Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4717 visningar

Ont i knäna

Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#1
4 juni 2013 - 18:01
Gilla
Jag började springa i april förra året. Hade aldrig sprungit mer än efter en buss tidigare. Men har gjort en livsstilsförändring med 17 kg viktminskning, joggar 2-3 gånger i veckan och / eller gym 1-2 gånger i veckan. Ska springa Malmömilen i år, har aldrig sprungit 1 mil förrän i går. Mina rundor brukar ligga mellan 4-7km. I går började det göra ont i båda knäna efter 7 km. Var värst mellan 7:e och 8:e km sen blev knäna liksom bedövade. Gjorde ont vid isättning av fot i mark. Kändes i hela knäna, inte på något speciellt ställe. Idag är jag lite stum i knäna- inte ont men känns lite irriterad i leden liksom. Någon som vet vad detta kan vara och bero på? Är jag bara byggd för att springa max 7 km? Någon som vet?
Irene
1968 • Åstorp
#2
4 juni 2013 kl 19:17
Gilla
Jag tror inte du är gjord för att enbart springa 7 km. Du har kanske ökat lite för snabbt och knäna sa ifrån? Om du vill öka något pass i veckan till mer än sju kanske du ska springa ganska kort de andra två passen för att inte vara belastad i knäna innan du startar. Att springa med rätt teknik är viktigt för knäna. Du kan dessutom lägga till baklängeslöpning då och då. Tänk också på att du belastar knäna när du gymmar.
Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#3
4 juni 2013 kl 19:42
Gilla
Hej Irene!
Tack för svaret. Jag tror också absolut att jag ökat för snabbt, det blev ganska tydligt när efter 7 km så var det som om knäna sa: - Hallå! Vad sysslar du med, ska du springa mer? Men kände att jag var tvungen att testa att springa 1 mil innan Malmömlen. Kanske inte optimalt och kanske dumt gjort, vad vet jag? Tidigare veckor har jag sprungit 3-6 km ett pass och ett intervallpass på 3-4 km i veckan och ett vanligt lite längre - oftast då min 7 kms runda. Börjar också tro att det är en teknikgrej... vad gör man då? springer man inte som man springer liksom? Baklängeslöpning? Låter spännande men lite knasigt....
Irene
1968 • Åstorp
#4
4 juni 2013 kl 20:07
Gilla
Baklängeslöpning är knasigt men man känner att musklerna "klistrar" runt knäna när man gör det. Det viktiga i löpteknik är att inte landa på hälen. Tryck fram höften, luta dig framåt och landa med fötterna under dig. Man behöver inte springa en mil på träning innan ett millopp.
Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#5
5 juni 2013 kl 19:31
Gilla
När man springer baklänges behöver man inte springa så fort eller hur? kanske bara koncentrera sig å att inte snubbla och trampa fel? Nu vet jag att jag orkar springa en mil, skulle mest bevisa det för mig själv...
ska helt klart tänka på hur jag springer nästa gång, men din beskrivning kändes som så jag gör. hur kollar man det?
Irene
1968 • Åstorp
#6
5 juni 2013 kl 19:42
Gilla
När jag springer baklänges blir det saktare och gärna i svagt motlut. Om din löpstil känns bra och inte ger dig skador kan du nog bara köra på.
Martina Sandell Wallin
1975 • Malmö
#7
7 juni 2013 kl 19:53
Gilla
Förutom de ömma knäna har jag inte känt något så som jag springer nu.
Ska testa baklänges efter den 15:e.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.