Löpning Träning 639 inlägg 6579 visningar

Markaspåret i Örebro

1978 • Örebro
#1
9 juli 2008 - 21:18
Gilla
På Begärnan!

Det skrivs väldans mycket om markaspåret i en annan tråd här. Så mycket att det känns naturligt att det ska få en helt egen tråd. Så här kommer den!

Det vi har snöat in oss på hittills är jobbiga backar och gemensamma träningar där. Idag sammanstrålade faktiskt tre jogg:are där, och fler tillfällen lär det bli =)
< < < 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > > >
Malin N
1974 • Örebro
12 augusti 2009 kl 11:00
Gilla
Johan: Tack för peppet! Ja, du har säkert rätt att GPS:n inte mäter helt rätt, jag har ingen koll riktigt. Men jag ska på skoj mäta och se ung vad den landar på.

Håller på att fundera på hur man ska lägga upp träningen efter åstadsloppet. Ska ju springa sthlm marathon i maj. Kör ni backträningar regelbundet i marka?
1978 • Örebro
12 augusti 2009 kl 14:41
Gilla
Malin:
Det blir inte många backintervallpass i marka av varken mig eller någon av de andra som skriver ofta här i tråden, men 5 km i marka nära maxfart ger nog en hel del träning. Min GPS mäter väldigt exakt, det är väl egentligen bara i marka den visar några meter kortare. På grund av kuperingen. Men för jag in passet i datorn så visar den väldigt väldigt nära 5,0 km...

Jag tänker lägga in så mycket marka som möjligt efter åstadsloppet, i alla fall fram till Lidingöloppet. Sen är det oktober och risk för lera och grejer, blir nog raskt färre besök då och flera inomhus med klubben...

Stockholm Marathon låter intressant, undrar om man skulle våga sig på det =) =)
Johan I
1987 • Örebro
12 augusti 2009 kl 15:19 Redigerad 12 augusti 2009 kl 15:23
Gilla
Malin:
Lite trist just med RS300 och G1:an att man inte får GPS punkter så att man kan rita upp var man sprungit. Något som den dyrare modellen RS800 eller Garmin modellen som Daniel har kan. Men annars stämmer GPS klockorna väldigt bra på distansen, dock sämre på momentan farten. Men det är väl just i terräng, kupering och skog som det kanske kan avvika lite mer än annars.

Det är svårt med hur man skall lägga upp träningen, egentligen borde man nog inte ändra så mycket alls mot sin vanliga träning. Gör man ändringar så måste även kroppen försöka anpassa sig till det, och det kan så klart vara både positivt och negativt. Se bara till att inte göra något som du känner tar på krafterna så pass mycket att det verkligen kommer påverka på tävlingen.

Jag kör i princip aldrig backträning i form av intervaller i Markaspåret men att bara springa runt 5 km där ger ju backträning. Vill du annars ha tips på backar så kan du ju titta längs med hela "backpartiet" upp till Glomman. Det finns t.ex. en asfaltsbacke upp till Brickebacken (nära Markaspåret), två asfaltsbackar nära Gustavsvik upp mot Glomman, två grus/terräng/asfaltsbackar vid golfbanan upp mot Glomman (genom skogen). Sen finns även extrema backar i form av Sörbybacken (tidigare slalombacke vid golfbanan) och "Kullarna" (också nära golfbanan). Jag skulle nog hellre ta någon av dessa än backintervall i Markaspåret.

Daniel:
Vågar gör man väl men att göra det med hedern i behåll kräver en hel del träning. Sen är det ju jobbigt med allt det praktiska kring så stora lopp.
Malin N
1974 • Örebro
12 augusti 2009 kl 16:27
Gilla
Johan: Tack för tipsen. Har varit jättedålig på både intervaller och backträning, och springer i princip aldrig någon annanstans än Marka. Men som Daniel säger, efter oktober är det ju risk för lera, så då får man ju ta sig någon annanstans.

Jobbar i sthlm ons-fre varje vecka där jag brukar springa på löpband, kanske kan man köra lite intervaller på det, där ställer jag ju inte hastigheten själv... Hmm, det ska jag prova.

Har varit med som påhejare på sthlm marathon två år i rad, och det flyter på jättebra organisatoriskt tycker jag, Jag kmmer sikta på att ta mig runt på 4.30 som det känns nu, får se om jag reviderar det när det börjar närma sig.Hinner ju intr träna super mycket med tre små barn hemma...
1978 • Örebro
12 augusti 2009 kl 16:31 Redigerad 12 augusti 2009 kl 16:32
Gilla
Ja, en hel del praktiskt. Massor med kilometer i benen i vinter, med t.ex distans, snabbdistans och långa intervaller i veckorna och ett riktigt långpass till helgen. Jag skulle vilja ligga på 50-60 km i veckan över vintern för att ha nån chans till att komma i mål med hedern i behåll...

