att stärka ben och leder. jag ha styrketränat några ggr å funderar precis på att besöka sjukgymnast eller naprapat

Kanske är mer styrketräning enligt din beskrivning Anders lösningen? men jag har även funderat på att kolla om mitt ena ben är kortare eller nåt i den stilen och kanske inlägg/sula skulle hjälpa.
Alexandra S
1972 • Sundsvall
#4
11 augusti 2009 kl 18:52
Gilla
Tack för tipsen!
Har varit och gjort sulor idag och jag klev lite snett på både höger och vänster fot, om en vecka är sulorna klara! Förhoppningsvis är det onda kanske borta, men jag börjar tvivla då jag har haft ont i två veckor nu. Får väl börja med att bara gå en längre promenad och sedan lite styrketräning.
1973 • Stockholm
#5
11 augusti 2009 kl 19:56
Gilla
Robert:

Jag provade att vila bort det, det gick bra, men smärtan kom tillbaka efter några löppass. För min del har styrketräningen definitivt varit lösningen, men det kan ju vara olika problem...

Alexandra S
1972 • Sundsvall
#6
12 augusti 2009 kl 14:22
Gilla
Hej!
Jag undrar hur länge jag måste vila, det onda dök upp den 25 juli och innan dess hade jag inte haft ont. Har aldirg haft ont i knäna över huvud taget. Jag skulle vara glad om jag kunde promenera i rask takt utan smärta, joggingen kan jag glömma.
Kan man få "hoppknä" utan att hoppa?
Sonny A
1974 • Skellefteå
#7
12 augusti 2009 kl 15:30
Gilla
Alexandra:
Ja absolut så kan man få hopparknä utan att hoppa, du kan tom få det av benböj om man har tiktigt tungt på stången så klart. En del tyndlyftare har drabbats av det men främst är det volley/handboll spelare samt även fotbollspelare läs:Zlatan som har drabbats.
Jag själv fick det när jag sprang intervall på löpbandet på gymmet, det är när senan under knät belastas för hårt som den kan reagera med att bli inflammerad.
Lycka till med rehabiliteringen.
Alexandra S
1972 • Sundsvall
#8
12 augusti 2009 kl 16:48
Gilla
Jag hade tränat backträning passet innan det onda dök upp. Det passet var en milrunda utan några intervaller. Vad är det för skillnad på hoppknä och inflammerad sena? Hur lång tid tog det innan du blev bra Sonny?
Benny Johansson
1973 • Trollhättan
#9
12 augusti 2009 kl 21:30
Gilla
Det är troligen ett ledband. Jag hade ont på precis det stället om jag tolkar det du skrivit rätt och fick hjälp av fotbollsklubbens sjukgymnast med några enkla rehabövningar, styrketräning för knät.
Börjar som du under sommaren med kanske lite för tuffa pass samtidigt som knät inte riktigt har de muskler som krävs för att fixa det. Så lite vila och styrkeövningar behövs, tror jag.
Sonny A
1974 • Skellefteå
#10
13 augusti 2009 kl 07:35
Gilla
"Hopparknä" är också annat namn för schlatterknä, det är senan som sitter fram på knät som blir svullen, du kan nästan se/känna senan under knät. Den är ca 2cm bred och när den blir svullen så kan den bli bredare.
Jag fick rådet av sjukgymnasten att vila första 2-4 veckorna och sen börja med lätt spinning med lätt belastning. Jag köpte även ett schlatterband, ett slags knäband "rehband" som är utformad på så sätt att du får ett tryck över senan som gör att du inte har så ont av den, jag hade den på nästan konstant i 1 månad. Det försvann faktiskt helt efter ca 2 månader.
Men jag införskaffade även formgjutna inläggssulor och jag fick rådet även att träna upp knäna/benen på gymmet för att stärka upp musklerna runt knät.
Så jag håller med Benny att du behöver vila, träna spinning, träna upp styrkan i knäna, men också om problemet fortsätter så tycker jag du ska skaffa ett schlatterband "rehband" så kommer det att underlätta smärtan något i vardagen också.
Margit S
1961 • Luleå
#11
13 augusti 2009 kl 13:47
Gilla
Nej Hopparknä och Schlatter är helt olika tillstånd som inte får förväxlas. Sclatterknä får ungdomar med fortfarande skelett som växer. Patellasenan som fäster på framsidan av underbenet i tuberositas tibiae nöter i fästet på skelettet som inte klarar belastningen än med inflammation i fästet och smätrtan som följd. Senan själv är inte engagerat utan bara dess fäste. I det mån skelettet mognar så är det helt självläkande. Prognosen är alltid god oavsett om en mycket smärtkänslig individ lägger ner all aktivitet eller en idrottsälskande ungdom skiter i att det gör ont och fortsätter träna. Smärtan sitter alltså på den lilla knölen som finns nedanför knäet på underbenet som kan palperas som en liten uppdrivning och kan bli hos den som inte avlastar som en liten knöl när den förbenas. Knölen har man hela livet och den vållar inga besvär om man inte står på knä längre perioder. Tex katolska nunnor som bedjar i timmar på knäna kan kanske få problem.
Vid Hopparknä är senan vid dess fäste i patellan överbelastat och reagerar med inflammation. Här är det avlastning som är viktigt så att inflammation kan läka. Eftersom det läker bättre och utan förkortning när cirkulationen är igång så är det bra med excentriskt träning man inte över smärtgräns.Smärtan palperas som max vid nedre spetsen av patellan och till höger och vänster om den.
Schlatterbanden som sitter nedanför patellan fungerar som ett extra fäste som avlastar det verkliga fäste i tuberositas tibiae. De ska inte användas vid hopparknä. Där måste man avlasta fästet i patellan och det ger knäskydd med hål för patellan och pelott runt hela hålet.
Elin Aulin
1976 • Åsa
#12
13 augusti 2009 kl 20:41
Gilla
Hej,
Många svar med mkt kunskap bakom, men här kommer jag med ett betydligt enklare svar som KAN hjälpa om du hade samma som jag. Jag har också börjat springa och hade ont i insidan knät/knäna, fick tips om att stretcha baksidan lår, sitt på knä med ena benet och andra benet framför dig diagonalt ner mot marken och böj överkroppen framåt, det stramar från knät o nästan mot ländryggen.
Jag har inga problem alls längre. Det hjälpte nästan direkt så jag intalar mig att jag gjort rätt!

