12 augusti 2009 kl 13:37
Tack för länken Henry, mycket intressant!
Ett litet inpass i diskussionen: de flesta löpare landar på hälen. Stöten i landningen frestar på knäna, därför behöver man skor med bra häldämpning för att skydda knäna.
Andra löpare landar längre fram på foten, det är skonsammare för knäna; en del rapporterar att knäproblem försvunnit sedan de bytt löpsteg. Men det frestar på vaderna och hälsenan, därför måste man träna upp dessa länge innan man kan springa mycket med landning på framfoten eller mellanfoten. Vana löpare som byter steg behöver göra det gradvis under lång tid samtidigt med styrketräning av typen excentriska tåhävningar.
När man läser alla skaderapporter exv här på jogg och kollar hur man ska slippa dem slås i alla fall jag av hur fantastiskt många olika styrkeövningar man borde göra för att slippa skador. När ska man hinna springa? Det är ingen lätt balansgång, naturligtvis är det bättre att styrketräna och slippa bli skadad än att först bli skadad och sedan rehabträna styrka. Men det finns så många muskelfästen och så många skador....men alltså ett litet styrketräningspass några gånger i veckan är nog det minsta som kan vara optimalt. Särskilt för äldre och för hårdtränande löpare.