Sen lär man ju även få kolhydratladda sista dagarna (sista veckan?). Sånt behöver man ju inte tänka på inför halvmarathon. Dricka lite extra dagen innan på sin höjd...
Malin N
1974 • Örebro
12 augusti 2009 kl 22:09
Gilla
PB på Markamilen, 55,25. Satan så skönt...

Har nu ont i vänster lår, kände av det förra milen också, men nu blev det rätt illa. Vad göra? Smörja med Voltaren?
1978 • Örebro
12 augusti 2009 kl 22:32
Gilla
Stretcha, mjuka, ta ett varmt bad, smörja, ta en promenad imorgon kanske... För det är ont som i träningsvärk eller ont som en gammal skada..? Vilka framsteg förresten, kul! Måste betyda att det ganska nära 50 min på flack asfaltsrunda då =)
Malin N
1974 • Örebro
12 augusti 2009 kl 22:40
Gilla
Vågar inte fundera på vad det betyder på plan mark =)

Inte träningsvärk och inte en gammal skada. Ny skada kanske? Har aldrig haft skadeproblem, men a andra sidan har jag ju knappt tränat tidigare. Har nu sprungit längre än vad jag gjorde under hela 2008. Och har inte sprungit en meter innan det...

Ska på tjänsteresa torsd+fred, ska se om jag hinner med lite bad o promenader...
Johan I
1987 • Örebro
13 augusti 2009 kl 00:37 Redigerad 13 augusti 2009 kl 00:38
Gilla
Malin N:
Wow, inte dåligt alls. Grattis till en fin tid!

Tar du km-tider när du springer? Manuellt eller AutoLap?

Kanske bör du börja fundera på styrketräning? Det är också en del av löpträningen och är ett sätt att förebygga skador. Titta lite här så får du lite tips: http://www.lifeportalen.se/running.php?page=3640
Det finns även 6 st rätt bra stretch-övningar.

När du tränar i Markaspåret så tar det ju en del på benen, även om det inte är racer-fart. Jag har ju själv bara sprungit långt i Markaspåret en gång, Markaspåret the Halvmarathon. Efter det skakade benen och var stel i flera dagar och hade ont under en fot i flera veckor. Så med tanke på det och att du ändå springer rätt ofta och rätt långt varje gång i Markaspåret så är det klart att det kan ge lite "ärr".

Ang. Sthlm så är det så klart lite lättare om du redan är van att åka dit så pass ofta. Åker man dit över en dag så är det mycket som skall fungera och vill man vara någorlunda i form+förberedd så måste man verkligen planera. Gäller att få i sig ordentligt med frukost, hitta ev. matställen, förvara värdesaker+kläder, kunna duscha m.m. Att det då är kanske 20000 pers som skall göra samma sak gör det inte lättare.
Malin N
1974 • Örebro
13 augusti 2009 kl 11:31
Gilla
Johan: Tack så mycket, tack för bra tips!

Jag kollade lite på km-tider på klockan nu när jag fick GPS:en, men har inte riktigt fått hjälp av det. Märkligt hur det varierar, kanske har det med att GPS:en inte klarar av att mäta hela tiden? Tiderna varierar mellan 4:30 till 7:00 när jag ligger på en helt jämn fart... Skumt...
Johan I
1987 • Örebro
14 augusti 2009 kl 15:40
Gilla
Malin:
Nu förväxlar du kanske km-tider med min/km? km-tider är ju tiden mellan varje km. min/km är en tempo-/fartangivelse. GPS klockor är tyvärr inte så bra på att ange just tempot i realtid. Förmodligen hoppar tempot/farten även lite mer just p.g.a. att det är i terräng du springer också.

Det du i stället kan göra är att utnyttja GPS klockans rätt exakta distansmätning genom att ställa in t.ex. AutoLap på 1 km (eller 500 m). Då kan du avläsa farten (min/km) varje km. Alternativt titta på LapTime samtidigt som Distance, då ser du ju var du befinner dig tidsmässigt under kilometern/varvet i jämförelse med en rätt exakt distans.

Annars kan det även hjälpa om du kan ställa in klockan på att visa medelfart genom hela passet, då kan du få en mer stabil avläsning av farten, förutsatt att du springer rätt jämnt.

Daniel har för övrigt GPS klocka så han kan säkert ge lite tips på hur han brukar göra för att hålla koll på farten.

Menmen, nu har det regnat några dagar så Markaspåret är väl inte helt roligt att springa i nu. Men det hinner säkert torka upp rätt bra till på söndag.
1977 • Degerfors
15 augusti 2009 kl 09:14
Gilla
Har precis kommit från Markaspåret, det var rätt så torrt i spåret tyckte jag. Har iofs aldrig sprungit där tidigare så jag har ju inget att jämföra med.