Har du stretchat efter dina rundor? Ja då har jag inget o tillägga.

/Elin
Alexandra S
1972 • Sundsvall
#13
13 augusti 2009 kl 21:03
Gilla
Ska erkänna att jag inte stretchat speciellt bra, men har börjat med det nu. Sjukgymnasten tyckte inte att jag var speciellt stel heller, men rekommenderade att strecha framsida och stjärten speciellt. Det har jag gjort efter att jag cyklat (eftersom jag inte kan jogga).
/Alexandra
1943 • Staffanstorp
#14
17 september 2009 kl 18:55
Gilla
Jag har med ont på insidan på knäet hade ont innan bakom med streching har jag blivit bra men nu har jag ont op insidan vid leden.Vad gör jag.
/Göran
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#15
17 september 2009 kl 20:23
Gilla
Ont på insidan kan ju bero på en mängd saker. Något som är vanligt är att man springer utåt med fötterna (Chaplin) eventuellt även fäller fötterna inåt - speciellt när man springer i uppförsbackar - det kan då bli en tänjning på insidan av knät. OM du gör detta -pröva med att springa på så plant underlag som möjligt - försök springa med fötterna så raka som möjligt (inte som Chaplin) - om du inte har skor för pronering skaffa detta och eventuellt även inlägg (gjutna).
Hälsningar
Ingrid B
1943 • Staffanstorp
#16
19 september 2009 kl 16:16
Gilla
Jag har ju sprungit i över 30 år har aldrik förr haft ont .Helt plötsligt får jag ont bakom knäet vilar stretchat. men nu har jag ont på framsidan vad kan det vara
inflamation i ett senfäste det sitter på insidan det gör inte ont när jag går bara när jag försöker springa.
/sven-Göran
Camilla Green
1982 • Linköping
#17
19 september 2009 kl 17:45
Gilla
Ja fick samma smärta typ av smärtor när ja löpte mycket i upp och nedförsbackar, antagligen på grund av att ja inte saktade ner i nedförsbackarna alls. :( Ja valde att inte springa för ofta i mycket upp och nedförsbackar och då blev det bättre. Sen stretchade ja framsida av lår genom att ligga ner på sidan och ha det undre benet i 90 graders vinkel samtidigt som jag stretchade det övre benet, detta har tagit bort all smärta och jag känner aldrig av det längre. Denna stretchövning ska stretcha knät och dess leder bättre än vanliga strechövningar för framsida av lår har jag hört och det fungerade för mig. 3 * 15 sek på varje ben efter varje pass, prova! :)
Jenny
1975 • Bjärred
#18
19 september 2009 kl 18:30 Redigerad 19 september 2009 kl 18:33
Gilla
Jag har också problem med smärta på insidan av knät (under knäskålen) och runt knät, oftast på insidan och under knät. Den diagnos som jag har fått är patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS). Det som ordinerats är styrketräning av musklerna runt knät och ffa inrelårmuskeln (vastus medialis) samt att strecha yttrelårmuskeln (vastus lateralis) och höftböjaren lite extra då jag är kort i dessa muskler. Har även fått höra att det är väldigt viktigt att träna höftmuskularturen då den stabiliserar hela benet. Som tipsats på detta forum innan finns många bra övningar på hemovningar.se. Jag har inlägg i mina skor och har haft i många år, men det botar tyvärr inte problemen med knät, men det kanske kan hjälpa till om resten av kroppen är i bra skick. Men jag börjar mer och mer tro att inläggen mer stjälper än hjälper då det är svårt att känna om man har "rätt" löpsteg när man har inläggen i skorna.
Knäproblem är inte så lätt at tkomma till rätta med men jag tror att om man går för fort fram och dessutom glömmer bort att träna den muskulatur som ska stabilisera knän, höfter och foleder när man springer. Det är ju ganska stora krafter man utsätter dessa leder för när man springer.
Hoppas att du kommer till rätta med problemet.
1943 • Staffanstorp
#19
21 september 2009 kl 13:11
Gilla
Skall försöka ta mig runt Lidingöloppet 10 km sedan skall jag och träna hos sjukgymnasten och bygga upp musklerna runt knäet om det går.
/Sven-Göran skall försöka springa 7 km i kväll.
violet
1981 • stockholm
#20
19 juni 2011 kl 09:00
Gilla
Jag har också ont in insidan av knät när jag springa och cykla. undrar om jag måste vila från träning eller måste hålla på ändå. Ibland känns ännu mer ont efter en vilodag!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.