Har någon sprungit Marka och Lidingö? Hur står sig Markas kupering i jämförelse?
1978 • Örebro
15 augusti 2009 kl 11:02
Gilla
Marcus:
Det är väl bröderna Olars i så fall, några till kanske men ingen som besöker den här tråden så jätteofta. Jag ska springa Lidingö för första gången, så jag vet inte riktigt än, men om man försöker lägga sina långpass i markaspåret så lär man vara bra förberedd den 26:e september.

Ett tips om du tänker springa fler gånger är att göra "Marka the Halvmarathon" som Johan I har döpt det till. 3x5 + 2x2,4 + 1x1,3 = 21,1 km...
1977 • Degerfors
15 augusti 2009 kl 11:56
Gilla
Tack för tipset! Kan nog bli något mer långpass i Marka innan Lidingö.
1978 • Örebro
15 augusti 2009 kl 21:29
Gilla
Jag börjar bli taggad, men stor risk för kladd och lera eller vad säger du Malin?
Ulrika B
1975 • Örebro
15 augusti 2009 kl 22:38
Gilla
Hej på er, brukar också träna i Marka. Angående Lidingö sägs Marka vara en bra försmak på vad komma skall...Min man har sprungit Lidingö o tränade i Marka inför loppet. Han tycker att det är där man ska träna för att förbereda sig med tanke på terräng o kupering Själv ska jag springa Lidingös tjejlopp o tränar hårt i Marka nu. Vet att tjejloppet inte kan jämföras m det stora men en kompis sa att om man klarar Marka 5kmx2 så klarar man tjejloppet. Bara ett litet inlägg...
Malin N
1974 • Örebro
15 augusti 2009 kl 23:00
Gilla
Japp, taggad här också, trots lite ont i halsen =(. Hoppas det är uppehåll imorgon. Vi missar väl inte 100 m finalen? När är den?
Malin N
1974 • Örebro
15 augusti 2009 kl 23:07
Gilla
Johan: Du har säkert rätt, har inte kläm på varken klockan eller km-h-km. Och vad är lap-time? ;-) ska ta tag i detta också när tid ges.
Johan I
1987 • Örebro
16 augusti 2009 kl 00:39 Redigerad 16 augusti 2009 kl 01:13
Gilla
Marcus:
Vädret slår ju om rätt snabbt och om det bara spöregnar korta perioder så hinner det väl inte sjunka in ordentligt i spåret. Men det brukar vara vissa ställen i spåret där det alltid bildas små gyttjepölar. Det är dock fortfarande springbart men man kan ev. behöva ta det lite lugnt.

Markaspåret står sig nog riktigt bra men kan tänka mig att Lidingöloppet har lite längre backpartier (svagt uppför), något som Markaspåret i princip saknar. Men Olarsarna som Daniel nämnde körde t.ex. 6 varv på 5 km banan inför Lidingöloppet. Och de springer ändå nedåt eller under 2 timmar så de har väl koll på läget.

Vill du dock ha mer variation och inte springa fulla distansen direkt så är utmaningen "Markaspåret the Halvmarathon", något att rekommendera. Då möter man de två värsta backarna i princip 6 ggr varav mot slutet (efter 3x5 km) med kort tid emellan. Så det är verkligen ett kraftprov som tar på benen och avslöjar om man har tillräckligt med backträning bakom sig.

Ulrika:
Klara sig runt gör man säkert men sen beror det ju på om man sätter några ytterligare mål. Men maler man 2xMarkaspåret en del så har man nog bra chans att få hyfsade tider också.

Malin:
Med LapTime menar jag visningen i klockan där du ser hur lång tid det har gått sedan du senast tryckte på röda knappen (varvknappen) alternativt senast AutoLap triggades (t.ex. inställd på varje km).
Det tar ett tag att vänja sig vid något nytt när man är så van att mala på utan att tänka på sådant. Och det känns säkert ovant med pulsband också? Men det kan vara värt inlärningsperioden eftersom att det är rätt roligt att titta tillbaka senare och jämföra pass. Kanske springer du ett liknande pass med en månads mellanrum och på liknande tid och tycker "näe, har jag inte förbättrats något?". Men så ser du kanske att pulsen låg i genomsnitt 5 slag lägre.

19.10 100 m herrar, semifinal
21.35 100 m herrar, FINAL

Kan bli att ni missar det, tyvärr TV4 som sänder det också så kanske inte kommer på SVT Play men går säkert i repris. Fast tar ni er ut på eftermiddagen (15-16.00) så lär ni väl klara tidsschemat.
1978 • Örebro
16 augusti 2009 kl 09:15
Gilla
Malin:
Det hinner vi väl hem till om vi startar kl 16? Eller vill du komma iväg kl 15 istället?

Usain Bolt startar 19.10
Asafa Powell och Tyson Gay startar 19.18
< < < 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.